33 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 15:22

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Strijd tegen armoede: Bonaire hoopt op miljoenen voor kinderopvang

Gedeputeerde Nina den Heyer | John Samson

DEN HAAG – De bijzondere gemeente Bonaire wil zo’n 12 miljoen voor gratis kinderopvang in de strijd tegen armoede. Dat maakt gedeputeerde Nina den Heyer bekend tijdens haar werkbezoek afgelopen week aan Den Haag.

Dat is nodig om de armoedeproblematiek aan te pakken, stelt Den Heyer. “Zelfs van twee banen kun je op Bonaire soms amper leven.” De kersverse gedeputeerde werkte hiervoor bijna vijftien jaar bij de afdeling sociale zaken op haar eiland.

- Advertentie -

Het eerste waar ze aan denkt? “Aan een mevrouw die echt haar best doet om voor haar twee kleine kinderen te zorgen. Met twee banen, en toch lukt het haar niet om genoeg geld te verdienen.”

“Deze mensen hebben weinig tijd en de kinderen worden verwaarloosd. En dan zijn er ook nog ouders die eigenlijk met chronische stress toch móeten blijven werken en functioneren”, waarschuwt de gedeputeerde. “Daar moeten we nu iets aan doen.”

Gesprekken met Den Haag
Eerder deze week sprak Den Heyer met Tweede Kamerleden. Ook sprak ze met staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken), die sinds dit jaar structureel 3 miljoen euro uittrekt voor kinderopvang op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. Het is mede door de lobby van Den Heyer gelukt, zeggen Kamerleden.

“Drie miljoen klinkt veel, maar het is echt lang niet genoeg. Als je het goed wil doen, dan heb je 12 miljoen euro nodig zodat het toegankelijk wordt voor iedereen, ongeacht je inkomen.”

- Advertisement -

Miljoenenplan om armoede te bestrijden
Met dit miljoenenplan zullen verschillende problemen rondom armoede ‘in één keer worden opgelost’, is de verwachting van het nieuwe bestuurscollege. Minder stress voor ouders als ze moeten werken en ‘kinderen komen in een veilige omgeving waarin ze zich verder kunnen ontwikkelen’.

Ze wijst erop dat er door het plan voor gratis kinderopvang er meer banen zullen ontstaan. Ook is er kans op de eerste cao voor een Bonairiaanse sector. Mocht het plan lukken, dan zou volgens Den Heyer ook de kwaliteit van alle opvang kunnen worden gegarandeerd.

“Met die twaalf miljoen kun je de salarissen van het personeel op een normaal niveau laten komen, om te voorkomen dat ze naar een andere sector gaan. Want dat zie je nu al gebeuren.”

Dit jaar duidelijkheid over gratis kinderopvang?
Of het kabinet daar uiteindelijk geld voor uittrekt, is nog maar de vraag. Maar dat is wel Den Heyers doel voor dit jaar. “Ik durf het bijna niet te zeggen, want de verwachtingen zijn hoog op Bonaire. Direct na de verkiezingen zeggen mensen letterlijk tegen me: nu gaan de dingen veranderen.”

Volgens de gedeputeerde is er nu een ‘positieve’ en ‘proactieve’ houding te merken onder ambtenaren en Nederlandse politici. “Ik heb nu minder het gevoel dat de eilanden er alleen voor staan dan tijdens het vorige kabinet.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Wat als die twaalf miljoen op is ?? Beter de tering naar de nering enzzz. Voorbehoedsmiddelen. Achterlijke kerk doctrines weg etsen…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...

PBC | Corendon gaat vluchten aanbieden van Brussel naar Curaçao met Air Belgium

Persbureau Curacao CHARLEROI – Air Belgium kondigde eerder deze week aan dat de luchtvaartmaatschappij de vluchten naar Curaçao gaat hervatten en haar vluchten naar Curaçao flink heeft gewijzigd.   In...
- Advertentie -