NTR | ‘Trauma slavernijverleden werkt door op huidige generatie’

Door Pieter Hofmann

Glenn Helberg (met microfoon) spreekt het panel toe tijdens de discussie | foto: Pieter Hofmann

Glenn Helberg (met microfoon) spreekt het panel toe tijdens de discussie | foto: Pieter Hofmann

AMSTERDAM – In de Stopera is vanavond een herdenkingsbijeenkomst gehouden ter ere van verzetsstrijder Tula. In 1795 leidde Tula de bekendste slavenopstand uit de Antilliaanse geschiedenis. De bijeenkomst werd georganiseerd door NiNSee (Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis). NiNSee-voorzitter Antoin Deul prijst Tula om zijn moed en verbindende kracht. Tula was intelligent en welbespraakt, geïnspireerd geraakt door de Franse Revolutie en de omwenteling in Haiti. Hij was in staat om 2000 medestrijders aan zich te binden. De opstand mislukte echter en Tula werd omgebracht.

Deul wijst op de invloed die het koloniale verleden nog altijd heeft op de samenleving. Nog steeds worden niet-witte Nederlanders als afwijkend beschouwd, met alle gevolgen van dien voor de beeldvorming. “In een beschaafd land hoeven geboren Nederlanders zich niet in te vechten”, verwijst Deul naar een uitspraak van de Nederlandse premier Mark Rutte. Ook spreekt hij zich uit tegen de Bosmanwet, die vestigingseisen wil stellen aan Arubanen, Curaçaoënaars en Sint-Maartenaren. “NiNSee gaat de dialoog met het kabinet aanscherpen”, belooft hij.

Dansgroep Flamboyant tijdens de Tulaherdenking. Foto: Pieter Hofmann.

Dansgroep Flamboyant tijdens de Tulaherdenking. Foto: Pieter Hofmann.

Artistieke bijdragen komen van de groep Flamboyant (dans) en Gershwin Bonevacia (gesproken woord). Laurino Andrea speelt een monoloog waarin hij Tula ontmoet en hem onder andere bijpraat hoe het Curaçao na zijn tijd vergaan is. Andrea vertelt dat slavernij nog altijd doorwerkt in de psyche van de Curaçaose bevolking. Hij hekelt onder meer het gebrek aan solidariteit en vertrouwen.

Trauma
Glenn Helberg, voorzitter van OCaN (Overlegorgaan Caribische Nederlanders), borduurt mede daarop voort. Het is volgens hem niet raar dat juist nu in het huidige racismedebat een zwaar accent komt te liggen op het slavernijverleden. Het trauma werkt meerdere generaties door, zegt hij. “De eerste generatie maakte het mee en zweeg erover, de tweede ervoer het en kwam er in therapie achter dat ze met de problemen van hun ouders rondliepen en de derde generatie ging vragen stellen.”

“Kan ik dan een trauma hebben als ik het niet zelf heb meegemaakt?” vraagt een man in de zaal. Helberg, geprikkeld: “Het is bewezen dat onder stress onze genen veranderen, als overlevingsstrategie.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

30 Reacties op “NTR | ‘Trauma slavernijverleden werkt door op huidige generatie’

 1. bla bla bla bla

 2. Die van de Oostkust warden massaal meegenomen door de arabieren. Reden dat je er weinig van terug ziet is omdat de mannen gecastreerd warden..

 3. Van 1773 tot 1815 was Nederland bezet door Frankrijk.. tevens Frankrijk en UK hielden slavernij in de kolonien hoor! tevens waren er andere landen die het hielden en in afrika bleef het doorgaan

 4. Moet natuurlijk zijn: de inwoners in het oerwoud aan de WESTKUST van Afrika.

 5. Ik denk dat er veel inwoners aan de oostkust van Afrika denken:

  Hadden ze mijn bet-overgrootvader ook maar naar Curaçao verkocht. Dan had ik nu waarschijnlijk een auto, een uitkering en een ziektekostenverzekering.

  Maar ja, die hebben pech gehad!

 6. ik kan me het trauma wel voorstellen, er achter komen dat je voorouders gevangen werden genomen door andere stammen in Afrika die ze dan door verkochten aan Nederlanders, Spanjaarden, Portugezen, Engelsen etc.
  Ook is het niet leuk om er achter te komen dat je denkt een slavernij verleden te hebben als familie, maar dat ook in je familie slavenhouders zitten. Ook kan ik een trauma krijgen om dat ik merk hoe donkerder mijn huid is hoe meer ik me achter gesteld voel bij YDK die een lichtere huidskleur hebben. Ook omdat dit doorwerkt in de maatschappij sociaal en maatschappelijk.
  natuurlijk kijk je op hoe andere mensen wel de kansen krijgen, terwijl ik me weg zet dat deze kansen als ik een andere huidskleur had deze ook had gehad? Of komt het dat ik mezelf koester in een slachtoffer rol, want als ik verder kijk zie wel YDk, die wel geslaagd zijn, door hun eigen inzet en overtuigd zijn van hun kunnen, want laten we wel eerlijk zijn welke YDk kiest niet voor een YDK als hij bij gelijkheid van opleiding en bewezen kunnen .

 7. Anthony, je zou aan de jeugd van 15/18 jaar de vraag moeten stellen: wat is en betekent NSB?

  Ik durf er véél geld op te zetten dat hooguit 20/25% met het juiste antwoord komt. En… de oorlog is pas 71 jaar geleden beëindigd. Over honderd jaar weten alleen de historici het – mischien – nog!

 8. oké, duidelijk jij hebt een trauma…

 9. Anthony Frans,

  Je praat een beetje moeilijk. Zou maar eens naar een tandarts gaan. Ik denk dat je gouden voortanden een erg los zitten.

 10. anthony frans

  ga dieper zoeken in de geschiedenis nederland uk duitsland france belgie moet arm volk zijn net als polen doordat jullie voorouders hebt niet alleen slavenhandel maar ook alles hebt gestolen zodoende noemen jullie rijke land net als usa dit was een kleine voorproefje dus wat denk jullie wel niet alle neger zijn dom no wij anti hebben pech dat we zijn geconolieseerd door de nederlander

 11. anthony frans

  een blanke haat chinezen latino negro nu hebben jullie een oorlog met moslim waarvan jullie niet kunnen winnen de echte terorrist word nu geterorriseert

 12. anthony frans

  jullie blanken blijft denken net als jullie voorouders daarom kan ik jullie niet kwalijk nemen om te beginnen je kan de 2de wereldoorlog niet vergelijken met de slaven onmenselijk door de slaven meester daarom zal nooit vrede op de wereld komen de white man heb zoveel elende veroorzaak dat nu jullie voor moeten boeten daarom noemen wij neger de blanken white devil no love no soul

 13. Bulli bulli

  Die oudere Rotterdammers hebben de oorlog en de bombardementen op hun stad ZELF meegemaakt. Hebben misschien ook ZELF vrienden en of familieleden verloren. Dat is heel wat anders. Onvergelijkbaar dus.

 14. Abraham Mossel

  Doordat mijn vader met zijn broer en zuster kon duiken, hebben zij! de 2e wereld oorlog overleefd, zijn moeder mijn oma heeft het ook overleefd maar is wel al haar zusters 4 en broers 5 met hun hele gezin verloren (34 mensen ) kampen sobibor, dachau. Maar ik heb er geen trauma van over gehouden ondanks dat mijn ouwe heer regelmatig niet echt leuk over de duitsers sprak. Ik weet niet wat een trauma is , misschien dat ik dat straks weet wat een trauma is, dat zal dan misschien!! komen omdat dan Gerrit de Raaf weer aan het roven kan beginnen met zijn maffia club, maar ja dan zal ik niet de enigste zijn neem ik aan.

 15. Zelf heb ik geen problemen, maar bij goed onderzoek, zou dit mischien wel kunnen veranderen. Ik kan dan ook de slachtofferrol aannemen.

 16. @HELBERG

  Geachte heer Helberg,

  Uw empathie met de afstammelingen van de zwarte slaven, is bijzonder. De verschrikkelijke trauma’s van deze mensen kunnen niet vaak genoeg onder de aandacht gebracht worden. Ook uw opmerking dat zulke trauma’s resulteren in “aparte genen” vind ik moedig.

  Uw strijd – voor het leed van nakomelingen van de zwarte slaven – heeft mij tot onderzoek van mijn eigen afkomst geïnspireerd. En… wat blijkt. Ik ben ook een slachtoffer. Vele van mijn voorvaderen waren “lijfeigenen” in de middeleeuwen.

  Kunt u ook voor nakomelingen van de witte slaven, de lijfeigenen, onderzoek doen naar “veranderde genen”

  Zelf he

 17. @Bulli bulli,

  ik ben zelf een nakomeling van een oorlogsslachtoffer.
  ik voel me wel eens niet oké, maar om nu te gaan stellen dat het door het leed van mijn ouders komt? gaat me te ver.
  trauma is echt onzin…
  in Brazilie is de slavernij in 1888 en in de US in 1865
  dus…NL was laat, maar niet extreem laat.
  je kunt het denken anno nu, niet vergelijken met 100 jaar geleden, laat staan met 300 jaar geleden.
  dus ja slavernij is heel fout geweest, maar de wereld was toen heel anders en men dacht heel anders…

 18. Beste heer @Sander zou je zo vriendelijk willen zijn om dit bericht te lezen?
  Na de Tweede Wereldoorlog wilde de Nederlandse overheid haar ‘foute’, maar bestrafte, onderdanen zo snel mogelijk heropnemen in de maatschappij. Zo trachtte zij te voorkomen dat deze veranderde in een verbitterde groep achtergestelden. Maar de integratiepolitiek mislukte, en daarvan zijn vooral de kinderen van ‘foute ouders’ slachtoffer geworden

 19. Wat een onzin, koren op de molen van vele wannabe slachtoffers die zichzelf vooral als belangrijk willen zien er al vele jaren een sport van maken om anderen verantwoordelijk te maken voor hun eigen falen. Ga buiten spelen !

 20. @Sonny, Als je mijn reacties lees, dan weet je dat ik een enorme hekel heb aan corrupte politici zoals Schotte en consoorten. Ik realiseer mij dat een groot deel van de bevolking op deze figuren stemmen, maar wat wij niet moeten vergeten, is dat circa 60% van de Curaçaose bevolking tot de onderklasse hoort. De status quo moet de status quo blijven, zodat corrupte politici zoals Schotte, de arme mensen kunnen blijven manipuleren tijdens verkiezingen.

  p.s. @Sonny, Ik wil niet over mijn C.V. reageren, want anders gaat men denken dat ik naast mijn schoenen loop : )

 21. @Brian S, Nederland was één van de laatste landen om slavernij af te schaffen. Op Curaçao was de slavernij (LEES GOED: geen slavenhandel) op 1 juli 1863 afgeschaft!!! Boeken lezen is een zeer leerzame hobby!!

  @Sonny, Als je mijn reacties lees, dan weet je dat ik een enorme hekel heb aan corrupte politici zoals Schotte en consoorten. Ik realiseer mij dat een groot deel van de bevolking op deze figuren stemmen, maar wat wij niet moeten vergeten, is dat circa 60% van de Curaçaose bevolking tot de onderklasse hoort. De status quo moet de status quo blijven, zodat corrupte politici zoals Schotte, de arme mensen kunnen blijven manipuleren tijdens verkiezingen.

  p.s. @Sonny, Ik wil niet over mijn C.V. reageren, want anders gaat men denken dat ik naast mijn schoenen loop : )

 22. @bulibulu

  Blijf je lekker in je zelfbeklag wentelen. Er zijn genoeg – gut – menschen die je willen helpen om je zelfbeklag te versterken. Bovendien verdienen de gut-menschen veel geld aan de door hun gecreëerde en in stand gehouden unter-menschen. Subsidiepotten vol met leuke baantjes worden er aan jou en je soortgenoten verdient.

  Als toetje heeft Helberg je nu ook nog criminele genen gegeven.

  Blijf je wentelen, kom niet uit je comfortzone anders moet je mischien wel gaan werken en verantwoordelijkheid gaan dragen.

 23. Slavenhandel was al in 1815 afgeschaft. Slavernij heeft altijd bestaan in Afrika en bestaat er nog steeds.

  Als men last van traumas heeft dient met een psycholoog praten. en om er af te komen dien je schoon schip te maken! dus niet meelopen met corrupte politici die de makamba kaart spelen maar juist deze politici hard aanpakken!

 24. @Sander, wat bedoel je met onzin praten?

  Praat eens met de oude Rotterdammers over de Duitsers, en dan zie je of men getraumatiseerd is of niet. Maar ook de joden, je hoef niet helemaal naar Nederland te gaan, in Curaçao hebben wij heel veel ; ).

 25. p.s. herdenken oké, vrijheid vieren oké,
  maar niet zoveel onzin vertellen.

 26. dan zouden alle nakomelingen van de 2e wereldoorlogslachtoffes ook allemaal getraumatiseerd rond lopen?
  wat een flauwe kul…
  ja ik verdenk deze persoon er ook van dat hij graag erg belangrijk gevonden wil worden.
  ik zou zeggen;blijf lekker getraumatiseerd….

 27. @A.L. Varens, met veel interesse begon ik je reactie te lezen, totdat je begon te bagatelliseren bij je laatste zin.

  Slavernij is op 1863 “afgeschaft”. Ik zeg tussenhakjes afgeschaft, want daarna werden de “vrije-slaven” nog steeds gruwelijk behandeld door de slavenmeesters n de toenmalige koloniale gevestigde orde.

  Ik ga je een rekensommetje geven: 2016 – 1863 = 153 jaar. Mijn opa is nu rond de 90 jaar, dus zijn vader of opa was dus……Jouw minimalisering heeft dus hier geen enkel nut.

  Natuurlijk heeft een groot deel van de bevolking nog steeds trauma. Men moet ook niet vergeten, dat zwarte mensen hier tot 1969 zwaar werden onderdrukt.

  @Hans
  Natuurlijk is de trauma een verklaring voor de corrupte mensen die wij nu hebben. Bij sociale ongelijkheid moet je altijd naar de historische context kijken. De corrupte politici doen precies nu wat de koloniale gevestigde orde toen deed, en dat is heel jammer. Men moet van de geschiedenis leren.

  Ik ben geen psychologische expert, maar bij trauma’s moeten mensen de ruimte hebben om erover praten, zonder voor payaso te worden uitgemaakt.

  Mocht jullie echt over de effecten van slavernij willen lezen, dan raad ik jullie aan het volgende boek te lezen (Co-auteur Don Martina): https://www.bol.com/nl/p/tula/1001004011327055/?suggestionType=typedsearch

 28. Hellberg verdient een goede boterham aan het slavernijverleden en wil het daarom graag actueel houden.

  De payaso.

  Macro economisch verdient Curacao er ook goed aan, want Nederland trekt de portemonnee zodra er over slavernij gesproken wordt.

  Maar Hellberg, vertel eens, is de slavernij ook een verklaring voor onze criminele regering (Cooper, Wilsoe, Schotte, Constantia, Thode en iets langer geleden Godett, Salas en Komproe)?

 29. De vragensteller was zich van geen trauma bewust maar daar heeft Helberg snel verandering in gebracht. Vragensteller leefde een gelukkig en onbezorgd leven maar heeft nu een afspraak gemaakt met een psychiater om voortaan met zijn plotseling bewust geworden trauma om te gaan. Hij is van een vrolijk persoon ineens een zwartgallig iemand geworden.
  Jaja, die Helberg . Het feit dat hij geprikkeld antwoordde spreekt natuurlijk boekdelen. Helberg heeft zelf ook geen trauma maar vindt de bestuursfunctie en zijn bekendheid daardoor natuurlijk interessant .ps ik snap nu ineens ook mijn onbewuste en dus onverwerkte trauma’s : dat komt natuurlijk door die 80 jarige oorlog met de Spanjaarden 1568-1648.

 30. De diagnose:

  Kan ik dan een trauma hebben als ik het niet zelf heb meegemaakt?” vraagt een man in de zaal. Helberg, geprikkeld: “Het is bewezen dat onder stress onze genen veranderen, als overlevingsstrategie.”

  De nazaten van de slaven bezitten dus andere genen. Het goede excuus voor moordenaars , dieven en corrupte politici.

  Een vrijbrief om crimineel te zijn of te worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *