27.4 C
Willemstad
• zondag 5 december 2021 03:11

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | ‘Venezuela kan een tweede Cuba worden’

Door Sharina Henriquez

Aruba is voor het eerst gastland voor de regionale VN-vluchtelingenconferentie | Foto: Sharina Henriquez
Aruba is voor het eerst gastland voor de regionale VN-vluchtelingenconferentie | Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Op de conferentie van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR met de Caribische regio, hebben Aruba en Curaçao aandacht gevraagd voor de situatie in Venezuela.

“Venezuela kan een tweede Cuba worden”, zegt Henk Stomp van het Curaçaose Rode Kruis. Hij vindt dat er iets gedaan moet worden, zoals het trainen van mensen. Er moet ook alvast gekeken worden waar en hoe opvang te regelen mocht er een grote stroom vluchtelingen uit het Zuid-Amerikaanse land komen.

Een reportage van Sharina Henriquez 

- Advertentie -

Tot nu toe is er alleen een toenemende stroom van rijke Venezolanen die op Aruba en Curaçao spullen kopen die in hun thuisland niet of nauwelijks zijn te krijgen. Maar als de situatie escaleert, zegt Stomp, kunnen die zomaar vluchtelingen of asielzoekers worden.

De hoogste in rang van UNHCR voor de Caribische regio, Buti Kale, zegt maandag met Arubaanse regeringsvertegenwoordigers te hebben gesproken over hoe de vluchtelingenorganisatie kan bijstaan. Niet alleen met een plan maar ook met training voor situaties zoals bijvoorbeeld die van Venezuela.

Aruba trad voor het eerst als gastland op en de premier zou dan ook de conferentie openen. Hij bleek echter verhinderd. Zijn vervanger, Immigratie-minister Benny Sevinger liet het vervolgens ook afweten. Vandaar dat uiteindelijk van de toelatingsorganisatie Dimas, beleidsmedewerker en voorzitter van de Arubaanse asielcommissie, Alfred Sneek, de conferentie opende.

Hij zegt dat Aruba zich bewust is van de situatie in Venezuela, deze in de gaten houdt, maar dat er weinig valt voor te bereiden. Er zijn ook niet meer verzoeken voor verblijfsvergunningen gedaan. Verder heeft Aruba in de afgelopen jaren slechts een kleine twintig asielverzoeken uit Colombia, Suriname en Venezuela gehad.

- Advertisement -

Nieuw forum
Op de conferentie is ook gesproken over het vormen van een forum, waarin de Caribische landen en gebiedsdelen ervaringen en oplossingen kunnen delen die nu niet in bestaande verbanden als bijvoorbeeld de Caricom aan de orde komen. De onderwerpen kunnen breder zijn dan de problematiek van mensen die vluchten voor oorlogen of vervolging. Ook mensen die om andere redenen vluchten of migreren, kunnen aangekaart worden. Zoals vluchten vanwege klimaatgevolgen.

Michel La Haye van het Arubaanse Rode Kruis zegt daarbij dat het lastig kan zijn om te onderscheiden of iemand op een gegeven moment nog vlucht om zijn of haar leven te redden of om een beter leven te krijgen.

Haïti
Zoals in het geval van Haïtiaanse vluchtelingen na de aardbeving vijf jaar geleden. Op de Turks & Caicos eilanden komen er wekelijks per boot zulke aantallen dat zij inmiddels de grootste bevolkingsgroep zijn geworden. Gail Caesar van het Rode Kruis van daar zegt dat de overheid blijft repatriëren, maar dat dit niet helpt en vooral veel geld kost. Zij hoopt dan ook een oplossing te vinden in Caribisch verband.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Ach, lopen we hier achter met het nieuws of wat? Venezuela is al jaren een tweede Cuba geworden, maar dan op een heel subtiel manier. Vrijheid van menigsuiting bestond allang niet meer, bijvoorbeeld. Dát is al een teken waar de regime van Chavez in die tijd naar toe wilde.

  2. Ik hoop dat het niet gebeurd. Maar in het verleden heb ik dit aan de kaart gesteld. Alle instanties die in de toekomst hopelijk niet, te maken krijgen moeten nu hun plannen hebben klaarliggen, anders worden ze verrast.

  3. Het moge duidelijk zijn dat Maduro de buschauffeur tot zijn laatste snik zijn positie zal verdedigen omdat hij geen zin heeft om in het gevang te zitten voor de rest van zijn leven. Men kan er dan ook gif op in nemen dat er een burgeroorlog gaat plaats vinden met alle gevolgen van dien “vluchtelingen asiel zoekers” zullen in grote getalen voet proberen te zetten op de BES eilanden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DKR | Premier Pisas van Curaçao manoeuvreert zichzelf in netelige positie

Met Raad van Minister besluiten en handtekeningen van premier Gilmar Pik Pisas | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Willemstad – Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) heeft zichzelf in een netelige positie gemanoeuvreerd...

Democracy now! | Friday, December 3, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 3 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | DCNA vergoot weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) vergroot de weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties zodat ze bestand zijn tegen externe schokken. Zo werd bekendgemaakt tijdens de bestuursvergadering. Volgens de organisatie blijft de...

Nu.cw | Saba start begin december met boosterprik

Saba start op woensdag acht december met de campagne voor de boosterprik tegen het coronavirus. Zestigplussers kunnen vanaf die datum hun vaccinatie halen. Dit meldt het Openbaar...

PBC | QR-codecontrole alleen door gecertificeerd personeel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijeenkomsten of feesten voor meer dan 100 mensen vereisen bij de toegang een controle op QR-codes. Om dat proces goed te laten verlopen, biedt...
- Advertentie -