John Samson
DEN HAAG – Hoeveel geld en waaraan gaat het nieuwe kabinet in Nederland uitgeven aan de Caribische eilanden? En hoe staat het met het geld voor de wederopbouw? Het lang verwachte debat in de Tweede Kamer over de begroting voor Koninkrijksrelaties gaat dinsdag van start.
Eén ding staat al vast: er zal tijdens het debat veel aandacht zijn voor de wederopbouw van de Caribische delen na orkaan Irma. Verschillende partijen zitten nog met vragen hierover. Het is ook een Nederlandse geldkwestie: hoe zit het met de financiering?
Ook de politieke situatie op Sint-Maarten zal aan bod komen, want of het Nederlandse hulpfonds komt, heeft te maken met het vertrouwen van Den Haag in de politieke situatie op het eiland. Dat vertrouwen is er in ieder geval niet bij regeringspartij VVD, omdat de eilandregering is ontbonden en er nieuwe verkiezingen worden gehouden in januari.
De VVD en oppositiepartij SP willen de verkiezingen worden uitgesteld, omdat zij vrezen dat het eiland door de verwoesting van orkaan Irma nog niet in staat is die te organiseren.
Caribische gemeenten
Het debat van dinsdag en woensdag gaat ook over hoeveel geld er wordt vrijgemaakt voor de drie Caribische gemeenten Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. Wat nieuw is: niet alleen de eilanden hebben een eigen apart budget, ook staatssecretaris Raymond Knops (CDA) heeft voortaan een eigen, apart budget voor de drie eilanden. Of het aparte budget dat Knops voor de eilanden krijgt bovenop het bestaande budget komt is nog de vraag.
Kabinet Rutte III wil dat het ministerie van BZK een meer ‘coördinerende rol’ op de drie Caribische gemeenten krijgt. Wat dat precies in de praktijk gaat betekenen en om hoeveel geld dat gaat, zal tijdens het debat moeten blijken.
Minder geld naar de eilanden?
Oppositiepartij Denk maakt zich zorgen over de begroting die nu op tafel ligt. Zij zien ‘een flinke verlaging’ op verschillende posten, zoals de kinderbijslag en het BES-fonds. “Op het minst zou je voor de Caribische eilanden verwachten dat ze blijven zitten op het niveau van 2017”, stelt Kamerlid Tunahan Kuzu.
Coalitiepartij VVD maakt zich over de bedragen voor de Caribische gemeenten “niet heel veel zorgen”, laat Kamerlid André Bosman weten. “De staatssecretaris gaat meer coördineren en krijgt ook zijn eigen financiële ruimte. Dat is nog niet aan de orde gekomen. Het moet nog allemaal op z’n plek komen.”
Meer geld voor bestrijding van criminaliteit
Voor wat betreft Aruba, Curaçao en Sint-Maarten: het initiatief van VVD en SP om (internationaal) georganiseerde misdaad intensiever te bestrijden op de eilanden, wordt voor vier jaar verlengd.
De SP reageert verheugd dat ‘het onderzoek naar de onderwereld’ voor de komende jaren met 48 miljoen gefinancierd wordt. “Je ziet dat het onderzoek succesvol is”, aldus Van Raak, die de strafrechtelijk vervolging van van oud-premier Gerrit Schotte en gokbaas Francesco Corallo aanhaalt.
Het debat is dinsdag vanaf 15.30 uur (Nederlandse tijd) live te volgen via de livestream van de Tweede Kamer. Woensdag is er een vervolg van het debat om 18.30 uur (Nederlandse tijd). |
…. is er wel een verschil tussen a) onafhankelijk land en b) autonoom land binnen het Koninkrijk?
@Fox
Natuurlijk spreek ik voor mijzelf. Zou niet anders durven. Echter, een journalist vriend van mij in Nederland vertelde mij out eens dat er een formule bestaat waarmee men het ‘draagvlak’ van ingezonden stukken kon inschatten (het blijft altijd een schatting). Misschien kan een journalist ons uitleggen hoe of wat en mogelijk helpen ‘converteren’ naar de situatie van Curaçao of St. Maarten.
@hoedanook,
Afzwaaien is wel heel toepasselijk voor iemand die volledige onafhankelijkheid nastreeft.
@Hoedanook
Kan mij niet herinneren dat de bevolking ervoor gekozen heeft om afscheid te nemen van het Koninkrijk. Dus jouw afzwaai voorstel is slechts jouw keuze. Hoewel de Nederlandse belastingbetaler er niet rouwig om zou zijn.
Nederland stelt geen nieuwe voorwaarden. De afspraken over het instellen van integriteitskamer zijn al in 2015 gemaakt, maar werd tot “tig” maal toe door de regering Marlin niet nagekomen. Geen enkel weldenkend mens gaat daar zomaar een grote zak met geld aan geven
@Joep,
(Over)leven of niet, is niet iets waar Nederland over beschikt. Het was leuk zolang het duurde. Geen ingewikkelde uitleg (overeenkomsten) of moeilijke verstandhouding. GodSpeed!
“Voor wat betreft Aruba, Curaçao en Sint-Maarten: het initiatief van VVD en SP om (internationaal) georganiseerde misdaad intensiever te bestrijden op de eilanden, wordt voor vier jaar verlengd.”
Aanpakken van KPMG, UTS (online gambling), Ennia, enz. enz.lq
@ Hoedanook,
Inderdaad de beste oplossing voor iedereen. LOL
Geen toezicht meer uit Nederland, geen gescheld meer. Men zoekt het lekker zelf uit.
Alleen geen idee waar ze geld vandaan willen gaan halen.
Maar goed, dat is een ander verhaal.
Wederom gezwets van Joep. Marlin ie een ‘has been’. Van Aller/De Vries hebben het over de nieuwe opstelling van Nederland. Nogmaals, ik ben van mening dat zij hun geld houden, met de hulp van anderen, Nederland betalen voor geleverde diensten en afzwaaien. Het gaat u goed! Neem a.u.b. ook die goeverneur mee. Niet meer nodig. Een of ander oligarch zal eventueel geïnteresseerd zijn als projectontwikkelaar. Volgende IPKO alles regelen. Bedankt voor alles.
ToC: geen aanwijzing, maar afzwaaien!!
ik begrijp ook de reactie van het zogenaamde intellectuele stel : Renee en hon niet.
wel de reactie van joep meloen is te begrijpen.
Ik zeg: EEN AANWIJZING!
Stemmen voor een nieuwe regering kan niet in Januari. De stemcommissie heeft geen kantoor meer, het nog weken duurt eer een nieuw onderkomen is geregeld en er dan geen tijd meer is om de verkiezingen voor te bereiden…..
Dus voor een snelle doorbraak: een AANWIJZING.
Dat geeft het Koninkrijk het recht om hulp te bieden die het wil bieden en krijgen de kindertjes van de politieke partijen alle rust om zich voor te bereiden op de toekomst als gemeente in de provincie Zuid-Holland.
Ik ben voor!
@ Renee van Aller,
Voor iemand die zichzelf jurist noemt had ik een beter stuk verwacht. St Maarten is tegenwoordig gewoon een op zichzelf staand land en dient dan ook de eigen broek op te houden.
Ja, men kan hulp vragen van het Koninkrijk, doch in dit geval is het Nederland, een ander land binnen het Koninkrijk, dat het geld beschikbaar gaat stellen. Noodhulp is inmiddels gegeven en heeft bijna 60 miljoen gekost. Daar hoor ik St Maarten (en jullie niet over).
Ook al wil men doen voorkomen dat Nederland een wederopbouw verplichting heeft, de realiteit is anders, die verplichting heeft men niet. Ja, er zijn wat kapstok artikelen in het statuut waar je dat onder zou kunnen laten vallen, doch er is evenveel voor het tegendeel te zeggen.
Feit is en blijft dat Marlin bleef weigeren te voldoen aan de voorwaarden voor het geven van geld. Dat weigeren was niet iets van na Irma, dat weigeren deed hij al heel lang. De integriteitscommissie zou er allang moeten zijn, doch Marlin bleef het gewoon tegenhouden (lees: deed gewoon niets). Ook de grenscontrole is een zeer heet hangijzer. Ook daar was regelmatig over gesproken, zou worden verbeterd, doch ook dat gebeurde niet.
Het geld dat Nederland beschikbaar gaat stellen is bedoeld voor de legale inwoners van het eiland, niet voor de illegale inwoners of andere figuren die denken dat het een leuke pot met geld is.
Het komt een beetje neer op het geven van geld aan een drugsverslaafde. Je hoopt dat hij er eten van gaat kopen, doch 99 van de 100 keer gaat hij weer drugs kopen. Je weet het en toch geef je wat geld. Met figuren als Marlin is het eender, je geeft geld en het verdwijnt.
Hoe ?
Het is doodeenvoudig om bedrijven te verplichten alleen zaken met 1 bepaald bedrijf te doen (het bedrijf van de politicus). Het is ook kinderlijk eenvoudig om allerlei nieuwe, peperdure, vergunningen te verzinnen om zo het geld af te romen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Om aan het geld te komen hoeft een politicus niet daadwerkelijk toegang tot het geld te hebben. Hij kan er via allerlei omwegen altijd komen. Ben je daar niet mee bekend, dan zou ik zeggen: ‘lees je eens in’ of ‘leg je oor eens te luister bij de diverse bedrijven of personen die ermee te maken hebben’.
Maar doe ons voor eens en voor altijd een lol. Hou op met die emotionele prietpraat.
De enige die een verplichting heeft is St Maarten zelf. Zij moeten voor hun eigen bevolking zorgen, niet Nederland of welk ander land dan ook. Was het de Antillen geweest dan was het een ander verhaal geweest. De Antillen bestaan echter niet meer.
@Renée van Aller schreef;
“Het wordt zo langzamerhand buitengewoon banaal.
Zo langzamerhand wordt Nederland een eerste klas casus belli voor het Internationale Hof voor de Rechten van de Mens.
de Nederlandse regering doet het voortdurend en structureel slecht. Waarom?”
Waarom?….Heeft het misschien iets van doen met het spreekwoord: ‘zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten’?
Of is het doodgewoon pesterij? Machtsspel over de rug van de St.Maartense bevolking? Misschien een combinatie van …. , ….. en …..? Ik zou het echt niet weten hoor. :)
@Renée van Alle&John de Vries
Ja, het klinkt vreemd voor mensen op de eilanden maar de Nederlandse regering is verantwoording schuldig aan het parlement voor de uitgaven. Op de eilanden geldt dat inderdaad niet, daar controleren de Staten niets maar hopen zelf hun vingers op de overheidsgelden te leggen.
Als nederland doet wat jullie willen dan ken ik het oordeel al van de Rekenkamer over een paar jaar.
Als je geld krijgt van Nederland zul je aan de eisen moeten voldoen. Of je ziet af van het geld en regelt het zelf.
Wat een casus belli (reden om een oorlog te beginnen) hier mee te maken heeft weet ik niet . En Puerto Rico is een ‘territory’ van de US waar de Trump zeggenschap over heeft, geen ‘onafhankelijk land’ zoals St Maarten.
Het wordt zo langzamerhand buitengewoon banaal. Al weken lang wordt er eindeloos en vruchteloos gedebatteerd over wanneer en onder welke voorwaarden de verwoeste eilanden financiële hulp krijgen van Nederland. Ministers staan onwrikbaar op hun stuk, zonder enige menselijk begrip voor de getroffenen. Gaat men akkoord in Sint Maarten, is het weer niet genoeg. Ondertussen wordt de situatie van de getroffenen slechter en slechter. Nederland telt steeds opnieuw het geld en doet er niets mee. Waarom zijn er geen mensen te vinden die te vertrouwen zijn? Zij kunnen het geld verdelen en erop toezien dat er niets aan de verkeerde kleefvingertjes blijft hangen. Stuur Bosman en Van Raak naar de eilanden om het te regelen. Wij hebben ook nog wel enige integere personen in de aanbieding. Houd a.u.b. op met eindeloos kletsen. Begin de wederopbouw!!! Zo langzamerhand wordt Nederland een eerste klas casus belli voor het Internationale Hof voor de Rechten van de Mens. Zelfs de president van de VS doet het beter voor de vele orkaanslachtoffers. Hij begon slecht, maar de Nederlandse regering doet het voortdurend en structureel slecht. Waarom? Renée van Alle&John de Vries