27 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 23:20

PBC | Vliegverkeer Curaçao moet rekening houden met vulkaanuitbarsting Soufrìere

Persbureau Curacao Het vliegverkeer richting Curaçao, Aruba en Bonaire kan last ondervinden van de as van de uitbarstende vulkaan Le Soufriere. Dat zegt de Meteorologische Deinst van Curaçao....

PBC | OM houdt twee minderjarigen aan na mishandeling op video

Persbureau Curacao De politie heeft twee minderjarigen aangehouden op verdenking van mishandeling. Daarvan werden beelden gemaakt. Die werden vorige week verspreidt via sociale media. Daarop kon je zien...

Trouw | Voor ABN Amro is de witwaszaak nu afgedaan, maar drie oud-bestuurders worden verdacht

Dirk Waterval | met feitenrelaas, persbericht en transactieovereenkomst Waarom besloot het OM dit keer wél om gelijk verdachten aan te wijzen in het falende bankbeleid van ABN Amro? Betreurenswaardig...

ParadiseFM | ‘Vaccinatiebonus werknemer mag’

Je personeel een financiële tegemoetkoming geven voor het nemen van het vaccin is arbeidsrechtelijk toegestaan. Dat schrijven juristen van HBN Tax & Law in een speciaal bulletin....

Democracy now! | Monday, April 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeLandenRegioNTR | Strandondernemers zetten hakken in het zand

NTR | Strandondernemers zetten hakken in het zand

Door Jackeliene Geeve

Nerio Wever aan het werk met stoelen die dadelijk niet meer mogen | Foto: Jackeliene Geeve
Nerio Wever aan het werk met stoelen die dadelijk niet meer mogen | Foto: Jackeliene Geeve

ORANJESTAD – Aangescherpte richtlijnen voor het gebruik van de stranden, Aruba’s grootste attractie, zijn recent goedgekeurd door de ministerraad.
Strandondernemers zijn hier niet blij mee. “Als dit doorgaat, kan ik mijn zooitje wel inpakken, zegt verhuurder Nerio Wever.

Jackeliene Geeve in gesprek met Isabel Dammers en Nerio Wever

Wever werkt al 23 jaar op het strand naast hotel Radisson en verdient zijn geld met de verhuur van jetski’s, parasailing, de bananenboot en snorkeltrips. Daarnaast verhuurt hij dagelijks ook nog zo’n 35 parasols en 160 ligbedden aan toeristen.

Dat is meer dan zijn vergunning toelaat, maar dat doet hij al jaren. Het is niet anders bij zijn collega-ondernemers.

“Sommigen hebben helemaal geen vergunning en verhuren toch stoelen”, zegt Wever. “Als de regering dit van mij afpakt, is mijn bedrijf dood en staan mijn vier werknemers op straat.”

Nieuwe regels
We willen de witte stranden weer terug”, zegt Isabel Dammers van Directie Infrastructuur en Planning.

“Aruba wordt gepromoot met witte stranden maar tegenwoordig is daar nog maar weinig van te zien.”

Zowel hotels als zelfstandig verhuurders plaatsen ligstoelen en parasols tot aan zee. Mensen liggen hutjemutje op elkaar.

“Arubanen hebben in de afgelopen jaren steeds meer strand moeten inleveren aan toeristen. Hoe meer hotels er uit de grond werden gestampt, hoe minder strand zij overhielden. Onbebouwde stukken strand worden steeds schaarser en bovendien drukker, denk aan Arashi beach” legt Dammers uit.

De nieuwe richtlijnen zijn met name bedoeld voor de stranden van de aan zee grenzende hotels. Eén van de uitgangspunten is dat de eerste strook vanaf de waterlijn overal vrij blijft. Ook wordt een strook gereserveerd waar zowel de lokale bevolking als toeristen gebruik van mogen maken. Het stuk strand dat nog overblijft wordt verdeeld over de strandondernemers. Dat is veel minder dan zij nu gebruiken.

De strengere regels verplichten de hotels hun bebouwing terug te dringen en watersportondernemers moeten een vergunning aanvragen voor de verhuur van maximaal zes parasols en 12 stoelen.

Ondernemers met twee of meer strandplaatsen moeten hun deuren sluiten want elke ondernemer heeft slechts recht op maximaal één standplaatsvergunning.

Chaos en conflicten
De nieuwe regels zijn noodzakelijk, zegt Dammers. Momenteel ontbreekt structuur en overzicht. Dat zorgt voor chaos, drukte en conflicten.

“Al vanaf 1989 worden commissies opgericht met als doel een eenduidig beleid op het strand, maar tot nu toe zonder resultaat. Sinds 2009 heeft de overheid de zaak zelfs bevroren.”

Er zijn geen vergunningen meer afgegeven en activiteiten worden gedoogd. In principe moeten alle ondernemers op het strand zich houden aan hun laatst verkregen vergunning, maar dat doet bijna niemand.

“Hotels bouwen nu nog over hun erfpachtgrens heen, watersportbedrijven verhuren veel meer stoelen dan toegestaan en op willekeurige plaatsen bieden hosselaars diensten aan zoals haren vlechten en massages.”

Volgens Dammers heeft de politie al vaak gezegd veel problemen te ondervinden door het ontbreken van een beleid.

“Ze hebben nu niets in handen wat zij kunnen handhaven.”

Nieuwe poging
Als alles volgens planning loopt kunnen alle strandondernemers vanaf mei 2015 hun nieuwe vergunning aanvragen. Voor sommigen betekent dit dat zij hun diensten kunnen uitbreiden, voor anderen dat zij zeer moeten inkrimpen.

Wever betwijfelt of de nieuwe regels daadwerkelijk gehandhaafd gaan worden.

“Ze zijn al jaren bezig, tot nu toe is nog geen enkele poging gelukt.”

Bron: Caribischnetwerk.NTR

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties