AntilliaansDagblad | 172 Miljoen voor Giro

Minister Martina: Kleine crediteuren van hun tegoeden verzekerd | Dushi

Willemstad – Met het instemmen met het bij consensusrijkswet te regelen Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (OHO) komt er vanuit Nederland ook een geldinjectie van 172 miljoen gulden voor de problematische Girobank.
Dat heeft minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling gisteren tijdens een buitengewone persconferentie bekendgemaakt. Daarbij gaf hij samen met premier Eugene Rhuggenaath (PAR) meer inzage in het OHO en het daarbij behorende Landspakket, waarvoor de regering van Curaçao een politiek commitment aan Nederland heeft afgegeven.

Eerder was al bekend dat Nederland een bijdrage aan de oplossing voor de Giro-problematiek aan instemming met de toen nog Caribische Hervormingsentiteit (CHE), inmiddels OHO, koppelde. Nu is door Martina aangekondigd wat deze oplossing van Nederlandse zijde inhoudt. Met de liquiditeitsinjectie van 172 miljoen gulden kunnen – zo geeft de minister aan – verreweg de meeste maar niet álle rekeninghouders van hun tegoeden bij de bank worden gegarandeerd. ,,Wel kan ik alle kleine crediteuren garanderen dat ze over hun geld kunnen beschikken”, aldus Martina vol overtuiging.

De Giroklanten met zeer grote deposito’s zullen meer geduld moeten hebben. In totaal zouden de tegoeden ruim 450 miljoen bedragen. Het gaat om circa 2.000 tot 2.500 rekeninghouders. Enkele tientallen met aanzienlijke bedragen bij Girobank moeten langer op hun geld wachten; dat gebeurt bij inning van door Giro verstrekte leningen. Het gaat dan onder meer om Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) en Refineria Isla Curaçao/PdVSA.

Overigens is Giro in verband met de noodregeling, die eind 2013 op verzoek van de Centrale Bank door het gerecht werd uitgesproken, ook de CBCS een aanzienlijk bedrag verschuldigd; namelijk zo’n 270 miljoen.

Enkele maanden terug leek de oplossing voor de noodlijdende particuliere Girobank nog bij het APC te liggen. Laatstgenoemde, zelf aandeelhouder in Girobank en dus ook depositohouder, zou een flink deel van de in problemen verkerende Girobank overnemen, maar deze deal ketste uiteindelijk af. Alles leek in kannen en kruiken toen APC te kennen gaf dat de waarde van de Girobank door de coronacrisis enorm was gedaald.

Medio juli liet het pensioenfonds weten maximaal nog 66,6 miljoen (40 procent van de bijgestelde nominale waarde van 166 miljoen) te willen neertellen. Door het veel lagere bod zou het Land veel méér moeten bijdragen aan de oplossing van de Girobankkwestie, waarop ‘per direct’ de onderhandelingen met APC werden beëindigd.

Bron: Antilliaans Dagblad

10 Reacties op “AntilliaansDagblad | 172 Miljoen voor Giro

 1. Drechi pa bosnan Tur

  @KK:
  Jij wilt NIET weten waar ik nu woon KK.
  Je wilt het ECHT niet weten……. Je hebt wel een donkerbruin vermoeden, maar echt weten doe je het niet. Daar is ze te intelligent voor.

 2. @Drechi, woon je al in Ghana?
  Want je wilt altijd zo graag iedereen op het vliegtuig zetten richting kikkerland.

  Alsof precolumbiaans Curaçao bevolkt werd door mensen die op jou leken toen Amerigo Vespucci hier voet aan land zette….

  Bai bo luha bèk

 3. Ik dacht dat wij tegen Sinterklaas waren maar we laten Nederland als Kolonisator wel graag Sinterklaas spelen.

  Stephen Capella, Neysa Amnesia en Eric Garcia bulderen van het lachen.
  Hoe roof je een bank leeg anno 2020

 4. Jammer dat we beschaafd zijn geworden. In de middeleeuwen zou Stephen Capella gekielhaald of geradbraakt worden. Of op de brandstapel zijn geeindigd.

 5. De uitdrukking luidt, ik ben wel goed maar niet gek. Het is nu precies andersom, niet helemaal, Nederland is hartstikke gek om nog poenne naar die dievenbende hier te sturen.

 6. Drechi pa bosnan Tur

  Het is dat Nederland zich ook schuldig voelt dat door onoplettendheid van haar zijde er nu (financiele) klappen onder de bevolking vallen. Of niet dan?
  Zorg er anders voor nu jullie toch bezig zijn om de zaak op een valse laaghartige manier naar jullie toe te trekken, dat de schuldigen het gevang in draaien dan.

 7. Het is waanzinnig William.

  Garcia’s toyboy Capella heeft honderden miljoenen laten verdwijnen, de tegoeden van vele rekeninghouders en via APC de pensioenen van duizenden ambtenaren. Last but not least, 200 werklozen bij Girobank.

  Stephen Capella wide ook nog belasting over zijn volstrekt idiote bonus van 400,000 dollar voorkomen door deze door partner in crime Neysa Amnesia te laten boeken als aankoop software in Panama, via een fake bedrijfje van zijn moeder daar.

  Meer dan genoeg om hem op te sluiten, alleen al voor belastingfraude maar zowel de belastinginspecteur als het OM doen helemaal niets.

  Neysa Insenia werd voor wilfull blindness beloond met de riant betaalde positie van CFO bij Aqualectra.

  Commissaris Neetje van der Veen had zo goed gecontroleerd bij Girobank dat hij een belangrijke functie kreeg bij de Algemene Rekenkamer. Waarvan de voorzitster Miroslava Wedervoort was, het voormalig hoofd kredieten bij de Girobank, waar zij er een gigantische puinhoop van gemaakt had!

  Hoezo, *** eiland?

 8. Dit is te gek voor woorden dat on feite de gemeenschap moet opdraaien voor misdaden die door bestuurders van de bank zijn gepleegd.
  García die nog steeds thuis met enkelband zit?
  Wat is dit voor shitbende!

 9. ‘Enkele tientallen met aanzienlijke bedragen bij Girobank moeten langer op hun geld wachten; dat gebeurt bij inning van door Giro verstrekte leningen.’

  INNING?!

  De modus operandi van Capone Capella was het verstrekken van kansloze leningen aan kansloze ondernemingen waarvan ook de inning kansloos was.

  Beste voorbeeld is Ctex, het luchtkasteel van fraudeur Anthony de Lima, geen haar beter dan Eric Garcia en Stephen Capone Capella. Leende Capone Capella niet alleen zo’n 80 miljoen aan, hij en Garcia harkten die 80 miljoen vervolgens schaamteloos zelf binnen door zich niet alleen op de payroll van Ctex te zetten maar ook nog eens tonnen bonussen lieten uitkeren voor deze ‘geweldige’ lening!

  En de Centrale Bank, waar tiran Tromp (2 miljoen per jaar!) het te druk had met zijn Aqualectrarekeningen te declareren, zag het en deed helemaal niets.

  En Eric Garcia en Capone Capella zeiden, naar Chos Romero, ‘danki, dank je, gracias, thank you’.

  De echtgenote van Stephen Capella beheert het onroerend goed van havenbedrijf CPA, een zeer fraudegevoelige portefeuille. Met het huwen van Capone Capella heeft deze ‘dame’ bewezen ook geen greintje integriteit te bezitten en had al lang van deze post weggehaald moeten worden.

  Ze kan altijd nog gaan werken voor het bedrijf van haar schoonmoeder in Panama. Avalon software verkopen aan corrupte bankiers, zoals haar man.

 10. Het is toch werkelijk bij de beesten af dat de Nederlandse en Curacaose belastingbetaler moeten bloeden voor het gigantische geroof van Grote Giro Graaier Stephen ‘Capone’ Capella en zijn moeder.

  Deze kleine arrogante Zuurzak patser had al lang kaalgeplukt moeten worden en langdurig opgesloten moeten worden in Bon Futuro. Met zijn moeder.

  Of niet, Neysa ‘Amnesia’ ‘Insane-ia’ Isenia?

  Of niet, commissaris Neetje van der Veen die tekende voor Capone Capella’s 400,000 dollar bonus?

  Of niet, Erik van (N)eps, de parodie op een accountant die op de Walt Disney jaarrekeningen van Girobank aftekende zoals Victor Bergisch dat deed bij Ennia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *