31 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 16:41

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Terugdringen van vuurwapens op Curaçao hoofdtaak voor PG

Jean Mentens

PG Roger Bos over vuurwapens, smokkel, witwassen, Maximus en Saffier | Extra

WILLEMSTAD – “We zetten heel zwaar in op vuurwapens”, zegt Roger Bos. Hij is een half jaar geleden aan de slag is gegaan als procureur generaal (PG) voor Curaçao, Sint-Maarten en de BES-eilanden (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba).

“In de strijd tegen de instroom van zware wapens zoeken we samenwerking met de immigratiedienst, de douane, de marechaussee, de kustwacht en mensen van de marine. We zitten op regelmatige basis bij elkaar. Dat willen we stimuleren omdat het effectiever is om samen een gecoördineerde klap uit te delen.”

- Advertentie -

Smokkel uit Venezuela
Het gaat niet alleen over wapens, legt Bos uit. “Een deel daarvan komt vaak met fruitbarkjes (bootjes) uit Venezuela, maar dan zijn er niet alleen wapens aan boord, ook vrouwen die hier misbruikt worden in de prostitutie en vaak ook drugs. Die gecombineerde ladingen opsporen is een van de grote problemen die we aanpakken.”

Bos benadrukt: “Er komen forse hoeveelheden wapens binnen. De keren dat we ze gepakt hebben, zien we wat er aan boord zit. Je kan tweehonderd wapens in beslag nemen maar als er op het volgende barkje 40 wapens tegelijk binnenkomen – of meer – wordt het probleem niet opgelost.”

Goed georganiseerd
“Het zijn trajecten waarvan we zeker weten dat er op Curaçao mensen zijn die zich met deze organisatie bemoeien”, zegt Bos over smokkel via de fruitbarkjes. “Als er zo’n bootje aankomt moet de lading opgevangen worden, is er een vrachtauto die de lading ergens naar een bepaalde plek brengt. Dus er is een organisatie en er zijn bepaalde mensen die daar beter van worden, die geld krijgen en er baat bij hebben dat er mensen vanuit Venezuela met wapens of drugs deze kant uit komen.”

‘We weten dat er veel Venezolanen op Curaçao zijn en dat we niet alles kunnen pakken, jammer genoeg’ – Roger Bos

- Advertisement -

“Wij zien geen overheidshand in Venezuela die helpt voorkomen dat die ladingen worden verscheept”, zegt Bos. ‘Maar we zien ook niet dat het gestimuleerd wordt dat het deze kant opkomt. Die verhalen circuleren, maar kloppen niet.”

Witwassen?
Wordt dat geld verdiend met smokkelwaar hier ook witgewassen? “We zijn volop bezig om met trustkantoren paal en perk te stellen aan het witwassen van crimineel geld. We hebben niet de illusie dat je hier dan niet meer wit kunt wassen, dus dat gebeurt.”

“We voeren de dialoog met iedereen in de financiële sector, maar we hebben best behoefte aan meer mensen voor onze Financial Investigation Unit”, geeft de PG toe.

Grote rechtszaken

Op Curaçao domineerde een aantal grote rechtszaken het nieuws de afgelopen jaren. Zoals de zaak Maximus, dat is het onderzoek naar de intellectuele daders oftewel opdrachtgevers van de moord op politicus Helmin Wiels in 2013. Wiels werd met zo’n binnengesmokkelde wapen doodgeschoten.

“Het vervolgen van intellectuele daders is enorm ingewikkeld. Daar komen we in Nederland meestal niet aan toe. Dat komt maar heel zelden voor”, aldus Bos.

Bos over de zaak Maximus

Proces tegen Emsley Tromp
De PG is zeer teleurgesteld over de uitspraak in de miljoenenfraudezaak tegen oud-president van de Centrale Bank Emsley Tromp, nog zo’n zaak die veel aandacht trok. Hij heeft zijn hoop gevestigd op het hoger beroep.

 

Bos over de zaak tegen Emsley Tromp

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...

Opinie | Discriminatie

Opinie Dr. Jeff Sybesma Op 25 september 2021 stond in het Antilliaans Dagblad het onderstaande bericht (zie aangehechte bijlage). Ik twijfel niet aan de getrouwheid van het artikel...
- Advertentie -