NU | Curaçao zoekt nieuwe uitbater voor tijdelijk stilgelegde raffinaderij

Curaçao zoekt nieuwe uitbater voor tijdelijk stilgelegde raffinaderij | ANP

Curaçao is per direct op zoek naar een vervanger voor het Venezolaanse olieconcern PDVSA om de Isla-raffinaderij op het eiland te exploiteren. Dat blijkt uit documenten die zijn ingezien door persbureau Reuters.

Deze week zouden brieven zijn verstuurd naar oliemaatschappijen en handelaren met het verzoek om samenwerkingen op zowel korte als lange termijn.

De raffinaderij is in handen van de regering op het eiland. Het werk op de productielocatie ligt momenteel grotendeels stil vanwege het gebrek aan aanvoer van ruwe olie.

Het concern ConocoPhillips heeft nog 2 miljard dollar (omgerekend 1,7 miljard euro) tegoed van het Venezonlaanse olieconcern PDVSA en ConocoPhillips heeft toestemming gekregen om dat via beslaglegging te regelen.

Door de olie-export naar Curaçao stil te leggen wil PDVSA voorkomen dat de olie in handen komt van ConocoPhillips.

Op de raffinaderij in Curaçao worden dagelijks 335.000 vaten ruwe olie verwerkt. Een kwart van de totale olie-export van Venezuela loopt via de raffinaderij op Curaçao.

Bron: ANP/NU.nl

6 Reacties op “NU | Curaçao zoekt nieuwe uitbater voor tijdelijk stilgelegde raffinaderij

 1. Getuigt van een ongelooflijke nalatigheid en stupiditeit om zo’m neetje 1 jaar voor het verstrijken van “naarstig op zoek te gaan’.
  Ik vind dit onvoorstelbaar.

 2. Joep Meloen

  @ Nombre

  De olievoorraden zijn er nog steeds, die zijn niet het probleem.
  Het probleem is de corruptie, de fraude en het mismanagement. Net zoals hier stelen politici en bestuurders op grote schaal (zeg maar gerust immense schaal) geld van PdVSA en Venezuela. I.p.v. dat geld te besteden aan onderhoud van de installaties geven ze het aan zichzelf en aan vriendjes.

  Vervolgens heb je dan overal behoorlijk incapabele bestuurders zitten (daar weten we hier ook alles van) en dan gaat de technische staat van al die installaties hard acheruit. Kijk maar wat we hier voor elkaar hebben gekregen met de BOO ! Wel geld reserveren voor onderhoud, maar dat vervolgens gewoon in de zak steken en geen onderhoud plegen.

  Het eindresultaat is altijd hetzelfde, de boel stort in elkaar en de tent is failliet. De olie blijft dan gewoon in de grond zitten en komt er niet meer uit. Nu zou Venezuela dus geld kunnen lenen om de installaties weer op peil te brengen, doch dat hebben ze in het verleden al fors gedaan bij Rusland en China. Die gaan geen geld meer geven, ergo Venezuela kan op geen enkele manier aan geld komen om de boel weer op de rails te zetten.

  En desondanks wil onze regering doen alsof het stagneren van de oliestroom een kleine ‘hick up’ is, dat de oliestroom morgen weer kan worden hervat. Op korte termijn zou dat nog kunnen, maar op de lange termijn is de olie aanvoer niet gegarandeerd. Iedere investeerder kijkt alleen naar de lange termijn, dus je moet wel ontzettend hebben liggen slapen wil je nu nog in deze raffinaderij investeren.
  De regering moet daarom nu de knoop doorhakken, niet langer wachten, gewoon deze oude troep op gaan doeken en herontwikkelen. Nog langer wachten maakt de economische crisis alleen maar dieper, moeten we niet willen.

 3. Als je al die grote olieopslagtanks ziet, vraag je je af hoe het mogelijk is dat een olie-exporterende eiland zoveel armoede kent. Waar is al dat geld al die jaren naartoe gegaan?

 4. Joep Meloen

  En wat moet die derde partij dan gaan doen ? Hopen dat de olie deze kant uitkomt ? Hopen dat Venezuela de schepen laat gaan wanneer er is betaald ?

  Ik heb wel eens onzinnige ideëen gehoord, maar dit mag wel in de top 5. Toont duidelijk aan dat deze regering totaal geen flauw benul heeft van de ernst van de situatie.
  Men denkt nog altijd dat, zodra men het beslag van ConocoPhilips kan omzeilen, er weer olie gaan komen. Men is alleen vergeten dat de olie installaties in Venezuela zelf volledig op instorten staan. Dus zelfs wanneer men zou willen valt er op de lange termijn niet veel meer te doen. En probeer dan maar eens een investeerder te vinden. Succes.

 5. Daan Banaan

  Shell…. Oeps… Dat mag je hier niet hardop zeggen

 6. Zoeken naar gegadigden?? Volgen Werner Wiels waren er toch 23 gegadigden. Dringen geblazen aan de poort… toch???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *