31 C
Willemstad
• maandag 3 oktober 2022

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Silvania schiet uit z’n slof

Aanval op journalist Gonzalo Cuales maar ook op aan PAR-verbonden bedrijven Willemstad - ,,Grote bedrijven die verbonden waren aan het kabinet-Rhuggenaath hebben miljoenen aan de NOW-regeling ontvangen, waarna...

AntilliaansDagblad | ‘Schaarste dreigt’

Importeurs wijzen op ongewenste gevolgen Makutu Básiko 2022 Willemstad - De nieuwe basismandregeling - Makutu Básiko 2022 - zal ongewenste gevolgen hebben, te weten schaarste en het mogelijk...

NTR | ‘Veel onrust onder patiënten. Instantie nodig die dit serieus neemt’

Dulce Koopman

Sehos | Dulce Koopmans

WILLEMSTAD – Dagelijks uiten patiënten hun ontevredenheid over artsen en specialisten op Curaçao. Deze situatie moet snel aandacht krijgen, vindt arbospecialist Arthur Nivillac.

Ondertussen heeft Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos)besloten om een interne cliëntenraad op te richten.

Susanne Pendjol-Klarenbeek van Sehos en arbospecialist Arthur Nivillac

De cliëntenraad gaat uit maximaal zeven personen bestaan. Het mogen patiënten zelf zijn maar ook belanghebbenden, zoals een familielid of ouder. Zij komen op voor de belangen van patiënten en gaan het ziekenhuisbestuur adviseren.

Maar de raad is niet bedoeld voor individuele klachten. “Daarvoor hebben wij een andere regeling”, zegt Susanne Pendjol-Klarenbeek van Sehos, namelijk de klachtenfunctionaris.

“Waar moeten wij laten uitzoeken of het een beleving of een feit is?”

Arbospecialist Nivillac krijgt regelmatig te maken met verzoeken van patiënten die naar het buitenland willen voor een ‘second opinion’. Ze willen daarvoor naar Colombia, Dominicaanse Republiek en Nederland.

Volgens hem is dat het bewijs dat er snel een instantie moet komen die ‘serieus deze onrust onder patiënten’, gaat onderzoeken.

“Ik hoor bijna elke dag dat patiënten niet tevreden zijn met de behandeling die zij hier ontvangen. Het kan een beleving zijn. Maar waar moeten wij dan eigenlijk laten uitzoeken of het een beleving is of dat het een feit is?”

Daarom pleit hij voor een onafhankelijke patiëntenraad die werkelijk opkomt voor de belangen van de patiënten.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

4 reacties

  1. Als studieleningen moeten worden terugbetaald, gaat dat sneller met een salaris in euro of dollar, dan in de valuta van het eiland. Er zijn artsen die tegen de vijftig lopen en nog steeds aan het aflossen zijn.

  2. Laat het Sehos eerst maar eens beginnen om voldoende artsen in huis te hebben. Momenteel zijn er voor bepaalde specialismen 5-6 maanden wachttijd eer je aan de beurt bent! Klachten verergeren en de kosten voor de vaak “te late” behandeling ook!
    Je vraag je af waarom het aantrekken van specialisten tegengehouden wordt! Vanwege de kosten of vanwege het feit dat patienten maar bijzaak zijn.
    Organisatie bij de specialisten is trouwens ook een bijzaak of komt dat door het feit dat men zijn eigen koninkrijkje ten koste van alles wil behouden.
    Ook de overheid, met name de verantwoordelijke minister, laat verstek gaan. Het wordt de hoogste tijd dat de bezem door de gezondheidszorg wordt doorgehaald.

  3. Sehos reageert niet op klachten. Het enige antwoord wat je krijgt is “het is in behandeling”, dan wordt je door de betreffende specialist gebeld waar je een klacht over hebt ingediend, en die verteld je dan dat hij je niet meer kan behandelen als je de klacht niet intrekt. SVB kan niets voor je doen omdat er een arts op het eiland is die je kan behandelen. Dus…… als patiënt heb je geen zak te vertellen. Zeker op de afdeling neurologie is het een grote puinhoop.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -