31 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

NU | Heel Europa slachtoffer van miljardenfraude met dividendbelasting

HomeMediaNU | Heel Europa slachtoffer van miljardenfraude met dividendbelasting
CPB: kabinet doet te weinig tegen belastingontwijking

Groepen van bankiers, handelaren en pensioenfondsen hebben ten onrechte minstens 55,2 miljard euro uit Europese staatskassen ontvangen door onterecht dividendbelasting terug te vragen, blijkt uit onderzoek van het internationale journalistieke samenwerkingsproject The CumEX-Files.

Zo zou de Duitse overheid zo’n 31,8 miljard euro zijn misgelopen door de praktijk. Ook de Franse (17 miljard euro), Italiaanse (4,5 miljard euro), Deense (1,7 miljard euro) en Belgische overheid (201,5 miljoen euro) werden slachtoffer.

Negentien journalistieke organisaties, waaronder onderzoeksplatform Follow the Money, deden onderzoek naar de praktijken onder de naam The CumEX-Files. Andere deelnemers aan het project zijn bijvoorbeeld persbureau Reuters, kranten als Le Monde (Frankrijk), Die Zeit (Duitsland), ​De Tijd (België) en de omroepen NDR (Duitsland) en DR (Denemarken).

Niet-betaalde dividendbelasting terugvragen

De fraude werd door de groepen bankiers, handelaren en pensioenfondsen gepleegd door misbruik te maken van de mogelijkheid om betaalde dividendbelasting terug te vragen in een ander land. Overheden hebben dit met elkaar afgesproken om te voorkomen dat investeerders en andere eigenaren van aandelen twee keer dividendbelasting betalen.

Maar de fraudeurs deden het lijken alsof ze dividendbelasting hadden betaald, terwijl dat in werkelijkheid nooit was gebeurd. Deze fraude was blijkbaar mogelijk door de aandelen even voor de uitbetaling van het dividend aan te kopen en de aandelen daarna weer te verkopen.
Nederlandse rechtszaak tegen Morgan Stanley

Volgens Follow the Money is de Nederlandse staat ook inkomsten misgelopen door de fraude, hoewel er geen precieze cijfers worden gegeven. Het platform verwijst wel naar een eerdere rechtszaak waarin de Belastingdienst de Amerikaanse bank Morgan Stanley beschuldigde dividendbelasting te hebben teruggevraagd voor aandelen die de bank helemaal niet in handen had.

In het ergste geval liep Morgan Stanley het risico op een naheffing van 124,5 miljoen euro, maar volgens de rechtbank had de fiscus de beschuldiging niet goed genoeg onderbouwd.

De Tijd meldt dat de Belgische autoriteiten al drie jaar op zoek zijn om het geld terug te eisen. Ze focussen daarbij op drie criminele netwerken met als hoofdrolspelers een 48-jarige Brit die in Dubai woont, zijn hedgefonds en de Duitse bank North Channel Bank.

Financiën: Nederland heeft niet een dergelijk lek

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zegt in een schriftelijke verklaring dat de fraude met de dividendbelasting in Duitsland “van een andere orde” was. Het lek dat in de Duitse wetgeving zat, heeft Nederland niet gehad, aldus de woordvoerder.

Verder benadrukt hij dat de Belastingdienst optreedt tegen dubbele verzoeken om teruggave van dividendbelasting. Hij legt ook uit dat sinds 2016 deze verzoeken digitaal worden ingediend. “In tegenstelling tot de jaren ervoor, kan de Belastingdienst nu dus direct dubbele verzoeken traceren. In de jaren voor 2016, kan de Belastingdienst door de voorgeschreven wijze van aanleveren van verzoeken, een verzoek individueel volgen en een dubbele teruggaaf traceren.”

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ‘s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

Bron: NU.nl

Naschrift KKC

De Curacaose ex-minister van Financien, ex-managing directeur KPMG/Bearingpoint, en thans interim directeur van de Centrale Bank van Curacao en Sint Maarten, Jose Jardim was in 2014 en 2015 statutair directeur van Cumex B.V. | Jeu Olimpio

kvk Cumex B.V. by Black Lion on Scribd

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties