32 C
Willemstad
• zaterdag 18 september 2021 15:53

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Wat jonge nieuwkomers in de Curaçaose politiek verwachten van Nederland

Fort Amsterdam

WILLEMSTAD – Jongeren hebben zich de afgelopen maanden flink laten horen op straat én in de politieke arena van Curaçao. Verschillenden willen ook meedoen aan de verkiezingen volgend jaar. Wat is hun visie op hoe Curaçao met de huidige crisis om moet gaan?

Caribisch Netwerk legt dit voor aan drie jonge politici: Yael Plet (parlementariër MAN), Gwendell Mercelina (kandidaat lijst PNP) en Danny Ruiter (nog partijloos).

- Advertentie -

Yael Plet

Plet vindt dat Curaçao moet oppassen voor het hulppakket dat Den Haag aanbiedt.
“De investeringen die Nederland bereid is te doen in Curaçao kunnen een lege huls blijken als het geld alleen bestemd is voor economische projecten. Negeren van het sociale aspect kan betekenen dat er juist de investeringen verloren gaan.”

“We hebben te maken met een democratische deficit”, benadrukt Plet. Daarom moet volgens de jonge parlementariër, Curaçao er alles aan doen om haar autonomie te behouden en niet minder wordt.

- Advertisement -

Plet wijst erop dat er nog altijd geen geschillenregeling is waar Curaçao beslissingen juridisch kan aanvechten die Den Haag het eiland oplegt.
Ook de manier hoe de rijksministerraad Curaçao nu behandelt, vindt de jonge politicia behoorlijk te betreuren. Staatssecretaris Raymond Knops ‘legt ons de mes op de keel’, aldus Plet.

‘Curaçao heeft bondgenoten nodig, ook niet-Europese’- Gwendell Mercelina

PNP-kandidaat Mercelina won in de vorige verkiezing bijna een zetel. Hij zegt verbaasd te zijn met hoe Nederland Curaçao behandelt. De staatssecretaris moet beginnen met ‘het onthouden van zijn christelijk-democratische ideologie’, is het advies dat Mercelina hem wil meegeven.

Gwendell Mercelina

“Ik mis de genegenheid in de manier hoe we met elkaar omgaan, als broers in het Koninkrijk Hij zegt sympathie te hebben voor Curaçao maar zijn handelen toont anders.”

Maar hoe moet er dan een oplossing komen, op die vraag zegt Mercelina die niet alleen komt door te doen wat Nederland wil. Maar ook door eigen ideeën uit te voeren. “Curaçao heeft bondgenoten nodig die helpen om het eiland uit de crisis te halen. Zonder de juiste bondgenoten is dat moeilijk. Maar er zijn ook veel mogelijkheden die de crisis biedt. Curaçao moet ophouden om zich te isoleren en ook niet-Europese verbintenissen vinden.”

‘Curaçao als provincie van Nederland, opgenomen in de Europese Unie’-Danny Ruiter

Danny Ruiter is een jonge politici die ook wil meedoen aan de volgende verkiezingen. Een paar maanden geleden is hij naar Curaçao teruggekomen na een studie in Nederland. Waar hij ook politiek actief was in de VVD.

Danny Ruiter

Hij is ervan overtuigd dat Curaçao ‘een valse trots’ heeft om de Nederlandse hulp te aanvaarden. Volgens Ruiter moet Curaçao op de schop om uit de crisis te komen. Ook onderwijs moet veel meer aandacht krijgen.

“We moeten het gedoe van onafhankelijkheid vergeten want we hebben laten zien dat we niet eens autonomie aankunnen.” Ruiter ziet Curaçao liever als een provincie van Nederland en opgenomen in Europa. Zo kan het eiland profiteren van de Nederland capaciteit. Niet alleen financieel en economisch maar ook wetgevingscapaciteit.

“Onze relatie in het Koninkrijk moet gekoesterd blijven, wat van waarde is, moet blijven.”

 

Bron: NTR/Caribsch Netwerk

- Advertisement -

Artikel delen

7 reacties

 1. Tja, als dit de zogenaamde jeugdige toekomst moet zijn, dan is het gewoon huilen met de pet op. Man man man, vooral die Gwendel is een tweede Martina, Mc William en Leeflang in 1. De arrogantie druipt eraf. Tijd dat het eiland wordt schoongeveegd.

 2. Het geeft wel aan wat je in huis moet hebben of waar aan je moet voldoen om je entree in de politiek te maken.
  – juiste kleur.
  – geen plan of visie uitdragen
  – geen commentaar hebben op de zittende elite
  – slachtoffer rol blijven spelen

 3. wat deze mensen en Steven Martina niet begrijpen is dat voordat je buitenlandse investeerders kunt overtuigen je zelf de boel op orde moet hebben: met een belabberd wegdek, slecht onderwijs, een bureaucratische en trage overheid, corruptie en nepotisme maak je het niet aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders om naar Curacao te komen. Curacao is vergelijkbaar met iemand die werkeloos is: voordat iemand anders in jou gaat investeren, moet je eerst in jezelf willen investeren. En daarmee bedoel ik niet het verhogen van parlementarier salarissen

 4. Treurig:
  Piet kruipt automatisch in de slachtofferrol;
  Mercelina: wijst ook met het vingertje naar NL, maar zegt ook dat Curacao ook eigen ideeën moet uitvoeren; welke dat zijn mag de kiezer maar raden.
  Ruiter: ontloopt de problemen; door NL-provincie te worden verandert er niets aan de politieke (zelfverrijkings-)cultuur op Curacao.

 5. Het is allemaal oude wijn in nieuwe zakken, geen van deze jongeren hebben de capaciteiten om een andere koers te varen.

  Geen van deze jongeren hebben nieuwe frisse ideeen, ze hebben het allemaal over dat ze van de huidige generatie hebben geleerd, daar schieten wij niets mee op.

  Het is wachten op nog een generatie, de israëliten hebben ook 40 jaar door de woestijn gedoold voordat een generatie zonder zonden was.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...

PBC | Koninkrijksteam honkbal bereikt finale Europees kampioenschap

Persbureau Curacao ITALIË – Na een spannende wedstrijd tegen Spanje die met 9-8 werd gewonnen, heeft het Koninkrijksteam zich geplaatst voor de finale. Het team wist een voorsprong...

PBC | Commotie op Curaçao over salaris directeur Centrale Bank

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – In een kort videofragment dat rond gaat op social media op Curaçao wordt gezegd dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en...

PBC | Coronacijfers Curaçao 17 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op vrijdag 17 september zijn er 36 mensen uit isolatie gekomen. Daarnaast zijn er weer 50 mensen positief uit de PCR test gekomen en...
- Advertentie -