28 C
Willemstad
• woensdag 17 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Wel of geen Bosmanwet, het boeit weinig Antillianen

HomeMediaNTR | Wel of geen Bosmanwet, het boeit weinig Antillianen

Door Natasja Gibbs, Pieter Hofmann en John Samson

Wel of geen Bosmanwet, het boeit weinig Antillianen
Een meerderheid van de Tweede Kamer voelt er niks voor om Bosmans wetsvoorstel aan te nemen

DEN HAAG – Niet meer dan tien mensen zaten vanmiddag als tegenstanders van de Bosmanwet op de publieke tribune toen een meerderheid van de Tweede Kamer het wetsvoorstel afwees.

Het wetsvoorstel van VVD-kamerlid André Bosman is hiermee van tafel en daarmee voorlopig ook de dreiging van strenge vestigingsregels voor Antillianen in Nederland. Maar werd de wet eigenlijk wel als bedreiging ervaren?

Een rondvraag onder Antillianen met emigratieplannen leert dat de meesten niet eens van het bestaan van de Bosmanwet af weten. Ook de oproep van de Antilliaanse belangenbehartiger OCaN om vanmiddag op de publieke tribune in de Tweede Kamer een statement te maken tegen de Bosmanwet, leverde niet meer dan een handvol sympathisanten op.

Pieter Hofmann praat met Goriaka Maal en oud-gevolmachtigd minister Roy Pietersz op de publieke tribune tijdens het debat  

Het boeit niet
“Het zijn vooral de ouderen die ermee bezig zijn”, vertelt de Curaçaose Goriaka Maal. Zij is een van de weinigen die op de publieke tribune van de Tweede Kamer zit. De desinteresse in de positie van Antillianen in Nederland merkt ze vooral bij haar 26-jarige zoon, “Die zegt: waarom zou ik me bemoeien met de politiek? Ik moet werken en studeren.”

Niet op mij van toepassing
Ook op Curaçao blijkt de Bosmanwet geen brandende kwestie te zijn onder Antillianen die van plan zijn om naar Nederland te emigreren. “Ik had er wel iets over gehoord, maar echt veel krijg je er hier in de media niet over te lezen. Bovendien heeft geen van de politieke partijen op Curaçao het erover gehad”, vertelt de 41-jarige Clinys Eisden.

Haar dochter van 17 is van plan om volgend jaar in Nederland te gaan studeren. “Als de Bosmanwet was ingevoerd had ik haar toch wel gestuurd. Het succes van Antilliaanse studenten valt en staat vooral met betrokkenheid van ouders. Als mensen crimineel worden in Nederland is dat hun eigen keuze.”

De 41-jarige Daniel Yung heeft zich in zijn emigratieplannen ook niet af laten schrikken door de Bosmanwet, maar dat komt misschien ook doordat hij, naar eigen zeggen, ‘vrij weinig van die wet af weet.’ “Wat ik begrepen heb, is het een wet voor kansarme Antillianen die naar Nederland komen, om het voor hen eigenlijk moeilijk te maken. Ik zie mezelf niet als een kansarme Antilliaan. Ik ben hoog opgeleid en heb duidelijk een plan.”

Zwaardere problemen
De 41-jarige Nicolaj de Haan, die tot vorige week vanaf zijn vijfde op Sint Maarten woonde, denkt dat de beperkte bezorgdheid over de wet vooral aan de laksheid op zijn eiland ligt. “We zijn te ‘laid back’. Dat is ons probleem. Bovendien hebben we andere dingen aan ons hoofd daar, zoals vervuiling en stroomstoringen. Maar het blijft gek dat zoiets niet besproken wordt, want het gaat nu echt slecht op Sint Maarten en voor velen is de vlucht naar Nederland het allerlaatste redmiddel.”

Opvallend genoeg was er tijdens de behandeling van de Bosmanwet ook niemand aanwezig van een van de ambassades van de eilanden. Bij navraag bij de ambassade van Curaçao, Aruba en die van Sint Maarten wilde niemand een verklaring geven voor hun afwezigheid.

Instructies
De Curaçaose oud gevolmachtigd minister, Roy Pietersz, denkt dat de afwezigheid te maken heeft met instructies vanuit de politiek op de eilanden: “Zo van het is een Nederlandse aangelegenheid en wij houden ons er bewust buiten.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

4 reacties

 1. Mijn aanvullende conclusie. Publiceren over een onderwerp, zonder zorgvuldige voorbereiding en kennis: het boeit Natasja Gibbs, Pieter Hofmann en John Samson kennelijk niet! …aldus Sonnyboy

  Nou, dit is een historisch gebeuren, ik ben het namelijk voor het eerst sinds heugenis niet 50%, niet 80%, maar 100% eens met Sonny! 🙂
  Het is trouwens vaste prik.. dit soort slecht voorbereide NTR ‘verslaggevers’? Caribisch netwerk neemt het natuurlijk allemaal klakkeloos over, ik vermoed dat ze hun lezers minachten.

  Het zal sommigen misschien (niet) verbazen, maar zelfs journalisten die in Nederland hoog aangeschreven staan, zijn indien zij ooit in de gelegenheid gesteld worden om een verslag over de Antillen of Curaçao te maken, ongelooflijk onzorgvuldig en onvoorbereid.

 2. Goed verwoord egegege. Die man denkt dat hij boven de Wet staat. Dit verklaard zijn onwetendheid over Staatsrecht.
  Dom als hij is blijft hij het keer op keer proberen.

 3. Bijna ongeloofwaardig dat hier zelfs door de nederlandse Politiek enige aandacht aan word gegeven -Deze Antillianen Pesten Wetgeving is NOOIT haalbaar-allereerst en allerlaatst al doordat de Antilliaan gewoon een Nederlander met een Nederlands paspoort is-CASE CLOSED.
  EN EIGENLIJK MOET DIE BOSMAN NU MAAR EENS VOOR LANDVERRAAD EN LASTER JEGENS NEDERLANDERS WORDEN AANGEKLAAGD. Deze kerel en allen die hem mochten steunen zijn pure rassisten.

 4. De schrijvers van het artikel, nota bene 3 stuks, hebben zelf ook geen flauw benul hoe de paarden lopen.

  Ze schrijven:
  ———-
  “Opvallend genoeg was er tijdens de behandeling van de Bosmanwet ook niemand aanwezig van een van de ambassades van de eilanden. Bij navraag bij de ambassade van Curaçao, Aruba en die van Sint Maarten wilde niemand een verklaring geven voor hun afwezigheid.”
  ———-
  1- Er bestaan helemaal geen ambassades, van de genoemde eilanden.
  2- De gevolmachtigde ministers van de eilanden hebben niets te zoeken in de Eerste of Tweede Kamer der Staten-Generaal.
  3- De handelingen van de kamers worden digitaal verstuurd. Zo ook naar vertegenwoordigers van de Landen binnen het Koninkrijk. Zo zijn ze up-to-date van alles op de hoogte.
  4- Plaatsnemen als toehoorder, op de publieke tribune, van de kamer – door een gevolmachtigde minister – zou grote hilariteit verwekken.

  Wel of geen Bosmanwet, het boeit weinig Antillianen. Zal wel een juiste conclusie zijn.

  Mijn aanvullende conclusie. Publiceren over een onderwerp, zonder zorgvuldige voorbereiding en kennis: het boeit Natasja Gibbs, Pieter Hofmann en John Samson kennelijk niet!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties