NU | Hof Venezuela schrapt amnestiewet voor vrijlating oppositie

Hooggerechtshof Venezuela haalt streep door amnestiewet oppositie

Hooggerechtshof Venezuela haalt streep door amnestiewet oppositie

Het hooggerechtshof van Venezuela heeft een streep gezet door een amnestiewet die moest leiden tot de vrijlating van leden van de oppositie.

Dat meldt de BBC dinsdag. President Nicolas Maduro had het hof gevraagd de wet ongeldig te verklaren.

De wet was aangenomen door het parlement, waar de oppositie sinds december in de meerderheid is. Volgens het hof, dat zich sinds de overwinning van de oppositie consequent achter Maduro heeft geschaard, is de wet strijdig met de grondwet omdat deze niet alleen van toepassing is op ”politieke vergrijpen, maar ook op de georganiseerde misdaad”. Maduro’s socialistische partij had de amnestiewet omschreven als carte blanche voor ”moordenaars”.

Onder de veroordeelde leden van de oppositie is Leopoldo Lopez, een prominente tegenstander van Maduro die vorig jaar tot meer dan dertien jaar cel werd veroordeeld voor het oproepen tot geweld tijdens protesten tegen de regering.

De aanklager in die zaak ontvluchtte Venezuela later en zegt sindsdien dat het proces een politiek toneelstuk was. Bij de protesten kwamen 43 mensen om het leven.

Bron: NU.nl/ANP

Een Reactie op “NU | Hof Venezuela schrapt amnestiewet voor vrijlating oppositie

  1. Joep Meloen

    Hoe corrupt moet je zijn als rechter om dit soort beslissingen te durven nemen ?
    Dit soort figuren zijn een regelrechte schande voor de juridische stand. Sterker nog, ze hebben eigenlijk niets met het juridisch systeem te maken.
    Hoe diep kun je als land nog zakken ?
    John Da Silva, leg het ons even uit, want jij dweept met Maduro c.s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *