31 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Troonrede: Verbetering koopkracht in Caribisch Nederland en hulp bij Venezuela-crisis

Troonrede: Verbetering koopkracht in Caribisch Nederland en hulp bij Venezuela-crisis

DEN HAAG – Bewoners van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba krijgen in 2020 meer te besteden, een verbeterde infrastructuur en beter bestuur. Voor de ABC-eilanden komt ‘praktische hulp’ vanwege de crisis in buurland Venezuela.

- Advertentie -

Dat zijn de plannen van de Nederlandse regering die Koning Willem-Alexander vandaag in de traditionele troonrede bekend maakte. Het parlementair jaar in Nederland wordt iedere derde dinsdag van september geopend met de traditionele prinsjesdag.

Armoede
De bijzondere gemeenten – en dan met name  Bonaire – worstelen al jaren met armoede. Begin deze maand werd dat nog eens extra belicht in een schokkend onderzoeksrapport van de Nationale ombudsman. Daarin staat dat ’40 procent van de ouderen in bittere armoede leeft’ en ‘regelmatig niks te eten heeft’.

Terwijl voor huishoudens in Europees Nederland al duidelijk is dat zij volgend jaar gemiddeld 2,1 procent meer te besteden hebben, is dat voor de bewoners van Caribisch gemeenten nog onbekend. Dat zal in de loop van het jaar duidelijk moeten worden.

Slechte wegen, transport
De Nederlandse regering belooft verder – net als vorig jaar –  ‘een verbeterde infrastructuur’ in Caribisch Nederland. De slechte staat van de wegen en het dure vliegverkeer tussen de Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn  een doorn in het oog van de bewoners.

Zo eisten vorig jaar 2.700 Bonairianen met een petitie betere wegen op het eiland. Ook is er een tekort aan openbaar vervoer. En op Sint-Eustatius kampen bewoners met ‘land-erosie’ waardoor hele stukken van het eiland in zee verdwijnen.

Met integrale tekst Troonrede 2019

En dan zijn er de hoge kosten voor reizen tussen de eilanden. De eilanden zijn met elkaar en de buitenwereld totaal afhankelijk van vliegtuigmaatschappijen. Er is geen andere manier van vervoer. Maar vliegen tussen de eilanden is kostbaar, ook zijn er al jarenlang veel problemen met lokale vliegtuigmaatschappijen die met financiële problemen kampen en failliet gaan.

Bestuur
In 2020 wil de Nederlandse regering ook werken aan ‘een beter bestuur op de eilanden’. Op dit moment ligt alle focus op het bestuur van Sint-Eustatius, dat Nederland in 2018 naar huis heeft gestuurd vanwege ‘grove taakverwaarlozing’.

Na de overname van het Statiaanse bestuur beloofde Nederland ‘in 2019 de grootste problemen op het  aan te pakken’. De bestuurlijke ingreep zou volgens het ministerie ‘zo kort mogelijk, maar zo lang als nodig te zijn’.

Maar anderhalf jaar na de overname zijn de Nederlandse bestuurders nog steeds niet erin geslaagd om het financieel beheer van het eiland weer op orde te krijgen.

Wanneer dat wordt afgerond, wordt niet vermeld. Wel verwacht de regering dat zowel de reorganisatie van de bijzondere gemeente en alle nieuwe ICT-voorzieningen volgend jaar klaar zullen zijn. In Den Haag verwachten ze binnen een paar weken duidelijk te krijgen of en wanneer er nieuwe verkiezingen komen.

Venezuela-crisis
Ook de crisis in Venezuela en de gevolgen daarvan op Aruba, Bonaire en Curaçao kwam aan de orde in de troonrede. “Door de politieke en humanitaire crisis in Venezuela wordt ook het Caribische deel van het Koninkrijk geconfronteerd met de dreiging van grootschalige migratie en de economische gevolgen daarvan”, zei de koning daarover.

Het Nederlandse kabinet maakt dit jaar bijna 24 miljoen euro vrij om de ABC-eilanden te ondersteunen. Het geld gaat vooral naar sneller de behandeling en uitzetting van Venezolanen. Ook gaat er geld naar de opsporing van bootvluchtelingen op zee. Vooral de ministeries van Defensie en Justitie en Veiligheid voeren dit uit.

Bron; NTR/CaribischNetwerk

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -