31 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 13:37

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Winkelhart Punda klopt nauwelijks meer

Text Ramón Yung | videoreportage Roelie van Beek

WILLEMSTAD – Steeds meer winkels gaan dicht in Punda, het oude winkelhart van Curaçao. Het is overleven zeggen de winkeliers en ook het publiek gaat liever elders winkelen waar parkeren makkelijk en gratis is.

Ondernemers zoals Vijay Romera van WOW Cosmetic klagen verder dat de eigenaren van de winkelpanden teveel huur vragen.

- Advertentie -

Er is ook meer concurrentie van andere winkelcentra. Downtown Management Organization (DMO), die er voor de ontwikkeling van de binnenstad is, beaamt dit.

“Tien, vijftien jaar geleden was Punda de enige of bijna de enige plek waar je dingen kon kopen. Dus iedereen kwam hier om inkopen te doen. Nu is er natuurlijk heel veel concurentie”, zegt directeur Carine Ghazzi.

Publiek weer krijgen
Veel winkelpanden staan leeg. Samen met de winkeliers en de eigenaren van de winkelpanden hoopt DMO met initiatieven als Punda Vibes toch weer leven in het winkelhart te blazen. Er zijn ook onderhandelingen met de pandeigenaren om de bovenverdiepingen te veranderen in appartementen.

Allemaal om meer winkelend publiek te krijgen. Want alleen de toeristen houden de stad nog levendig, zegt Punda-bezoeker Mila Cannister.

- Advertisement -

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

10 reacties

 1. Meeste mensen werken tot 6 uur. Daarna kan je eventueel ergens wat drinken of winkelen. Punda is echter dan al uitgestorven. Alle winkels zijn al gesloten. Weinig verder vertier.

 2. Een aantal jaar geleden schreef ik al dat de huren absurd hoog waren en dat dit de voornaamste reden is van alle leegstand en het huidig aanbod in Punda. Wanneer je idioot hoge bedragen moet betalen voor een plek waar amper potentiële klanten komen dan moet je wel prullaria gaan verkopen, anders haal je niet genoeg omzet om de huur op te brengen.

  Het ergste is nog dat de panden in Curacao toebehoren aan slecht een paar eigenaren en het interesseert hen totaal niet dat hun panden leegstaan. De panden zijn afbetaald, onderhoud wordt niet gedaan, dus het levert hen nagenoeg geen kosten op. Ze hebben geld zat. En zo blijven de huren hoog en de panden leeg.
  Een oplossing voor de leegstand is een leegstandswet. Geef de eigenaren een boete voor ieder pand dat leeg staat. Dan zullen de huurprijzen in no-time gaan zakken.

  Sambil heb ik nooit gezien als bedreiging voor Punda en ook daar heb ik gelijk in gehad. Het megalomane idee van Schotte is nog steeds half leeg en zal ook nooit vol gaan komen. Wij hebben de koopkracht niet om zoiets in leven te houden. Sambil heeft het puut om financiële redenen gebouwd, het interesseert hen ook niet dat het slecht draait, hun huurprijzen blijven onverminderd hoog, waardoor geïnteresseerde ondernemers direct weer afhaken. Ik kom er nu eens of 2 keer per jaar en dat is eigenlijk al teveel. Kom er alleen uit nieuwsgierigheid, geen haar op mijn hoofd die er aan denkt daar iets te gaan kopen.
  Oftewel Sambil is geen concurrentie voor Punda en Otrabanda.

  Waar zitten dan wel de mogelijkheden van Punda. Ik ben een groot liefhebber van ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ oftewel ik kijk gewoon naar wat ik zie in andere toeristendorpjes en -steden over de gehele wereld. Wat daar werkt kan en zal hier ook werken, want het is kennelijk hetgeen de toerist zoekt.
  Het concept: ‘aanbieden wat de toerist zoekt’ is hier een groot taboe. Hier doen wij het anders: ‘de toerist heeft maar te accepteren wat wij aanbieden’, alleen werkt dat helaas niet.

  Wat zoekt de toerist ?
  Heel simpel , overdag zoekt de toerist niets in de stad, dan zoekt de toerist gewoon verkoeling op het strand of in een airconditioned bus. Ze hebben nergens ter wereld zin om op het heetst van de dag door een stad te lopen. Velen kunnen, als gevolg van het immense overgewicht, ook niet eens meer lopen, het is meer waggelen.
  Kortom, Punda kan overdag, als er geen cruiseschepen zijn, gewoon dicht, tot een uur of 3 a 4 in de middag. Dan gaan de winkels open en blijven open tot 10 a 11 uur ‘s avonds. Verschoven werktijden heet zoiets. Wie dat niet wil gaat maar ander werk zoeken.

  De bovenverdiepingen van de panden kunnen worden omgebouwd tot kamer / appartementen. Veel gehoorde vraag is dan: ‘hoe komt men op die 2e of 3e verdieping ?
  In veel steden zie je een ballustrade langs de gevels van de panden lopen. Daar is dan 1 opgang aan beide zijdes van de straat, zo loop je naar je kamer of appartement. Het vereist een investering, maar werkt wel.

  Breedestraat en Handelskade autovrij maken en vervolgens daar, net zoals overal ter wereld, kraampjes met koopwaar, tegen een laag bedrag, neerzetten. Die zijn dan samen met de winkels het aanbod van de binnenstad.
  Het autovrij maken roept hier nogal wat weerstand op, want dan zou de YdK niet meer naar de stad komen. Mijn antwoord: ‘dan komt die maar niet’.
  Deze YdK die te lui is om uit de auto te stappen en te gaan wandelen door Punda en Otrabanda is toch geen klant, hij gaat geen geld besteden, hij wil alleen ‘cruisen’. Dat was vroeger leuk, maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan. De tijd van ‘einde cruisen’ is nu gekomen, simple as that.

  Het Plaza ? Afbreken gaat niet lukken zonder onherstelbare schade aan te richten aan de onderliggende boogjes. Is het gebouw te redden dan zou ik voorstander zijn van het ombouwen tot appartementen. Van 2 of 3 kamers maak je dan 1 appartement, gaat wel wat geld kosten, maar is de meest voor de hand liggende optie.
  Kan de betonrot niet worden gestopt dan zal het slopen echter wel moeten gebeuren en moeten we de schade zien te beperken.

  In ruim 30 jaar hebben we Punda zien verworden tot wat het nu is. De definitie van ‘insanity’ is ‘doing the same thing over and over again and expecting different results’.
  Dat is wat we momenteel doen in Punda en vreemd genoeg blijft men nog steeds hopen op different results.
  Zolang we dat blijven doen gaat het nooit wat met Punda worden.

 3. Als een stad genoeg uitstraling heeft dan staat er geen enkele winkel leeg. Neem bijvoorbeeld de middeleeuwse stad Den Bosch met 160.000 inwoners, een stad met allure waar geen enkele winkel in het centrum leeg staat.

 4. Ze hadden toch een hollandse stagiaire aangenomen als directeur DMO? Ik neem aan dat zij de reddende engel zal zijn!

 5. Logisch gevolg van jarenlang slecht beleid, van zowel de overheid (want die gaf ondermeer vergunning voor het meer dan helft lege Sambil), de pandeigenaren (die veel te hoge huren vragen), als winkeliers (die weinig interessants aanbieden). Het is de vraag of Punda als winkelgebied nog echt toekomst heeft. Huisvesting op de bovenverdieping zal Punda levendiger maken, maar dan moet er wel adequate parkeergelegenheid moeten komen voor de bewoners, Een optie is om de benedenverdieping van de panden daarvoor te gebruiken (zeker aan de Handelskade en Capriles kade) en die te voorzien van een verplaatsbare (pseudo) winkelpui. Dat doet dan geen afbreuk aan het (historische) aanzicht. Maak van de Ronde Markt, waar weinig interessants te koop is, een parkeergarage. Maak van de oude cinema en het terrein ernaast (waar weer iets vreselijks wordt gebouwd) een nationaal cultuur centrum. Zet het parlement in het Plaza hotel (of breek dat foeilelijke gebouw af). Mogelijkheden genoeg om (weer) iets van Punda te maken, maar dan moet er wel een visie zijn en het niet alleen bij plannen maken blijven. En dat is lastig op Curacao.

 6. Maar ja, op Curaçao wil men alleen grote en dure hotels bouwen, zelfs oer-mangrovebossen worden hiervoor (?) omgekapt. Toeristen, rijk en arm hebben massaal voor Airbnb gekozen. Zie Amsterdam, daar is het tegenwoordig zo druk dat men geen raad meer mee weet, maar het geld stroomt wel binnen.

 7. Als je om de hoek alles kunt kopen wat je nodig hebt ga je niet helemaal naar Punda toe. Daarnaast hoor ik het woordje e-commerce niet, goedkopere inkopen doen via het Internet, wat op Curaçao nu ook gebeurt. In Nederland staan ook overal winkelstraten leeg. Er is geen weg meer terug, de klant wil tegenwoordig alles zelf bestellen via het Internet. Curaçao moet maar wennen aan betaald parkeren of met de bus naar Punda gaan of de auto verderop parkeren. We leven nu een een andere tijd.

  Verlaag de huren in Punda en maak een soort van Airbnb van. Binnen de kortste keren is het probleem opgelost en zal Punda weer herleven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -