31 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

NU | Euro zakt naar laagste niveau in negen jaar

HomeNieuwsNU | Euro zakt naar laagste niveau in negen jaar
De Euro zakt naar diepte punt
De Euro zakt naar diepte punt Foto | ANP

De daling van de waarde van de euro ten opzichte van de dollar zet maandag door. In de vroege ochtendhandel zakte de Europese munt tot het laagste niveau sinds maart 2006.

De euro daalde tot een dieptepunt van 1,1864 dollar, om vervolgens rond 9.00 uur weer wat op te lopen naar circa 1,19 dollar. De euro is nu voor het eerst sinds juni 2010 minder dan 1,20 dollar waard.

Door het herstel van de Amerikaanse economie en het vooruitzicht dat de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk in de loop van 2015 wordt verhoogd raakt de dollar steeds meer in trek onder valutahandelaren.

De geruchten dat Duitsland een vertrek van Griekenland uit de euro zou goedkeuren, een zogenoemde Grexit, droeg ook bij aan het verval van de Europese munt.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan maakt de Europese Centrale Bank (ECB) zich juist op voor nieuwe maatregelen om de zeer lage inflatie in de eurozone te stimuleren. Een van de mogelijke maatregelen is het opkopen van staatsobligaties.

Een lage euro ten opzichte van de dollar is gunstig voor de Europese export. Goederen en diensten vanuit de eurozone worden namelijk goedkoper voor Amerikanen.

Draghi
De euro ging vrijdag al stevig omlaag, nadat ECB-president Mario Draghi nogmaals had laten weten dat de voorbereidingen voor nieuwe maatregelen in volle gang zijn. Hij benadrukte dat het risico van deflatie in de eurozone niet kan worden genegeerd.

De kans dat de ECB op termijn zijn inflatiedoelstelling, van net geen 2 procent, kan halen is volgens hem afgelopen halfjaar geslonken. Het prijspeilniveau in de eurozone daalde in november mede door de lage olieprijs naar 0,3 procent.

Olie
De prijs van olie daalde maandag ook weer verder. De prijs van een vat Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, zakte 1,5 procent naar 55,54 dollar. In juni van 2014, toen de daling inzette, piekte een vat olie op ruim 115 dollar. Amerikaanse olie werd bijna 2 procent goedkoper en kostte 51,75 dollar per vat. Olie was in mei 2009 voor het laatst zo goedkoop.

De dalende olieprijs laat zich duidelijk voelen in Noorwegen, Europa’s grootste olieproducent. De waarde van de Noorse kroon staat al maanden onder druk en zakte maandag tot het laagste niveau van de afgelopen twaalf jaar.

Bron: NU.nl

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties