NU | Gouverneur Curaçao krijgt bevoegdheid organiseren verkiezingen

Nederland drukt verkiezingen Curaçao door | ANP

Nederland grijpt in om de geplande verkiezingen op Curaçao op 28 april door te laten gaan. De gouverneur van Curaçao gaat de parlementsverkiezingen organiseren in plaats van het huidige interim-kabinet op het eiland. Coalitiepartijen reageren verbaasd.

Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) heeft de maatregel van de Rijksministerraad vrijdag bekendgemaakt. Curaçao krijgt een zogeheten aanwijzing. Daarin staat ook dat gouverneur Lucille George-Wout overheidsdiensten mag inschakelen om de verkiezingen in goede banen te leiden.

De maatregel moet voorkomen dat de verkiezingen worden afgelast door de huidige regering. ”Daar kan geen onduidelijkheid over zijn, de verkiezingen moeten doorgaan”, aldus Plasterk.

Deze week werd al bekend dat de gouverneur van het eiland een besluit van de vorige week geïnstalleerde interim-regering om de verkiezingen uit te stellen, niet zou tekenen. De Rijksministerraad stelt vrijdag dat deze beslissing terecht is geweest.

Grootste belang

Het is volgens Plasterk ”van het grootste belang” dat de bevolking van Curaçao zich in ”vrije en eerlijke” verkiezingen kan uitspreken over de toekomst van het land. ”Er is de afgelopen tijd door het handelen van het interim-kabinet ernstig afbreuk gedaan aan de integriteit van het verkiezingsproces”, verklaart de minister de beslissing om de gouverneur te laten toezien op een goed verloop van de verkiezingen.

Op 12 februari viel het kabinet-Koeiman op Curaçao. Direct daarna werden nieuwe verkiezingen uitgeschreven, tot ongenoegen van een nieuwe coalitie onder leiding van voormalig minister-president Gerrit Schotte. In de nieuwe regering die onlangs werd geïnstalleerd is de partij MFK van Schotte de grootste. Zelf kan hij geen minister-president worden wegens een veroordeling voor ambtelijke corruptie en fraude.

Coalitiepartijen

Neokoloniaal en een teken van tegenwerking. Zo bestempelen huidige coalitiepartijen in de Curaçaose interim-regering het ingrijpen van Nederland om geplande verkiezingen op het eiland op 28 april door te laten gaan.

De Curaçaose interim minister-president Gilmar Pisas (MFK), reageerde woedend op de stap van Nederland. “Ze willen ons niet en werken ons tegen”, aldus Pisas. Coalitiepartij Korsou di Nos Tur vindt de beslissing van Nederland “neokoloniaal”. Een minister van een andere coalitiepartij, Pueblo Soberano, nam ontslag uit protest tegen de in haar ogen ongewenste inmenging van Nederland.

De interim-regering van Pisas trad een week geleden aan en nam direct een beslissing om de verkiezingen uit te stellen. Enkele dagen later trok het die beslissing weer in. Volgens Pisas kan zijn regering volledig zorgdragen voor eerlijke verkiezingen. Hij betreurt het besluit van de Rijksministerraad en noemt die ook volstrekt onnodig.

Bron: Nu.nl/ANP

3 Reacties op “NU | Gouverneur Curaçao krijgt bevoegdheid organiseren verkiezingen

  1. Volgens mij is de enige verliezer op dit moment het hele eiland Curacao.

  2. Aantal mensen gaan dik verliezen nu

  3. De druiven zijn zuur voor de deelnemers aan Schotte’s poppenspel. Zeker voor Schotte zelf, die altijd en overal gelijk wil hebben/halen, raken de mogelijkheden uitgeput. Door al dat gedoe zijn de vooruitzichten op goede verkiezingsuitslagen voor de “Bende van 12” niet zo geweldig.
    Toch benieuwd wat voor fratsen de man nog in petto heeft. Als een echte psychopaat is hij nooit voor rede vatbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *