27.2 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 20:02

Laatste reacties

- Advertentie -

NU | Georgia kleurt blauw: wat betekent dit voor de uitslag?

Joe Biden heeft voorlopig zijn achterstand op president Donald Trump ingehaald in de cruciale swing state Georgia (16 kiesmannen). Er moet in Georgia nog ongeveer 1 procent van de stemmen worden geteld, ongeveer 50.000 stembiljetten.

Na drie dagen is er vrijdagochtend een eind gekomen aan de voorsprong van president Donald Trump in de staat Georgia. Joe Biden zat hem sinds woensdag al op de hielen en lijkt de staat nu te gaan winnen.

De staat zal dan voor het eerst in 28 jaar weer blauw in plaats van rood kleuren. Wat betekent dit voor een mogelijke uitslag?

In ons liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

- Advertentie -

Op dit moment staat Biden net als afgelopen dagen nog op 253 kiesmannen (we rekenen in tegenstelling tot AP en Fox News Arizona hierin nog niet mee, red.) en Trump op 214. Mocht Biden Georgia winnen, krijgt hij zestien kiesmannen erbij en komt hij op een totaal van 269 – net één te weinig om hem officieel al de 46e president te noemen.

Onofficieel zullen veel media toch die kant al wel opgaan in hun analyses, omdat Biden ook een grote kans maakt om nog meer staten binnen te halen. En hij heeft er dan nog maar eentje nodig. Trump, daarentegen, maakt als hij Georgia niet wint geen kans meer op de benodigde 270 kiesmannen.

Als we alle overige kiesmannen die dan nog te winnen zijn optellen, kan hij enkel op 269 uitkomen – eentje te weinig. In theorie kan er dus een gelijke stand ontstaan. Dan volgt er een situatie waarin het Huis van Afgevaardigden een uiteindelijke beslissing neemt: elke staatsdelegatie (50) krijgt dan één stem, en wie een meerderheid behaalt (26) wint. De Senaat kiest dan op dezelfde manier de vicepresident.

Waarom duurt het tellen van de stemmen zo lang?

 • De opkomst is erg hoog, dus er zijn veel meer stemmen te tellen dan bijvoorbeeld in 2016.
 • Vanwege de coronacrisis is er ontzettend veel per post gestemd, deze stemmen worden langzamer geteld omdat de verificatie complexer is.
 • In een staat als Pennsylvania mocht pas op verkiezingsdag worden begonnen met het tellen van de poststemmen. In andere staten mocht dat al eerder.
 • Ook in veel andere staten wordt nog geteld, maar daar kan de zege Biden of Trump niet meer ontgaan. De focus ligt op de staten waar het nog spannend is.

Welke staten zijn nog meer te vergeven?

Naast Georgia zijn er nog vijf andere staten te vergeven: Alaska, Arizona, North Carolina, Pennsylvania en Nevada. We zetten ze even op een rijtje:

- Advertisement -

Alaska (3 kiesmannen) is het minst spannend. Met bijna 50 procent van de stemmen geteld staat Trump op een grote voorsprong. Hij heeft inmiddels bijna dubbel zo veel stemmen binnen als Biden. Maar met deze staat is Trump er natuurlijk nog lang niet.

Trump staat momenteel ook nog voor in North Carolina (15 kiesmannen) en Pennsylvania (20 kiesmannen), maar hier zit Biden hem ook op de hielen vanwege de poststemmen die nog geteld worden. Dit komt doordat vooral Democratische kiezers op deze manier hebben gestemd.

Nevada (6 kiesmannen) en Arizona (11 kiesmannen) zijn een beetje naar de achtergrond verdwenen, maar niet minder interessant. In beide staten heeft Biden momenteel de voorsprong: AP en Fox News gaven Arizona zelfs woensdag al aan de Democraat. Volgens CNN en de New York Times waren ze echter veel te voorbarig. In tegenstelling tot in Pennsylvania en North Carolina gaan veel stemmen die hier nog geteld worden namelijk wél naar Trump. De vraag is dus of Biden deze staat nog zal behouden.

Nevada ziet er op papier ook erg goed uit voor de Democraat, maar hier is nog maar 84 procent van de stemmen geteld. Wel kan het zo zijn dat de voorsprong van Biden zo groot wordt dat de media deze staat aan hem zullen toekennen.
Cruciale staten en kiesmannen

 • Arizona (11) – Biden staat voor
 • Georgia (16) – Biden staat voor
 • Nevada (6) – Biden staat voor
 • North Carolina (15) – Trump staat voor
 • Pennsylvania (20) – Trump staat voor

Naast Georgia kijkt ook iedereen naar Pennsylvania

Aangezien ze in Georgia nog druk aan het tellen zijn, worden de ogen intussen ook gericht op Pennsylvania. Hier staat de president rond 12.00 uur Nederlandse tijd nog ongeveer achttienduizend stemmen voor op Biden.

Er moeten nog enkele honderdduizenden stemmen geteld worden, maar CNN laat zien dat van de stemmen die de afgelopen 24 uur binnenkwamen gemiddeld ongeveer twee derde, zelfs mogelijk iets meer, naar Biden ging. Het is dus goed mogelijk dat bijvoorbeeld Fox News deze staat eerder ‘weggeeft’ aan Biden dan dat ze er klaar zijn met tellen.

Fox News is de afgelopen drie dagen vaak het eerste medium dat een bepaalde staat weggeeft. Trump liet eerder al weten daarover teleurgesteld te zijn.

Als Biden officieel Pennsylvania pakt is de race sowieso voorbij, aangezien Trump dan sowieso niet meer op 269 kiesmannen kan komen.

Bron: Nu.nl

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. Het meest trieste is dat een president die in 4 jaar geen fysieke oorlog is begonnen er nu alles aandoet een burgeroorlog te starten.

 2. Laatste news is dat Biden Georgia heeft, Pennsylvania komt eraan en kunnen de Democraten de verkiezingswinst verzilveren.
  Een triest verdeeld en gepolariseerd land.
  Heel erg vind ik dit.

 3. It’s over Trump.. give up already you sore loser.
  Start packing and take your damn family with you.

  Oeps, straks wint ie toch nog ..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Aantal actieve besmettingen neemt af

Het aantal actieve coronabesmettingen op Curaçao neemt al twee dagen af. Afgelopen dag testten 48 mensen positief op het coronavirus op een totaal van ruim 1500 afgenomen...

Democracy now! | Monday, July 26, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 26 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Drie Venezolanen doen noodoproep Pisas

Drie Venezolanen die al tien maanden vastzitten in de vreemdelingenbarakken van de SDKK-gevangenis hebben een noodkreet gestuurd naar premier Pisas. Hun detentieomstandigheden zijn slecht en ze worden...

DolfijnFM | Ruim helft hotelkamers weer bezet

Ruim de helft van alle hotelkamers op Curaçao was in de maand juni bezet. Dat meldt CHATA. Daarmee krabbelt Curaçao langzaam weer uit het diepe dal vanwege...

DolfijnFM | Inspectie niet te spreken over uitgaansgedrag jongeren

De Inspectie is niet te spreken over het gedrag van jongeren in het uitgaansleven. Dat schrijft de Èxtra. Dit weekend werd er extra gecontroleerd vooral in het...
- Advertentie -