30 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 14:16

ParadiseFM | Verkeerslichten Schottegatweg uitgevallen

Let op als je vandaag de weg op moet, verschillende verkeerslichten functioneren niet. Zowel aan de noord- als aan de zuidkant zijn de lichten bij kruispunten uitgevallen. De...

ParadiseFM | In afgelopen maand veel coronapatiënten overleden

In de afgelopen weken is aantal overleden coronapatiënten op Curaçao flink gestegen. Op 21 april waren er 95 mensen overleden, twee weken daarvoor ging het om 58...

Democracy now! | Thursday April 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Inflatie Bonaire lager door toeslagen overheid

Consumentengoederen en diensten op Bonaire waren in het eerste kwartaal van dit jaar goedkoper dan een jaar eerder. Dat meldt het Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook...

Nu.cw | Vaccinatiemarathon op Aruba

Op Aruba wordt komende zaterdag en zondag een vaccinatiemarathon gehouden. Het doel is 10.000 burgers hun eerste prik te geven. ,,Vaccineren is een daad van solidariteit en gezamenlijke...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNu.cw | Liveblog persconferentie: Curaçao in nieuwe fase, live vertaling in het...

Nu.cw | Liveblog persconferentie: Curaçao in nieuwe fase, live vertaling in het Nederlands

Volg ons liveblog met de Nederlandse vertaling van de persconferentie vanaf 15u.

De regering van Curaçao geeft vanmiddag een persconferentie naar aanleiding van de ontwikkelingen van het Orgaan Hervormingen en Ontwikkeling (OHO). Minister-president Eugene Rhuggenaath en minister van Economische Ontwikkelingen leggen uit waarom zij vinden dat Curaçao in een nieuwe fase terecht komt.

 

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan.

 • Tot zover de persconferentie. Dank voor je aandacht. Ookk bij een volgende persconferentie zijn we er bij met een Liveblog.
 • Martina heeft het concreet over Marie Pampun. Daar zijn al meerdere fases van afgerond. Ook het Rifgebied gaat vooruit. Een werkverschaffingsproject helpt mensen aan werk.
 • De groep die onderstand krijgt, wanneer gaat die veranderingen voelen? Concreet kan gezegd worden dat in een crisis mensen minder werk hebben. Met de steun van Nederland kunnen we dit verhelpen. De meer kwetsbaren krijgen meer mogelijkheid om beter voor zichzelf te zorgen, aldus Rhuggenaath.
 • De gevolgen van de steun van Nederland. Reforma is een ver van m’n bed schow voor veel mensen. Naast financiering van reforma moet de gewone man het ook in zijn portemonnee voelen. We moeten met projecten komen die in de wijken gevoeld worden. Het project om scholen aan te pakken ligt volgens Rhuggenaath klaar.
 • De entiteit had voorheen verdergaande bevoegdheden ook in wetgevende zin. Dat is van tafel. Het doel van het orgaan is de uitvoeringsagenda op te stellen. De ervaring van Rhuggenaath is dat het belangrijk is dat er iemand met affiniteit met Curacao in de entiteit zit.
 • De uitwerking van ieder pakket zal zo snel mogelijk plaats vinden. Er moet meer studie verricht worden. De nieuwe belasting ABB zal zo snel mogelijk worden ingevoerd. Alle projecten zijn er en samen met de werkgroep vanuit Nederland zal alles in een businesscase worden gegoten om er snel mee aan de slag te gaan, aldus Martina.
 • Het enthousiasme is onder controle, zegt Martina. De doelen moeten op dezelfde lijn liggen. Curacao moet ervoor zorgen dat er niet meer uitgaven dan inkomsten zijn. De ontwikkeling van Curacao is belangrijk. Zonder werk kan je economie niet draaien. Er is nu een nieuwe structuur die geimplementeerd gaat worden.
 • Er wordt verwezen naar Miguell Pourier waarbij Nederland afspraken niet nagekomen is. Daar is volgens Rhuggenaath met Nederland over gesproken. Het ligt ook aan ons of de afspraken nagekomen worden. Er wordt niet alleen met Nederland samengewerkt, maar ook binnen het Koninkrijk. Niet alleen Den Haag, maar ook gemeentes in Nederland werken samen met Curacao. Vertrouwen tussen 2 partners is belangrijk, aldus Ruggenaath. Er is nog steeds een negatieve perceptie vanuit Nederland over Curacao.
 • Vragen in het Nederlands
 • De 60 miljoen gulden maakt deel uit van het oorspronkelijke bedrag. Hierdoor komt er ruimte in onze begroting. De laatste weken sprak Rhuggenaath met Knops. Ook corona is besproken. Dit geld komt direct beschikbaar.
 • De OHO bestaat uit 3 mensen. De eisen van deze persoon worden besproken door Martina. De entiteit financiert omdat er een overeenkomst is tussen Nederland en Curacao.
 • Martina zegt dat de cijfers niet gespecificeerd worden. Nederland zal in haar begroting ook geld moeten reserveren voor Curacao. Samen werken we aan de agenda’s.
 • Voorheen kon de entiteit in de overheid deelnemen en dat kan nu niet meer.
 • Er is concensus over de rijkswet en het landenpakket. In een uitvoeringsagenda wordt samen met Nederland de route bepaalt. Bepaalde details moeten nog worden uitgewerkt. De plannen moeten aan onze wetten voldoen, aldus Rhuggenaath.
 • Rhuggenaath vertelt dat er concensus is over de veranderingen voor landenpakket en de rijkswet. De rijkswet gaat naar de raad van State. De politieke overeenkomst volgt waarna er een overeenkomst wordt getekend. In de RMR worden beslissingen genomen over het landenpakket en de rijkswet.
 • De OHO bestaat uit drie mensen, zegt Martina. De rol van de entiteit is nu concreter. Geen bestuurlijke of wetgevende taken.
 • Aruba heeft met andere instellingen onderhandeld. Curacao heeft het anders gedaan, aldus Rhuggenaath. Er zijn andere mogelijkheden onderzocht.
 • De vragenronde van de pers begint.
 • De wet van rechtswege wordt na 3 jaar geëvalueerd en stopt na 6 jaar. We hebben veel concrete zaken bereikt. Met de financiele hulp kunnen we NOW garanderen. Alles zal verlichting geven. De 30 miljoen euro zal helpen bij vernieuwing in onderwijs. De economische ontwikkeling zal versnellen. Girobank zal een financiele injectie krijgen.
 • Dit soort instrumenten zorgt voor ontwikkeling en maakt investeringen toch mogelijk. Dit instrument is iets nieuws en we kunnen er de economie meer stimuleren. Alle instellingen die financieren is mee gesproken. Er komt meer geld in de samenleving en het zal arbeidsplaatsen creeëren. Het is een acceptabel pakket wat nu op tafel ligt.
 • De garantiestelling zal ook op Curacao beschikbaar moeten worden. Via de garantiestelling kunnen projecten die hoger risico lopen toch doorgaan. Martina geeft een voorbeeld hoe banken en investeerders samen komen.
 • De entiteit tast de autonomie niet aan. Daar heeft de regering voor gezorgd, aldus Martina. Bestuurs- en wetgevingsbevoegdheden heeft de entiteit niet. Dat biedt perspectief, want de entiteit kan met financiering voor projecten komen. Op die manier kunnen we in het economisch hoofdstuk veel meer doen. Op die manier kunnen we initiatieven stimuleren. Meer mogelijkheden buiten de begroting.
 • Steven Martina begint met de nieuwe fase en nieuw perspectief. De entiteit van het landenpakket is een samenwerking van Curacao en Nederland. De entiteit gaat de financiering regelen middels een rijkswet. Deze entiteit zou eigenlijk uit 5, 6 of 7 personen moeten bestaan, vindt Martina. Het zijn er drie. Eén Persoon moet affiniteit hebben met Curacao. Hij moet de cultuur kennen, de emotie, onze manier van leven, onze grappen, etc. De premier moet alles goedkeuren. Raad van State zal advies moeten geven.
 • We kunnen een nieuw hoofdstuk ingaan. Een nieuwe fase in met ons land.
 • De motie van de Staten is ook bekend bij Knops. Dit alles zal het bedrijfsleven ook helpen. De medische zorg wordt ook aan gedacht. De kwaliteit daarvan moet omhoog. Samenwerking tussen verschillende eilanden zal verder uitgewerkt moeten worden. Onderwijs zal gemoderniseerd moeten worden. Leerlingen moeten kansen worden gegeven in de 21e eeuw. Hoe faciliteren we studeren in de regio. Dat wordt gestimuleerd.
 • Het Landenpakket dat uitgevoerd moet worden zal via Nederland en Cft lopen. Intern zal er een goede financiele controle moeten komen. Een beter systeem om subsidie te geven. Het openbaar apparaat zal moderner en efficienter moeten werken en minder moeten kosten. Digitalisering is essentieel. De financiele sector zal beter gecontroleerd gaan worden. Om situaties als Girobank en Ennia te voorkomen.
 • We moeten zelf ook aan het werk. Het bedrijfsleven, NGO’s etc. zullen ook aan de slag moeten. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het is nu aan ons zelf. Wat halen wij uit deze kans. Sociale en economische ontwikkeling is noodzakelijk.
 • Er moeten nu snel stappen worden gezet. We hebben een commitment met ons land. De investeringen zijn noodzakelijk. De financiële hulp is nodig en zal versneld moeten komen. We gaan een nieuwe fase in. In gesprek met Rutte is ook gezegd dat er een nieuw soort samenwerking moeten komen. Dit alles ten goede van de bevolking. Er moet samengewerkt worden op basis van gelijkwaardigheid.
 • Bij een politiek besluit kunnen we rekenen op de derde tranche vanuit Nederland. Aan de voorwaarden van de 2e tranche zal ook moeten worden voldaan. De hervormingen zullen snel van start moeten gaan. We kunnen niet wachten op het OHO. We hebben ook genoemd dat er 30 miljoen euro vanuit Nederland komt. Dat is een donatie. Dit is bedoeld voor infrastructuur en onderwijs. Dat moet nog verder besproken worden en de plannen moeten uitgewerkt worden. Dit geld komt sowieso beschikbaar.
 • De noodzaak van snelle hulp is ook bij Knops bekend. Er moeten fondsen komen om steun te geven, zoals de NOW-regeling. In een gesprek op politiek niveau is besloten dat op sociaal niveau hulp moeten komen. Verder snijden in de begroting is onmogelijk.
 • Hoe nu verder? Er is een telefoongesprek gevoerd met Knops. Er zal een RMR worden gehouden voor goedkeuring. Het voorstel zal naar de Raad van State moeten. Er zijn nog een aantal punten waar Curacao opheldering over wil. Uiteindelijk zal het dan naar ons eigen Raad van Advies moeten.
 • Op 3 en 4 augustus is op technisch niveau een reactie gegeven. Op 10 augustus werd een brief gestuurd naar de staatssecretaris. Op 2 september kwam Knops op bezoek en werden gesprekken gevoerd. Op 10 september zijn 2 series van consultaties gehouden. Op 2 oktober zijn er conclusies geformuleerd en is het technisch team tevreden met de veranderingen in het voorstel. Op 10 oktober is het voorstel besproken in de Staten.
 • Op die dag kreeg Curacao een voorstel van Nederland namelijk CHE en de voorwaarden. Op 10 juli vond de Rijksministerraad plaats met analyse. Op 28 juli heeft Curacao een formele reactie gegeven in de Rijksministerraad. Op 31 juli heeft de Raad van Advies een advies uitgebracht op het voorstel van Nederland.
 • Minister-president Eugene Rhuggenaath opent de persconferentie. Er zijn vragen geweest waarom er vorige week geen persconferentie is geweest over dit thema. We gaan samen met Nederland in de goede richting. Rhuggenaath gaat terug in de tijd en begint bij 6 juli.
 • De persconferentie begint 10 minuten later.

Bron: Nu.cw

1 reactie

 1. Pfff wat een aanfluiting. Plannen die anderhalf jaar geleden al in het groeiakkoord zaten en waar de huidige regering niets mee heeft gedaan worden nu als iets gepresenteerd dat dhr. Martina voor ons heeft binnen gehaald. Als de regering toen aan het werk was gegaan was de huidige situatie niet zo slecht geweest. Is de red tape verminderd? Is Space-X gerealiseerd? Iemand de eerste van 1.000 koeien al gesignaleerd? Veel praten en niets realiseren, dat is dit team wel toevertrouwd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties