28 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

NTR | Terugkeren na je studie in Nederland is voor Arubanen niet zo vanzelfsprekend

HomeMediaNTR | Terugkeren na je studie in Nederland is voor Arubanen niet...

Bobby Spier

TU-studenten Claudia Sweerts, Lynrick Wix en Laura Croes | foto: Bobby Spier

ORANJESTAD – Terugkeren na je studie in Nederland blijkt voor veel Arubanen helemaal niet zo vanzelfsprekend. Banen voor deze hogeropgeleide jongeren liggen op het eiland namelijk niet voor het oprapen.

Dat blijkt ook uit de verhalen van drie Arubaanse studenten van de Technische Universiteit (TU) Delft op een voorlichtingsavond afgelopen vrijdag. Daar konden aankomende studenten op het eiland horen hoe het is om aan die universiteit te studeren.

Door Bobby Spier

De TU-studenten gaan niet in op de commotie die ontstond toen onlangs bekend werd dat Leeuwarden kansloze Antillianen wil weren. En dat volgens de Leeuwarder Courant de gemeente ook geld heeft gereserveerd om Antillianen te helpen remigreren.
Op Aruba zijn er niet zoveel kansen – Lynrick Wix

De studenten zeggen dat ze ‘neutraal’ in deze discussie willen blijven omdat zij tijdens de voorlichtingsavond de Delftse Antilliaanse studentenvereniging (ABC-compas) en de TU-Delft vertegenwoordigen.

Maar ze erkennen wel dat terugkeren geen vanzelfsprekendheid is. “Sowieso ben ik ooit van plan terug naar Aruba te komen, maar je moet goed weten wat je mogelijkheden zijn”, zegt derdejaarsstudent Lynrick Wix.

“Op Aruba zijn er niet zoveel kansen om in je specialisatie aan het werk te gaan. Het is een probleem waar de meeste Arubanen tegenaan lopen.”

Claudia Sweerts, eerstejaars Industrial Design Engineering, loopt daar nu al tegenaan. Ze ziet weinig opties op Aruba op haar studiegebied en ziet zichzelf daarom niet snel terugkeren. En Laura Croes, die ook Electrical Engineering studeert, wil eerst een aantal jaar kennis en ervaring opdoen in het buitenland.

Brain-drain
Aruba kampt al jaren met een brain-drain; talentvolle Arubaanse jongeren starten hun studie in het buitenland en komen vervolgens niet meer terug. In 2011 werd een ‘lokwet’ ingesteld: afgestudeerden die binnen drie jaar na hun studie terugkomen, krijgen een korting van 30 procent op hun studieschuld. Dit percentage is in 2017 verhoogd naar 35 procent.

Directeur Annemarie Proveyer van Directie Onderwijs zegt zelfs dat is overwogen om jongeren die een buitenlandse studie kiezen waarbij direct terugkomen niet kan, geen Arubalening meer te geven. Die studielening kunnen jongeren tot 30 jaar aanvragen als ze minimaal op bachelor-niveau gaan studeren. Inmiddels is dat plan van de baan.

De Arubaanse onderwijsminister heeft wel als speerpunt om meer hogere opleidingen op het eiland te gaan verzorgen, zegt Proveyer, via de Universiteit van Aruba en lerarenopleiding IPA.

Dat een technische studie in Nederland niet direct uitzicht geeft op een baan op Aruba, moet volgens student Wix desondanks niet je studiekeuze beïnvloeden. “Ik zie het om me heen gebeuren, en het is niet fout, maar kies niet een programma of een studie alleen maar omdat je terug wilt naar Aruba. Ja, misschien kan je met dit programma niet terugkomen. Maar misschien houd je meer van deze studie, en past het beter bij je”, zo adviseert hij aan de Arubaanse jongeren.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

3 reacties

  1. De jobs zijn er misschien, maar het vooruitzicht is bleak. Jaren met aflossing hoge leenschuld, promotie alleen door connecties/politieke affiliaties, werken onder een hoofd van dienst die met moeite zijn/haar MAVO haalde, maar als lider di barrio zowat voor het leven is benoemd.
    En dan in Europa prima vooruitzichten, met baas die je resultaten kan waarderen en soms zelfs je studieschuld wil betalen. Heb het meermalen zien gebeuren

  2. “jongeren die een buitenlandse studie kiezen waarbij direct terugkomen niet kan, geen Arubalening meer te geven.” Dit is wel heel apart, het is een vorm van discriminatie, als iemand voor sneeuwschuiver wilt studeren moet dat gewoon kunnen. Hij moet uiteindelijk de lening toch terug betalen neem ik aan.

  3. Dus dan is dat zgn in de regio studeren ook geen oplossing aangezien er geen banen voor het oprapen ligt.
    En als je dan weet dat figuren zoals Menki Rojer jarenlang bij de overheid zaten en nooit wat deden

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties