31 C
Willemstad
• maandag 3 oktober 2022

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Silvania schiet uit z’n slof

Aanval op journalist Gonzalo Cuales maar ook op aan PAR-verbonden bedrijven Willemstad - ,,Grote bedrijven die verbonden waren aan het kabinet-Rhuggenaath hebben miljoenen aan de NOW-regeling ontvangen, waarna...

AntilliaansDagblad | ‘Schaarste dreigt’

Importeurs wijzen op ongewenste gevolgen Makutu Básiko 2022 Willemstad - De nieuwe basismandregeling - Makutu Básiko 2022 - zal ongewenste gevolgen hebben, te weten schaarste en het mogelijk...

NTR | Ziekenhuis houdt operatiekamer nog langer gesloten

De vraag blijft waarom volksgezondheidminister Suzy Camelia-Römer niet ingrijpt.

WILLEMSTAD – Patiënten blijven nog langer de dupe van de sluiting van de operatiekamer door Sint Elizabeth Hospitaal (Sehos). Het ziekenhuis blijft erbij dat ze onvoldoende geld heeft om deze te kunnen draaien. De overheid grijpt niet in omdat ze eerst helderheid wil over de ziekenhuisfinanciën.

Ondertussen is de patiënt de dupe en loopt de wachtlijst met 90 operaties per week op. In de periode van 10 juli tot 17 juli stonden er 181 operaties ingepland. Het ziekenhuis heeft 90 operaties moeten afzeggen. Komende week zullen weer 100 operaties uitgesteld worden.

Voorzitter van de Vereniging van Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) Alexander Saleh zegt hierover: “Ik heb niets concreet gehoord hoe deze maatregel de patiënten beïnvloedt. Maar het blijft natuurlijk naïef om te denken dat het geen ellende met zich meebrengt.”

‘Het blijft natuurlijk naïef om te denken dat het geen ellende met zich meebrengt’- Alexander Saleh, voorzitter Vereniging van Medisch Specialisten Curaçao

De vraag blijft waarom volksgezondheidminister Suzy Camelia-Römer niet ingrijpt. Maar ze zegt nog steeds op haar inspectiedienst te wachten die onderzoek doet naar de ziekenhuisfinanciën.

“Ik verkeer in afwachting van de Inspecteur. Een minister kan niet zomaar maatregelen nemen. Daarom heb ik opdracht gegeven aan de Inspecteur om een en ander na te gaan en ik verwacht vandaag helderheid. De SOAB is ook ingeschakeld ter ondersteuning van de Inspecteur voor het financiële gedeelte.”

Eerder zei de minister al dat ze het niet eens is met het ziekenhuis dat ze te weinig geld krijgen. En dat haar inspectiedienst dat eerst dus moet nagaan.

‘Een minister kan niet zomaar maatregelen nemen’- Suzy Camelia-Römer, minister van volksgezondheid

Ziekenhuisdirecteur Anthon Casperson zegt dat ze meewerken met het onderzoek van de inspectie.  “De inspecteur heeft om verschillende data gevraagd, en deze heeft het Sehos hem allemaal gegeven. Woensdag heeft het ziekenhuis de inspectie de tweede voortgangsrapportage doen toekomen met uitgebreide info over alle financiële geldstromen. Door meer inzicht te krijgen in de financiële geldstromen wil het bestuur van het ziekenhuis kunnen aantonen waar deze financiële tekorten ontstaan, waar het budget naar toe gaat en dus dat het bestuur een juiste en overwogen beslissing heeft genomen.”

De overheid heeft ondertussen wel 2,1 miljoen gulden overgemaakt. Hierdoor kon het ziekenhuis onder andere de zorg weer vanuit haar apotheek garanderen, zegt Casperson. Maar het is onvoldoende om de operatiekamer voor niet-spoedeisende operaties te openen. Deze blijft dan ook een week langer dicht dan de twee weken die eerder waren aangekondigd.

Meer problemen
En dat zijn niet de enige problemen die het ziekenhuis heeft. Een deel van de therapeutische zorg is tijdelijk stopgezet. En er is overleg geweest met de SVB om deze maand de salarissen te kunnen betalen.
Volgens de directeur is dat nu gegarandeerd. “Het gaat om 1100 man personeel. Deze mensen moeten binnen nu en twee weken hun salaris ontvangen. Door de tekorten was dit even niet helemaal zeker. Maar het is gelukt om dat veilig te stellen.”

Kamervragen

Naar aanleiding van het artikel van Caribisch Netwerk over het sluiten van operatiekamer hebben in de Nederlandse parlementariërs Joba van den Berg-Jansen en Chris van Dam (beiden CDA) aan de staatssecretarissen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kamervragen gesteld over de gevolgen van de problemen bij het Sehos-ziekenhuis. De Kamerleden maken zich zorgen om de patiënten uit Bonaire die nu de dupe kunnen worden en eventueel moeten uitwijken naar ziekenhuizen in omliggende landen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

10 reacties

 1. Het is met al die gedistingeerd ministers, RvC bestuurders en overheids NV / project directeuren net als met het spreekwoordelijke kikker gezegde, op welke (bestuurs) stoel je ze ook zet, ze springen toch weer in de modderpoel.

 2. VRaag maar eens aan Martina hoe hij zijn ruim 6 ton kostende weekendhuis in Westpunt cash heeft kunnen betalen terwijl de Ennia alleen maar verlies maakte, en de polishouders niets kregen………….

 3. trieste dat zowel parlement maar ook de pers kennelijk het niet de moeite waard vind om Betrian en Gilbert Martina eens wat kritische vragen te stellen of om er eens een artikel over te wijden.
  Zowel bij Insel Air, ENNIA, Giro, CBCS, Isla, en nu ook HNO lijkt de procedure van de “leiders” allemaal op elkaar: via non-disclosure agreements geen informatie met de buitenwereld delen, in de tussentijd je zakken vallen, en als het dan mis gaat een externe partij de schuld geven (interCaribbean, Ansary, Nederland, Shell, de gouverneur) en op naar de volgende mislukking.

 4. Het trieste van dit alles is dat geen parlementariër in zijn of haar hoofd haalt om de minister naar het parlement voor verantwoording te vragen.

  Wij hebben een minister die alleen vrienden en bekenden bevoordeeld en een slappend parlement en een oppositie die niet kan wachten om hun eigen zaken te vullen.

 5. Het is totaal ongelofelijk dat Gilbert Martina na het ENNIA fiasco (https://www.ennia.com/over-ennia/nieuws/2016/publicatie-2015/) nu een fiasco mag maken bij HNO en Isla? Waarom blinken wij in Curacao altijd uit om de verkeerde mensen op belangrijke posities te plaatsen?
  En ik blijf het absurd vinden dat ENNIA nu al 2 jaar geen jaarrekening heeft gepubliceerd maar dat er niemand in de politiek of media zich daar druk om schijnt te maken.

 6. Zieke mensen leveren niets op voor de diepe zakken van onze ministers, ze kosten alleen maar geld. Andere kant opkijken dus, dan lost t probleem zich vanzelf op. Zonder OK of dure buitenlandregeling blijven er immers snel minder zieken over. Slim bekeken van Camelia.

 7. Nu de gouverneur een stokje gestoken heeft voor een ‘grote payday’ voor de graaiers van CMC, wllen de parasieten van Sehos weer ‘pokeren’. Zo worden generaties witte boorden criminaliteit vakkundig ‘on life support’ gehouden.

 8. Alles naar het buitenland uitzenden? Wel goedkoper en vele malen beter. Maar dan moet de SVB wel eerst de uitstaande rekeningen betalen. Uitzenden naar Colombia kan nog wel, naar NL niet meer vanwege de hoge uitstaande schulden. En maar denken dat het door de CMC opgelost kan worden…. Wie haalt de ministers uit hun narcose?

 9. En daar betaal ik 1,500 gulden per maand premie voor.

  Dank Elvis Thode, Eric Garcia en Stephen Capella.

  Hopelijk is de reactie van Suzy Romer niet het binnenbrengen van haar schoothondje change manager Aal-vin Daal. Het enige wat deze gladjanus aan change managet is zijn eigen bankrekening.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -