29 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 21:28

Laatste reacties

- Advertentie -

NU | Achtergrond: Vijftig jaar conflict tussen FARC en regering Colombia

Achtergrond: Vijftig jaar conflict tussen FARC en regering Colombia
Achtergrond: Vijftig jaar conflict tussen FARC en regering Colombia

De guerrillabeweging FARC en de Colombiaanse regering lijken tot een akkoord te komen na jarenlange onderhandelingen over vrede. President Santos meldt dat het voor 20 juli mogelijk moet zijn om het conflict ten einde te brengen.

De FARC is een guerrillabeweging ontstaan in de jaren zestig.

FARC staat voor Fuerzas Armadas Revolucionaria de Colombia, het revolutionaire leger van Colombia. De in 1964 door boeren opgerichte beweging strijdt tegen de ‘kapitalisering’ van het land. De FARC begon als gewapende tak van de Colombiaanse Communistische partij. De groep wilde een Marxistische staat maken van Colombia.

- Advertentie -

Het is het langstlopende conflict in Latijns-Amerika, dat het leven heeft gekost aan meer dan 220.000 mensen en waardoor meer dan vijf miljoen mensen ontheemd zijn geraakt.

Volgens schattingen van de Colombiaanse overheid heeft de FARC ongeveer zevenduizend leden. Tien jaar eerder waren dat er nog zo’n achttienduizend, maar de beweging zou veel last hebben van deserteurs. Om nieuwe leden te recruteren maakt de FARC vooral gebruik van kindsoldaten. Volgens mensenrechtenorganisaties zouden minderjarigen 20 tot 50 procent van het totale FARC-bestand uitmaken.

De groep maakt vaak gebruik van ontvoeringen, bomaanslagen en afpersing.

Sinds het ontstaan van de groepering ontvoert de FARC mensen voor losgeld. De beweging ontving daarnaast wapens, training en financiële hulp uit Cuba. In de jaren tachtig raakte de FARC steeds vaker betrokken bij de illegale drugshandel, daarmee kon zelf geld verdiend worden. Met de winst van die handel wist de FARC meer aanvallen op overheid te bekostigen. Tegenwoordig verdient de FARC onder meer geld via illegale goudmijnbouw.

- Advertisement -

In 1999 ontvoerde de beweging ruim drieduizend personen, het hoogste aantal van de groep in een jaar tijd. Sinds 2012 neemt het aantal ontvoeringen door de FARC hard af vanwege nieuwe onderhandelingen met de overheid van Colombia.

Onderhandelingen zijn in het verleden al meerdere malen mislukt.

De Colombiaanse regering onderhandelt niet voor het eerst met de FARC. In het begin van de jaren tachtig waren beide partijen dicht bij een staakt-het-vuren. De overheid liet politieke gevangenen vrij en sprak amnestie uit voor militanten van de FARC. Na een aanval van de guerrillastrijders op het hooggerechtshof in de hoofdstad Bogota klapten de onderhandelingen. Bij een poging van het leger om het gebouw te bevrijden uit handen van de vrijheidsstrijders kwamen meer dan honderd mensen om het leven, waaronder negen rechters.

In 1998 zijn er wederom vredesonderhandelingen gaande. Drie jaar later worden deze stopgezet nadat verschillende politici werden ontvoerd door de FARC. Een van de ontvoerde politici was de Frans-Colombiaanse Ingrid Betancourt. Zij kwam in de zomer van 2008 weer vrij na een reddingsoperatie uitgevoerd door het regeringsleger.

Partijen voeren sinds 2012 overleg in Cuba en ‘doorbraak’ is dichtbij.

De huidige onderhandelingen begonnen in november 2012. Inmiddels zou er een akkoord zijn over belangrijke punten als de herverdeling van de landbouwgrond, compensatie voor slachtoffers en de drugshandel van de FARC.

Beide partijen lieten eind 2015 middels een verklaring weten dat er sprake was van een ‘doorbraak’ in het vredesoverleg. Er werd toen tevens afgesproken dat de resterende onderhandelingen binnen zes maanden afgerond moesten zijn voor de komst van een definitieve deal. Punten die toen nog op de agenda stonden waren de ontwapening van de FARC en de beweging erkennen als legale politieke partij.

In juni kwam Santos met het bericht dat er binnen een maand een akkoord is. “Ik denk dat het voor 20 juli mogelijk moet zijn om de onderhandelingen in Havana af te ronden en van daaruit zal een nieuw tijdperk voor het land beginnen.”

Bron: NU.nl

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -