29 C
Willemstad
• dinsdag 30 november 2021 18:08

Laatste reacties

- Advertentie -

Nu.cw | Voormalig minister-president Schotte moet twee miljoen terugbetalen

Voormalig premier Gerrit Schotte werd in hoger beroep veroordeeld wegens ambtelijke corruptie, witwassen, valsheid in geschrifte en voorhanden hebben van jammers. Zijn toenmalige levenspartner Cicely van der Dijs werd veroordeeld voor alleen witwassen en voorhanden hebben van jammers

De Hoge Raad heeft vandaag geoordeeld dat de voormalige minister-president Schotte twee miljoen gulden terug moet betalen aan de staat.

Door ambtelijke corruptie en witwassen werd Schotte in maart 2016 onherroepelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Als bijkomende straf werd hem vijf jaar lang het kiesrecht ontnomen.

Volgens de rechter heeft Schotte hoge geldbedragen aangenomen van een bevriende Italiaanse zakenman. Deze geldbedragen waren bedoeld om hem te bewegen tot een tegenprestatie.

Het Gemeenschappelijk Hof oordeelde vervolgens in de ontnemingszaak dat de voormalige minister-president wederrechtelijk voordeel heeft verkregen uit het aannemen van deze giften en uit een soortgelijk feit.

- Advertentie -

Het bedrag dat Schotte terug moet betalen staat op 1.844.190,26 gulden. Schotte stelde vervolgens beroep in bij de Hoge Raad. Zijn advocaten wilden dat de uitspraak van het Gemeenschappelijk Hof vernietigd zou worden.

In de cassatieklachten werd getwijfeld aan het feit dat Schotte voordeel heeft verkregen van deze giften, onder meer omdat de bankrekening waarop het geld gestort werd niet op zijn naam stond en de giften werden gebruikt als donaties aan de politieke campagne van Schotte.

Ook zou het Hof onvoldoende hebben gestimuleerd dat er genoeg aanwijzingen bestaan voor de beschuldigingen. Als laatste zou het Hof een onjuiste maatstraf hebben gehanteerd. Schotte zou niet de financiële draagkracht hebben om aan de ontnemingsregel te voldoen.

De Hoge Raad vindt de cassatieklachten ongegrond en ze roepen geen juridische belangrijke vragen op. Met de uitspraak van de Hoge Raad is de oplegging van de ontnemingsmaatregel definitief en moet Schotte twee miljoen terugbetalen.

- Advertisement -

Bron: Nu.cw

Naschrift KKC

Hier vindt u de uitspraak op de Hoge Raad.nl: ECLI:NL:HR:2021:1222

ECLI:NL:HR:2021:1222

Instantie
Hoge Raad
Datum uitspraak
07-09-2021
Datum publicatie
07-09-2021
Zaaknummer
20/02896
Formele relaties
Conclusie: ECLI:NL:PHR:2021:539
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Artikel 81 RO-zaken
Cassatie
Inhoudsindicatie

Caribische ontnemingszaak waarbij aan de voormalig minister-president van Curaçao een ontnemingsmaatregel is opgelegd tot een bedrag van 1.844.190,36 Antilliaanse guldens. Middelen over (1) oordeel hof dat betrokkene de in de strafzaak als passieve ambtelijke omkoping bewezen verklaarde giften als wederrechtelijk voordeel daadwerkelijk heeft genoten, (2) oordeel van het hof dat voldoende aanwijzingen bestaan dat een geldbedrag dat betrokkene in augustus 2010 heeft ontvangen afkomstig is uit een soortgelijk feit als de passieve ambtelijke omkoping ter zake waarvan betrokkene in de strafzaak is veroordeeld, en (3) verwerping van een door verdediging gevoerd draagkrachtverweer. HR: art. 81.1.RO.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

HOGE RAAD DER NEDERLANDEN

STRAFKAMER

Nummer 20/02896 PC

Datum 7 september 2021

ARREST

op het beroep in cassatie tegen een vonnis van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, van 7 juli 2020, nummer H-17/2019, in de strafzaak

tegen

Gerrit Fransisco SCHOTTE,

geboren in Curaçao op 9 september 1974,

hierna: de verdachte.

1 Procesverloop in cassatie

Het beroep is ingesteld door de betrokkene. Namens deze hebben P.T.C. van Kampen en W.S. de Zanger, beiden advocaat te Amsterdam, bij schriftuur cassatiemiddelen voorgesteld. De schriftuur is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.

De procureur-generaal F.W. Bleichrodt heeft geconcludeerd tot verwerping van het beroep.

2 Beoordeling van de cassatiemiddelen

De Hoge Raad heeft de klachten over de uitspraak van het hof beoordeeld. De uitkomst hiervan is dat deze klachten niet kunnen leiden tot vernietiging van die uitspraak. De Hoge Raad hoeft niet te motiveren waarom hij tot dit oordeel is gekomen. Bij de beoordeling van deze klachten is het namelijk niet nodig om antwoord te geven op vragen die van belang zijn voor de eenheid of de ontwikkeling van het recht (zie artikel 81 lid 1 van de Wet op de rechterlijke organisatie).

3 Beslissing

De Hoge Raad verwerpt het beroep.

Dit arrest is gewezen door de vice-president J. de Hullu als voorzitter, en de raadsheren E.S.G.N.A.I. van de Griend en M.J. Borgers, in bijzijn van de waarnemend griffier E. Schnetz, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 7 september 2021.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. @ Django, ik denk dat er weinig tot geen MFK figuren hun nek willen uit stekken voor LOSER leerling Pastor Gerrit de Raaf, een ieder die geld ter beschikken stelt om Gerritje uit het gevang te houden komt er zelf in, na een zeer degelijk belasting onderzoek van deze geld schieter, ik denk dat er geen hond is die voor leerling Pastor Gerrit Raaf cq OP LICHTER zelf een jaar of 3 het gevang in wil gaan omdat dan uitkomt dat ook hij miljoenen samen met Gerrit heeft gestolen van het volk van CURACRIM, Gerrit de Raaf heeft niet voor niks tot nu toe geen woord gezegd over zijn mede RdK oplichters !. Kom er maar in Drekkie ?, Trouwens wat ben je stil Drekkie, heb je de deksel van je doods kist weer voor effe dicht getrokken.

  2. Zo weinig ??? hij heeft het 50 voudige gestolen van get Eiland. En zijn zakken worden nog steeds gevuld met geld uit nederland, door zijn vrienden pik en Cooper.

  3. Geen probleem voor GS. Zijn Anti- of Italiaanse vrienden betalen graag zolang MFK in ruil daarvoor een tegenprestatie levert. Kortom: fluitje van een cent…nu maar hopen dat 2 miljoen ‘gewit’-geld kanworden vrijgemaakt uit de gokwereld. Ben benieuwd hoe de journalisten hierop duiken…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Extra | Journaal 30 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Inspectie Volksgezondheid verbijsterd door opiniestuk Jan Huurman

De Inspectie voor de Volksgezondheid Curaçao heeft met verbijstering kennisgenomen van de publicaties van oud Inspecteur Generaal en oud Inspecteur van Volksgezondheid Jan Huurman. De Inspectie noemt...

Nu.cw | CIBC FirstCaribbean’s doneert 28.000 gulden aan stichting Prinses Wilhelmina

De opbrengsten van de Walk for the Cure is door CIBC FirstCaribbean’s gedoneerd aan Stichting Prinses Wilhelmina Fonds. Het fonds zet zich in voor de strijd tegen...

PBC | Minder kerstverlichting door financiële moeilijkheden Aqualectra

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Omdat Aqualectra het financieel moeilijk heeft, zal het nutsbedrijf minder kerstverlichting verzorgen in de binnenstad, zo schrijft het Antilliaans Dagblad. Maar de jaarlijkse kerstboom...

PBC | Help, Julies zorgcentrum moet verhuizen

Persbureau Curacao Julie’s zorgcentrum moet verhuizen. De staat van het huidige gebouw is zo slecht dat vijf oudjes die er verblijven eigenlijk geen menswaardig bestaan meer kunnen hebben....

PBC | Algemeen Pensioenfonds Curaçao organiseert kennissessie over pensioenhervorming

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Het Algemeen Pensioenfonds van Curaçao (APC) heeft onlangs in de aula van de University of Curaçao (UoC) een kennissessie gehouden over hervorming van het pensioenstelsel. Hoogleraar...
- Advertentie -