NTR | Tienermoeder verplicht aan spiraal om sociale woning te krijgen: ‘dit is geen discriminatie’

Pixabay

WILLEMSTAD – Honderden reacties heeft de sinds juli opgerichte politieke partij Kumun de afgelopen dagen gekregen op een controversieel voorstel om voorbehoedsmiddelen te verplichten voor alleenstaande tienermoeders die een sociale woning willen krijgen.

“Het is geen discriminatie of vanwege afkeer van vrouwen”, verklaart partijleider Luigi Faneyte. “Het is juist bedoeld om hen en kinderen te beschermen.”

Luigi Faneyte in gesprek met Dulce Koopman

Download de audio hier

De partij benadrukt dat ze met het wetsvoorstel vooral een discussie op gang willen brengen op Curaçao. “We zijn één van de weinigen, zo niet de enige partij die zo’n gevoelig onderwerp ter sprake wil stellen waar iedereen de ogen voor sluit”, zegt Faneyte die met het wetsvoorstel de verkiezingen volgend jaar in wil gaan.

Het eiland worstelt al tientallen jaren met het hoge aantal tienerzwangerschappen. Volgens Faneyte is het probleem alleen maar erger geworden door de pandemie. “Meer dan 50 duizend zijn afhankelijk van voedselpakketten. Er is geen werk. We hebben ook informatie dat hierdoor veel families hun frustraties binnenshuis uiten. Of dat de kinderen moeten gaan prostitueren of met oudere mannen naar bed moeten gaan. Met als gevolg nog meer ongewenste zwangerschappen bij tieners.”

De keuze voor een verplichte spiraal is meer een praktische overweging, legt hij uit. “Dit kan één keer bij de huisarts worden ingebracht en is voor drie tot vijf jaar. Want met de pil moeten ze blijven herinneren om deze elke dag te nemen of er weer eind van de maand aan zien te komen.”

‘Dit is niet acceptabel’- Myrtha Leetz-Cijntje, van vrouwenorganisatie Seda

De reacties uit het publiek blijken wisselend. Vooral vrouwen vinden dat de partij de verantwoordelijkheid alleen bij de alleenstaande tienermoeders legt en niet bij de vaders/mannen. Faneyte: “Het is zo dat in de Curaçaose cultuur het vooral de moeders zijn die alleen voor de kinderen zorgen. Maar als er alleenstaande vaders zijn die in aanmerking willen komen voor een sociale woning, ja dan worden zij ook verplicht om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.”

Vrouwenorganisatie Seda keurt de verplichte spiraal echter af. “Dit is niet acceptabel. Dus als de jonge moeder geen spiraal inbrengt, blijft ze op straat met haar kinderen? Faneyte kan beter het wetsvoorstel dat al zeven jaar in de ambtenarenmolen vastzit voor verplichte registratie van vaders er doorheen gaan drukken”, aldus voorzitter Myrtha Leetz-Cijntje.

‘Dit gaat ook over het recht van kinderen om zonder misbruik te leven’- Coraline Kooistra, Stichting Tegen Kindermishandeling

Maar voorzitter Coraline Kooistra, voorzitter van Stichting Tegen Kindermishandeling reageert genuanceerder: “Dit is een dapper voorstel want dit is een heel gevoelig onderwerp op Curaçao om aan te snijden. Maar het is goed om er een keer over te hebben. Ik zie het als een manier om kindermisbruik te voorkomen, als bescherming van de gezondheid van vrouwen en voor het welzijn van ons land.”

Kooistra benadrukt dat ze dit zegt op basis van van haar ervaringen en deskundigheid. “Ik ben aan geen enkele politieke partij verbonden. Wereldwijd wordt vanuit het voorkomen van kindermisbruik gekeken naar verplichte contraceptie bij vrouwen die niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen, laat staan kinderen.”

Ze haalt hierbij de zaak aan van de twee vermoorde kinderen in Aruba. “Hier op Curaçao waren veel mensen boos en vroegen zich af waarom niemand deze moeder met psychische problemen heeft tegengehouden om nog meer kinderen te krijgen. Ook op Curaçao hebben we veel moeders met deze problemen en waardoor de kinderen lijden.”

Kooistra zegt te snappen dat het voorstel van de verplichte spiraal de rechten van vrouwen raakt. “Maar hoe zit het met de rechten van het kind om zonder misbruik te kunnen leven? Ik denk dat ze met dit voorstel ook deze discussie willen aanzwengelen.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk 

14 Reacties op “NTR | Tienermoeder verplicht aan spiraal om sociale woning te krijgen: ‘dit is geen discriminatie’

 1. @Emma: ik lach me de ballen uit de broek dat je op mijn vorige comment reageert.

  Hook, line and sinker.
  Rest my case.

 2. TKA , ijzeren broeken.

 3. @laStiwz
  Als moeder van 3 dochters, vind ik dat dit soort dingen zijn waar ieder voor zich over besluit.
  Vergoed de verschillende voorbehoedsmiddelen via het SVB, verkrijgbaar bij elke huisarts.
  En vergoed ook sterilisation voor mannen.
  Op die manier verkomen we al veel ellende.
  Goede voorlichting op school erbij.
  Zo los je een probleem op, zonder dwang.

 4. @Emma zegt: “… Oh heerlijk al die mannen die vinden voor vrouwen te mogen besluiten…”

  Wie moet dat anders doen?

 5. Ik vraag mij af met wat Curacao eigenlijk bezig is: de overheid probeert met een Landsverordening te komen die zij vrij laat om gewoon het huis van de bevolking binnen te treden met de excuse van een noodtoestand. Ze willen ook alle mensen en meer specifiek de mond snoeren van de journalisten als deze iets zeggen dat de overheid niet fijn vind.Nu komt ook een “partij” die tienermoeders die op zoek zijn van een woning,om een spiraal te laten aanbrengen. Avondklok is verplicht,mondkapjes ook, afstand houden ook,enz.enz. Ik dacht dat het eiland in een democratie leefde, maar het wordt elke dag duidelijker dat het een dictatuur aan het worden is. Wat zullen de volgende stappen worden? Castratie voor de mannen? Niet meer dan 1 kind zoals lange jaren in China is geweest en die vandaag de gevolgen daarvan aan het leiden zijn.

 6. Oh heerlijk al die mannen die vinden voor vrouwen te mogen besluiten en er dan moeite mee hebben dat het vrouw het omdraait.
  Als bij alle mannen bij de geboorte de zaadleiders worden doorgeknipt hebben wij vrouwen alleen nog maar de zorgen over tig SOA’s.

 7. @Emma, Je kan ook gewoon je benen niet openslaan bij deze vaak grote losers die hier en daar al kroost hebben.
  Wellicht ligt het probleem van de vrouwen toch in hun hoofd. En zij zijn degene die met het probleem blijven zitten.
  Wellicht kuisheidsgordels introduceren?

 8. Maar laten we wel eerlijk blijven.
  Vrouwen kunnen gemiddelt 1 nakomeling per jaar krijgen, soms 2 en bij grote uitzondering 3 of een paar meer.
  Mannen, beetje afhankelijk van hun condition en kwaliteit zaad kunnen er dagelijks 1 of 2 op de wereld zetten.
  En wij willen de vrouwen verplichten een spiraal te nemen terwijl overduidelijk is dat het probleem bij de mannen ligt.

 9. @LaStiwz. Nee ewn Douwe en Gerald.
  Maar mag ik aannemen dat jij van het mannelijke geslacht bent en het er niet mee eens bent dat ze dusdanige ingrinpende maatregelen nemen bij de geboorte van jongens?
  Nou zo voelt het voor mij als vrouw, op het moment dat alleen staande moeder verplicht zouden worden een spiraal te nemen, willem ze een sociale woning krijgen.

  Ben trouwens voor geen van beide.
  Vind we dat voorbehoedsmiddelen 100% vergoed moeten worden door het SVB en verkrijgbaat via de huisarts en daar had KUMIN mee moeten starten.
  Maar ja, liever dat ze zo hun kleuren laten zien, dan dat wij er te laat achter komen.

 10. @Emma: heet jouw opa Joseph?

 11. Jammer dat de moeder van Gerrit Schotte geen spiraal had.

  Die MAVO3 draaideurcrimineel heeft sinds 2010 het eiland in een neerwaartste spiraal gebracht.

 12. Voor we aan verplichten van voorbehoedsmiddelen beginnen is het misschien verstandig dat voorbehoedsmiddelen 100% vergoed worden door het SVB en simpel verkrijgbaar zijn via de huisarts ipv via een stichting.

  Het wordt trouwens tijd dat er een voorbehoedsmiddel voor mannen komt, of bij de geboorte van een jonen standaard de zaadleiders door. Willen ze dan op lagere leeftijd kinderen dan moeten ze het eerst laten herstellen.

 13. Doet denken aan die voormalige president van zuidafrika die vond dat hij nooit aids zou kunnen krijgen omdat hij alleen met maagden naar bed ging.

 14. Dus spiraal help tegen misbruik en dan hoeven jonge meisjes niet meer met oudere mannen naar bed??
  ik blijf lachen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *