28 C
Willemstad
• maandag 26 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

NTR | Vier weken tijd voor flinke metamorfose vliegveld Saba

Tim van Dijk


THE BOTTOM – De bewoners van Saba zijn voor vier weken ‘vleugellam’ en dat geldt ook voor de toeristen, studenten en zakenmensen die middels het luchtruim Saba willen aandoen. Vliegveld Juancho Yrausquin krijgt een nieuwe start en -landingsbaan en ook de Vertrek en Aankomst Terminal worden vernieuwd.

Op 10 september voerde WinAir haar –voorlopig- laatste vlucht uit op Saba. Daarmee kwam een einde aan exact 55 jaar foutloos vliegen op de kortste landingsbaan ter wereld van een commercieel vliegveld.

Tekst gaat verder na de video
Door Tim van Dijk

Dagelijks landen er vier vluchten vanuit Sint-Maarten uitgevoerd door WinAir en nog wat charters op verzoek, waaronder Windward Express Airways en Sint Maarten Airways.

Kortste start en landingsbaan
Er circuleren veel filmpjes op YouTube over dit vliegveld omdat het niet alleen de kortste start en landingsbaan heeft – 400 meter – maar ook nog eens omdat deze op een rots is gesitueerd ruim 20 meter boven de zeespiegel.

Aankomen met een TwinOtter vliegtuig op deze landingsbaan is voor toeristen een belevenis. Recht koersend op Mount Scenery draait de piloot vakkundig op het laatste moment naar links om vervolgens met een ferme smak op het asfalt van Saba te landen. De piloot moet dan vol in de remmen om af te draaien naar de Terminal, een statig wit gebouwtje met verkeerstorentje.

2.5 miljoen euro
Toch is het ‘serious business’ want Nederland heeft maar liefst 2,5 miljoen euro uitgetrokken om het vliegveld grondig aan te pakken. Om te blijven voldoen aan de internationale afspraken moest Saba Airport direct maatregelen nemen. Men heeft een behoorlijke achterstand door de jaren heen opgelopen.

Airport Manager Maegan Hassell zegt hierover: “Het liep allemaal door elkaar, komende en vertrekkende passagiers, daarbij was er ook geen security check over wat mensen aan boord meenamen.”

Foto: Tim van Dijk.

Veiligheid onvoldoende
Dit zijn (veiligheids)aspecten in de vliegwereld die onacceptabel zijn en dus zal dit een van de veranderingen zijn. “We blijven wel de sfeer en de intimiteit bewaken dus zwaaien bij aankomst en vertrek blijft gewaarborgd.”

Uitgerekend in de maanden dat het orkaanseizoen is, is het vliegveld gesloten. “We hebben de afweging gemaakt en gekozen voor de periode dat het het minst schadelijk is voor de economie van Saba, daarbij kan er altijd op het grote platform naast de terminal met helikopters worden af en aan gevlogen”, aldus Airport Manager Maegan Hassel.

Medische noodgevallen kunnen wel 24/7 met spoed naar Sint Maarten’s Medical Center worden gevlogen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Hoofdrolspelers wanbestuur bij SLM mogen Suriname niet meer uit

De Nederlandse directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, Paul de Haan, en een belangrijke ex-adviseur van president Chan Santokhi, Prenobe Bissessur, hebben in Suriname een uitreisverbod opgelegd gekregen.

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -