NU | Beslag ConocoPhilips op Venezolaanse oliebezittingen op Antillen opgeheven

Beslag ConocoPhilips op Venezolaanse oliebezittingen op Antillen opgeheven | ANP

Rechters op Curaçao en Bonaire hebben bepaald dat het beslag van het Amerikaanse bedrijf ConocoPhilips op Venezolaanse oliebezittingen op de eilanden moet worden opgeheven.

Het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA moet volgens de rechtbank weer beginnen met het leveren van olie aan de eilanden.

Daarmee lijkt een einde te komen aan een dreigende oliecrisis op Curaçao en Bonaire. Op 4 mei legde ConocoPhillips beslag op verschillende bedrijven die zaken doen met PdVSA, in een poging daarmee een openstaande schuld van PdVSA van twee miljard dollar te innen.

PdVSA besloot hierop geen olie meer te leveren aan de eilanden.

Zowel de rechter te Curaçao als die te Bonaire hebben beslist dat de beslagen moeten worden opgeheven voor zover dat nodig is voor de brandstof- en elektriciteitsvoorziening op beide eilanden.

De rechters hebben in hun vonnis overwogen dat ConocoPhillips een gerechtvaardigd belang heeft om haar claim op PdVSA zoveel mogelijk veilig te stellen, maar “dat een commercieel geschil tussen deze twee bedrijven niet rechtvaardigt dat een samenleving als geheel ontwricht dreigt te raken als gevolg van een tekort aan brandstof en elektriciteit”.

Het conflict tussen beide bedrijven speelt al langer, maar onlangs besloot het Arbitragehof van de Internationale Kamer van Koophandel dat ConocoPhillips twee miljard dollar krijgt. Dat bedrag is ter compensatie van een gedwongen nationalisatie van twee olieprojecten van het bedrijf in Venezuela.

Of het beslag op de bezittingen in Sint-Eustatius ook wordt opgeheven, is niet bekend.

Bron: Nu.nl/ANP

4 Reacties op “NU | Beslag ConocoPhilips op Venezolaanse oliebezittingen op Antillen opgeheven

 1. Abraham Mossel

  Joep! zo hete mijn oom uit Limburg Maastricht, EEN klaplopper en zuiper 1e klas, maar wel gezelig in het café ( niet Thuis), met dure woorden kom je hier niet veel weg , of toch wel??, aangezien de mondy bewoner niet beter weet en nog lezen of schrijven kan. zie vandaag de verkiezingen in venu, als je stempt op de RAT dan krijg je een voedsel paket, zo niet word het nada, niks ,nopes, hoe kan je stemmen kopen.

 2. Joep Meloen

  @ Marlon,

  Wellicht nog een keer het vonnis goed lezen ?
  Er staat dat alleen de levering voor electriciteit en brandstof door moet gaan, doch dat het andere beslag mag blijven gehandhaafd. Oftewel, je denkt toch niet dat Venezuela de ISLA op gaat starten voor dat kleine beetje dat wij nodig hebben ?
  Het overslaan van olie is een ander verhaal, maar dat gaat niet al teveel arbeidsplaatsen opleveren.

  Hier luidt dus het advies: ‘verkoop de huid niet voordat de beer is geschoten’.

 3. Lionfish

  Haha hoe kortzichtig, elke venezuolaanse tanker zal alsnog in beslag worden genomen. Hoe dom kan je zijn.

 4. Bon bon. Eilandsbelang staat voorop.
  Heb ik meerdere keren geschreven.
  En ? Heb ik gelijk gekregen ? Jawel.

  Het was mijn gratis advies aan de rechter. Amor a la patria
  En die heeft de Knipselkrant gelezen en mijn advies gevolgd.

  Nu als UTS, min di medio ambiente, min justicia, min di educacion etc allemaal naar mijn adviezen zouden luisteren cq lezen dan zal Curacao een eind komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *