Nu.cw | RIVM op de hoogte van fraude met coronatest voor Curaçao

Echte Coronavirus PCR test

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is op de hoogte van valse Covid-19-verklaringen die via internet te koop zijn. De afdeling Epidemiologie (EPI) verklaart tegenover NU.cw daar inmiddels contact over gehad te hebben met het RIVM.

Reizigers die vanuit Nederland naar Curaçao komen, zijn verplicht een PCR-test te doen en worden Curaçao alleen binnengelaten als de PCR-test negatief is. De test blijkt eenvoudig zelf te vervalsen, maar wordt ook vervalst via websites en social media aangeboden.

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth zegt naar aanleiding van vragen van NU.cw de mogelijke vervalsingen te hebben nagetrokken bij het RIVM. “De inschatting daar is dat het niet om grootschalige praktijken gaat en ze er niet zoveel aan kunnen doen”, aldus Gerstenbluth.

Volgens de epidemioloog is het RIVM ook niet de inspectie en heeft het orgaan geen handhavings- of opsporingstaken.

Bron: Nu.cw

5 Reacties op “Nu.cw | RIVM op de hoogte van fraude met coronatest voor Curaçao

 1. Trots op Curaçao

  Gisteren zat er iemand tegenover mij die met trots vertelde dat hij zo’n test had gekocht. Hoop dat die eikel de komende dagen niet ziek wordt.

 2. Waarom zal Izzy Gerstenbluth om vervalsingen druk maken , de PCR test is al een vervalsing op zich met maar 1 E-gen i.p.v. 3 en 35 cycles i.p.v.30 en daardoor 99% onbetrouwbaar , het dient alleen om het publiek gerust te houden.

 3. Kwestie van kranten lezen en vooral alles volgen:

  Er is geen landelijk keurmerk voor de gezondheidsverklaringen. Ze worden normaal gesproken door commerciële partijen afgegeven die coronatests afnemen. Daar kost een test en bijbehorende verklaring al gauw 150 euro.

  Minister de Jonge geeft aan dat het enige wat hij er nu van kan zeggen is dat iedereen die zo’n verklaring ziet, er scherp op moet zijn of die eigenlijk wel echt is. Reisorganisatie TUI zegt een ‘zorgvuldig controleproces’ te hanteren bij de check-in op Schiphol en meldde dat ‘enkele passagiers’ de toegang tot het vliegtuig is geweigerd. ,,Dat er malafide partijen zijn die tegen betaling valse verklaringen uitgeven aan niet geteste personen is zeer verwerpelijk en kwalijk te noemen.”

  Het AD heeft een aantal oplichters benaderd op WhatsApp en Snapchat en heeft in totaal zes reisdocumenten verkregen per mail, tegen een betaling tussen de 50 euro en 60 euro. Daarbij vroegen aanbieders naar naam, achternaam, paspoort- of BSN-nummer en datum van de vlucht. De fraudeurs werkten onder namen als Vliegtuig Arts, Digitale Dokter en Covidtest1950.

 4. Interessant, daar kunnen we wat mee. Heb je een link om dit te bewijzen? Dat zou mooi zijn!

 5. Dit is al langer bekend. Vreemd dat het nu pas naar buiten komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *