De maatregelen die de overheid heeft genomen om de kosten in de gezondheidssector te laten dalen, leveren onvoldoende op. Dat zegt de voorzitter van het College Financieel Toezicht (Cft) Raymond Gradus in een interview met ochtendkrant Extra.
Gradus doelt hiermee op de kostenbesparende regelingen die de ‘Taskforce Marktordening en Financiering Zorgsector’ onder leiding van Caryl Monte heeft opgesteld. Daarbij zijn de volgende punten het belangrijkst: verlaging van de kosten voor medicijnen, verlaging van de kosten voor specialisten die buiten het ziekenhuis werken en minder medische uitzendingen.
Deze maatregelen worden deels uitgevoerd door SVB. Volgens Gradus moeten de maatregelen 70 miljoen gulden opleveren in het eerste jaar. Tot nu toe hebben de maatregelen maar 21 miljoen opgeleverd.
Van die 21 miljoen is 15 miljoen te danken aan het feit dat er minder medische uitzendingen zijn geweest. Dit heeft voor een belangrijk deel te maken met de Corona -crisis. Gradus zegt in het interview dat hij bang is dat de kosten weer zullen stijgen wanneer de Corona-maatregelen niet meer gelden.
Volgens de voorzitter van het Cft zijn de kosten van de gezondheidszorg op Curaçao één van de hoogste in vergelijking met andere landen, waaronder ook de Caribische regio.
Eind oktober had Gradus een virtuele bijeenkomst met de minister van Financiën, de minister van Gezondheid en de directeur van de SVB. Daarin heeft Gradus aangegeven dat er nog harder gewerkt moet worden aan een drastische daling in de kosten van de gezondheidssector. “Zo niet, dan zit er voor de Curaçaose overheid niks anders op dan de kosten voor de gezondheidszorg voor de bevolking te verhogen.”
Zowel de ministers als de SVB hebben volgens hem toegezegd te werken aan die verdere daling in de kosten.
Bron: Extra
Bron: Nu.cw
Gewoon alle buitensporige salarissen korten, gezondheidszorg is geloof ik belangrijker.
Misschien kan het Cft antwoord krijgen op het feit dat er ‘gevogeld’ wordt met COVID-19 cijfers.
Gisteren 5
Vandaag 29
Wat een gevogel zeg.