NU | Hof Venezuela: Zelfbenoemde interim-president Guaidó mag land niet uit

Het hooggerechtshof heeftook een onderzoek geopend naar beschuldigingen dat Guaidó buitenlandse mogendheden heeft geholpen zich te mengen in binnenlandse aangelegenheden.ANP

Het hooggerechtshof in Venezuela heeft dinsdag beslist dat de banktegoeden van de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó bevroren mogen worden. Ook mag de oppositieleider het land niet verlaten.

Als parlementariër en voorzitter van de Nationale Assemblee geniet Guaidó politieke onschendbaarheid, maar de opperrechter kan deze onschendbaarheid opheffen. Het hooggerechtshof heeft op verzoek van de hoogste aanklager Tarek Saab ook een onderzoek geopend naar aanleiding van de beschuldigingen dat Guaidó buitenlandse mogendheden heeft geholpen zich te mengen in binnenlandse aangelegenheden.

Guaidó, die door onder meer de Verenigde Staten wordt gesteund, riep zichzelf vorige week uit tot overgangspresident. Hij beloofde de socialistische president Nicolás Maduro tot aftreden te dwingen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

De politicus reageerde laconiek op de bekendmaking van het openbaar ministerie. Hij ziet het gevaar van arrestatie wel in. “Dat is niets nieuws. Het enige antwoord van dit regime is vervolging en onderdrukking.”

Maduro denkt dat Guaidó met hulp VS coup wil plegen

Maduro werd begin dit jaar voor de tweede keer beëdigd als president. Veel landen twijfelen over de legitimiteit van de verkiezingsuitslag die hem zijn tweede ambtstermijn bezorgde.

Volgens de Venezolaanse grondwet mag de parlementsvoorzitter interim-president worden als er sprake is van machtsmisbruik of een machtsvacuüm. Guaidó heeft al aangekondigd nieuwe verkiezingen uit te zullen schrijven.

Volgens Maduro probeert de oppositieleider met Amerikaanse hulp een coup te plegen. De Verenigde Staten waren het eerste land dat Guaidó erkende als legitieme leider van Venezuela. De relatie tussen Maduro en de VS is flink onder druk komen te staan.
Bron: NU.nl

Een Reactie op “NU | Hof Venezuela: Zelfbenoemde interim-president Guaidó mag land niet uit

  1. Elke keer als ik Guaidó zie, is hij omringd door de oligarchie van Venezuela, ik denk dat de strijd tussen Maduro en Guaidó ook een strijd van arm tegen rijk is, the have nots agains the haves, het goede tegen het kwade. May the best men win.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *