29 C
Willemstad
• zaterdag 16 oktober 2021 20:12

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Voedselbank Bonaire deelt dubbel aantal pakketten uit tijdens kerst

Kralendijk – “Nu restaurants, hotels, etc. zijn gesloten, komen die mensen allemaal bij ons,” vertelt Edward Sedney, coördinator bij voedselbank Adra Food Pantry. “Wij proberen ze te helpen, zodat zij toch met de feestdagen wat hebben.”

Mariana is moeder van twee kinderen en krijgt sinds kort hulp van Adra. Ze is blij dat haar oudste inmiddels uit huis is. “Ik had nu niet voor nog een persoon kunnen zorgen.” Mariana geeft toe dat de pakketten slechts een beetje helpen. “Dingen zoals vlees, moet ik nog zelf kopen.”

- Advertentie -

Edward Sedney erkent dat een pakket niet een hele maand meegaat. “Daarvoor zouden we wekelijks zo’n pakket moeten uitgeven. Dat kan nu niet.” Adra krijgt maar subsidie voor 160 pakketten, maar door goedkope inkoop kunnen ze het verdelen onder meer mensen. Met behulp van sponsors hopen ze een tweede pakket voor grotere gezinnen uit te kunnen delen.

Wachttijd en noodpakket
Diana Lotero is blij met de hulp, maar vindt wel dat ze er lang op moest wachten. “Vroeger werd ik als eerst gebeld, maar nu niet meer.”

Edward Sedney legt uit dat hij niet weet hoelang mensen moeten wachten. “Wij geven alleen de pakjes en sturen mensen door naar het Openbaar Lichaam waar het verder wordt geregeld.” Je plek op de lijst kan er wel mee te maken hebben. “Of je bijvoorbeeld een partner hebt die kostwinner is, boven het minimumloon verdient, dat soort dingen.”

Mensen die op korte termijn hulp nodig hebben, kunnen een noodpakket ophalen. “Daar hebben we er elke maand 20 van. Vandaag zijn daar ook veel van opgehaald,” vertelt Sedney.

Burgerinitiatief: weekmaaltijd ook tijdens kerst

Aan het begin van de coronacrisis ontstond een initiatief van een groep vrienden om wekelijks een maaltijd te verzorgen voor mensen in de onderstand. Ze begonnen met 25 gezinnen, maar voorzien nu inmiddels 50 van een gratis maaltijd. “Keihard nodig, de onderstand is veel te weinig om van te leven.” vertelt Irma Trumpie-Luijten. Hun hulp houdt ook niet altijd op bij een maaltijd. “Doordat we bij de mensen thuis komen en ze een vaste bezorger hebben, durven ze ook sneller aan te geven als ze ergens anders mee zitten.”

- Advertisement -

Geen weekpakketten voor kinderen in de kerstvakantie
Stichting Voedsel op School bracht weekpakketten bij kinderen thuis toen de scholen door corona lange tijd dicht waren, maar gaan dit niet doen tijdens de kerstvakantie. “Dat deden we eigenlijk nooit”, vertelt coördinator Elizé Martis Craane. “Daar is ook geen subsidie voor.” Craane heeft niet het idee dat de situatie momenteel alarmerend is. “Van buitenaf hoor ik verschillende verhalen, maar de scholen geven het altijd door als er iets veranderd.”

Hoewel het volgens Irma Trumpie-Luijten noodzakelijk is dat de onderstand omhoog gaat, kunnen bewoners zelf ook de krachten bundelen. “Het zou mooi zijn als alle organisaties die nu iets doen voor deze mensen samen om de tafel gaan, zodat er structureel iets veranderd.”

Diana Lotero denkt dat er daardoor ook minder ongelijkheid zou zijn. “Nu geeft de ene organisatie iets anders dan de andere organisatie.”

Bron: NTR/Caribsch Netwerk

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

ParadiseFM | CURACAO Magazine al sinds vorig jaar mei gestopt

Het tijdschrift CURACAO dat in Nederland werd uitgegeven is niet door de huidige gevolmachtigde minister Carlsson Manuel stopgezet, maar door diens voorganger Anthony Begina. Zo schrijft oud-journalist...
- Advertentie -