27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Toezicht op volksgezondheid Curaçao een wassen neus

HomeMediaNTR | Toezicht op volksgezondheid Curaçao een wassen neus
Suzy Camelia-Romer | foto: Jacqueline Hooftman

WILLEMSTAD – Sterk verouderde wetgeving. Een tekort aan mankracht en expertise. Twee van de vijf inspecteurs zitten thuis. En als laatste: een nieuwe inspecteur-generaal die al hoofd is van de afdeling voor gezondheidbeleid. Ofwel zichzelf moet controleren. Van een onafhankelijke inspectie op volksgezondheid in Curaçao is weinig te merken.

Sirving Keli is nu benoemd tot waarnemend inspecteur-generaal van de lijdende inspectiedienst voor volksgezondheid. Dit nadat door een vertrouwensbreuk met de minister, zijn voorganger Jan Huurman opzij is gezet.

Sirving Keli | foto: ministerie van GMN

‘Het is maar tijdelijk’ – gezondheidminister Suzy Camelia-Römer

De Curaçaose minister van van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Suzy Camelia-Römer vindt niet dat de benoeming van Keli de onafhankelijkheid van de inspectiedienst aantast.

Het is niet in strijd met de Landsverordening Inspectie voor de Volksgezondheid, aldus de minister. Deze wet regelt de onafhankelijkheid van het toezicht.

Keli is dus al sectordirecteur gezondheid bij het ministerie van GMN, en belast met uitvoering van beleid van de minister. Hij moet concreet zorgen voor goede gezondheidszorg (kwaliteit) en toegankelijkheid ervan.

“Het is maar tijdelijk,” zegt Camelia-Römer over de samenvoeging van die verantwoordelijkheden.

Onethisch
Keli gaat ook over veterinaire zaken. Hem is dan ook het onethische gedrag van het hoofd van de Veterinaire Dienst Arnold Dwarkasing bekend. Deze runt in werktijd een bedrijf in import van diergeneesmiddelen. Het depot bevindt zich tegenover de Veterinaire Dienst op het adres van dierenartsenpraktijk Parera. Een bode levert de bestellingen af bij dierenartsen op het eiland.

Minister Camelia-Römer kondigde anderhalf jaar geleden aan korte metten te maken met commerciële activiteiten van ambtenaren binnen haar ministerie. Niettemin heeft Kunchi Medical Importers, waarvan behalve Dwarkasing ook voormalig hoofd Veterinaire Dienst Olav de Haseth aandeelhouder is, het monopolie op onder meer de import uit de Verenigde Staten van vaccins voor honden.

Duizend koeien
Een andere kwestie is het bij wet regelen van het beroep dierenarts. De weggestuurde inspecteur-generaal Huurman gaf al aan dat hierdoor toezicht op veterinaire zaken en de lokale veeteelt niet mogelijk is.

Inspecteur-generaal Jan Huurman. Foto: Roelie van Beek

Huurman liet zich daarbij kritisch uit over de plannen van het kabinet voor ‘offshore farming’, het handig gebruik maken van de mazen in de wet om duizend koeien naar Curaçao te brengen zonder dat toezicht goed is geregeld. Minister Camelia-Römer is één van de ondertekenaars van het koeienproject. Maar ze laat vragen over de gevaren voor de volksgezondheid onbeantwoord.

Tot slot zit volksgezondheid-inspecteur Gersji Rodrigues Pereira al meer dan een jaar thuis, met behoud van salaris. De minister weigert uit te leggen wat daarvan de reden is.

Sterk verouderde wetgeving hindert ook een goede inspectie op Curaçao. Zo dateert de verordening bestrijding besmettelijke ziekten uit 1921. De Landsverordening bestrijdingsmiddelen is ruim dertig jaar oud. Verpakte geneesmiddelen worden gecontroleerd aan de hand van een wet uit 1961. Melk en brood staan beschreven in een wet uit 1918. Voor kaas en boter gelden regels uit 1932, voor frisdrank uit 1958.

Bron: NTR/CraibischNetwerk

4 reacties

  1. Goh, komt niet vaak voor, maar erica zegt eens iets zinnigs.
    Ja dr. Keli is nou niet de meest pragmatische persoon om daar neer te zetten. Is denk ik hhelaas wel de enige met officiële papieren. Het hoofd daar was human resouce medeweker. Heeft een voorliefde voor helaas . En is een van de meest on pragmatische personen die in het Sehos rondliep. Hij zal precies doen wat mevrouw vraagt en met meters papier komen en statistieken. Dus er gebeurt nu niks meer ten koste van al die patiënten. Wat een blijk van inzicht weer.

  2. Van Sirving Keli is bekend dat hij een brown noser ook wel een ass kisser is. De minister zegt springt en vraagt gelijk hoe hoog. Dit kan nooit goed zijn voor de volksgezondheid hier op Curacao. Wat wel opvalt in de interviews van Huurman na het conflict is, dat hij Richeron Balentien niet meer in het Papiements groet.

  3. Het Curaçaose minister van van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Suzy Camelia-Römer EIGENBELANG staat voorop!
    De gezondheid van de inwoners van Curaçao is ondergeschikt! Die kan wat haar betreft namelijk aan haar anus corroderen.

    “Huurman liet zich daarbij kritisch uit over de plannen van het kabinet voor ‘offshore farming’, het handig gebruik maken van de mazen in de wet om duizend koeien naar Curaçao te brengen zonder dat toezicht goed is geregeld. ”
    En daarom moest hij weg! Ben benieuwd wie er bij de dienst gezondheid er belang bij heeft.

  4. ‘Tot slot zit volksgezondheid-inspecteur Gersji Rodrigues Pereira al meer dan een jaar thuis, met behoud van salaris. De minister weigert uit te leggen wat daarvan de reden is.’

    En dan vragen we ons af waarom we megatekorten hebben.

    Shame on you, Suzy Romer!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties