26 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 03:01

AntilliaansDagblad | Oppositie halsstarrig

Willemstad - Gisteren konden weer twee vergaderingen van het parlement niet doorgaan door het wegblijven van alle tien de oppositieleden. Toch is er nog geen verzoek uitgegaan naar...

AntilliaansDagblad | Mogelijk meer salaris Statenlid

Willemstad - De regering overweegt de hoogste salarisschaal voor ambtenaren, te weten schaal 18, die sinds 10 oktober 2010 toegepast wordt voor de secretarissen-generaal (SG’s) dit jaar...

AntilliaansDagblad | Wietplantage in Flip ontdekt

Willemstad - De politie stuitte dinsdag op een enorme wietplantage in Flip op Bándabou. De actie was een gezamenlijke actie van het politiebureau Barber, het politiebureau Montaña en...

AntilliaansDagblad | Wensen oud-minister ingewilligd

Oranjestad - Het Hof heeft in de zaak Ibis de verzoeken van de verdediging toegewezen. Er worden daarom op korte termijn meer getuigen gehoord. Eind januari vond een...

AntilliaansDagblad | SMMC-personeel gevaccineerd

Philipsburg - Het personeel van St. Maarten Medical Center (SMMC) mocht als een van de eersten het Covid-19-vaccin ontvangen. Dit gebeurde afgelopen maandag in de Auxiliary Care...

DH | 474 persons are now vaccinated in Statia

ST. EUSTATIUS--A total of 474 persons had been vaccinated in St. Eustatius up to Wednesday, February 24, an increase of 190 from the day prior. GTI Statia Terminals...
- Advertisement -

Meest gelezen 7 dagen

Home Classificatie Politiek NTR | Voorlopig geen bulldozer over Klein Curaçao

NTR | Voorlopig geen bulldozer over Klein Curaçao

Door Elisa Koek

Alle bouwsels worden per geval bekeken en onderzocht. Indien mogelijk worden ze gelegaliseerd | Foto Amigoe
Alle bouwsels worden per geval bekeken en onderzocht. Indien mogelijk worden ze gelegaliseerd | Foto Amigoe

WILLEMSTAD – “Als er nog steeds geen bouwvergunning is, heb je mijn steun om alles op Klein Curaçao met een bulldozer plat te gooien”, schreef Charles Cooper, oud-minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning eind 2014 aan zijn opvolger Earl Balborda.

De illegale bouwsels op het eilandje zijn al jaren een doorn in het oog van politici, maar actie bleef altijd uit.

Onder toeziend oog van Suzy Camelia-Romer, de nieuwe minister van VVRP, is nu het project Tereno Pa Tur gestart. Een aspect hiervan is de aanpak en een strenger beleid van illegale bouw. Toch is de kans klein dat Cooper zijn zin krijgt en de huisjes en binnenplaatsjes op Klein Curaçao worden platgegooid.

 Elisa Koek in gesprek met Clifton Wallé, woordvoerder van Tereno Pa Tur 


Gedoogbeleid

“De laatste dertig, veertig jaar was er een gedoogbeleid omtrent illegale bouw”, laat Clifton Wallé, woordvoerder van Tereno Pa Tur weten. Dit gold niet alleen voor Curaçao zelf, maar ook voor Klein Curaçao. Op het eilandje ontstonden steeds meer bouwsels zoals terrassen van bootexploitanten Miss Ann en Mermaid Boat Trips (MBT) en huisjes van lokale vissers.

Weghalen
Volgens Wallé is het gedoogbeleid uit de hand gelopen, maar dit houdt niet in dat alles meteen wordt platgegooid. “Net zoals op de rest van Curaçao gaan we op Klein Curaçao elk bouwsel apart bekijken. Wanneer blijkt dat iets illegaal is en niet gelegaliseerd kan worden, verzoeken wij de eigenaar dit weg te halen of de bouw te staken.” Als een eigenaar dit weigert, zal de overheid dit uiteindelijk zelf doen. “Maar met een bulldozer alles platgooien, zal niet snel gebeuren.”

Huurovereenkomst
MBT maakt zich niet veel zorgen over de strengere regels. Kort na de brief van Cooper in 2014 bleek dat het bedrijf een huurcontract heeft waarin staat dat het Land Curaçao een perceel inclusief het daarop gebouwde, verhuurt aan MBT. “MBT heeft vanaf 1990 een huurovereenkomst met Domeinbeheer”, vertelt Aalt Waterweg, die jaren bij het bedrijf werkte. “Elk jaar is de huur netjes overgemaakt naar Domeinbeheer.” In 2003 is de huurovereenkomst herzien en ondertekend door het toenmalig waarnemend hoofd van bureau Domeinbeheer Dorise Fatima Ayala, blijkt uit het contract.

Uitkijktoren
Waar MBT geen bouwvergunning voor heeft is de uitkijktoren op Klein Curaçao. In 2013 begonnen ze aan de toren, maar na een bezoek door een delegatie van Ruimtelijke Ordening en Planning (voormalig DROV), werd bepaald dat hiervoor geen bouwvergunning was. “We hebben toen zo snel mogelijk alle papieren ingediend en een vergunning aangevraagd”, vertelt eigenaar van MBT, Cor Mons.

Nu, bijna drie jaar later, is nog niets bekend. “We zijn meteen gestopt met bouwen dus alles ligt stil.” De toren is nu half klaar, maar om veiligheidsredenen gesloten voor publiek. MBT heeft inmiddels een rechtszaak aangespannen in de hoop zo wel antwoord krijgen of ze verder kunnen bouwen of de boel moeten afbreken. “Ook dit is nu bijna een jaar gaande, maar er verandert niets.”

Proces versnellen
De lange weg naar een vergunning is bekend bij Wallé. Er zijn honderden mensen die wachten op een vergunning. “Het duurt veel te lang en daarom gaat Tereno Pa Tur niet alleen illegale bouw aanpakken, maar ook meer legale bouw mogelijk maken. Het proces wordt versneld.”

Mons moet het eerst nog zien, hij is zijn vertrouwen een beetje kwijt. “Ik word het ondernemen zat op deze manier. De bouw staat al jaren stil en niemand is te bereiken.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

2 reacties

  1. Ik word zat als ik legaal een huis bouw en de tekeningen bij de drov indien etc etc. Daarna komt er bij mij wel een inspecteur langs die de bouw stopt omdat er ergens een deurtje 20 cm naar links is gezet.. terwijl er 3 huizen verderop een illegale bovenverdieping wordt gebouwd waar de inspecteur niets aan wil doen.

  2. en ik word een beetje zat van dat de legale bouwsel wel belasting betalen en de illegale bouwsel a. gedoogd worden b. geen belasting betalen. c. dat we meer belasting betalen door gemiste inkomsten. d. blijkbaar als je brutaal bent ook nog beloond word.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties