27 C
Willemstad
• maandag 2 augustus 2021 04:39

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | ‘Steeds meer Venezolanen gedwongen in de prostitutie op Curaçao’

Kim Hendriksen

Campo Alegre, de enige plek op Curaçao waar prostitutie legaal is | Bea Moed

WILLEMSTAD – De economische en politieke situatie in Venezuela maakt dat steeds meer Venezolanen hun thuisland ontvluchten. Sommigen proberen de oversteek te maken per boot naar Curaçao, dat op 70 kilometer verderop ligt. Volgens antropoloog Ieteke ‘Inchi’ Witteveen stimuleert het huidige asielbeleid uitbuiting van deze kwetsbare groep.

“Ik hoor zojuist nog over een vrouw. Ze is naar Curaçao gekomen omdat haar zus borstkanker heeft, ze hoopt dat ze hier medicijnen kan krijgen voor haar zus. Huilend doet ze haar verhaal. De vrouw is in de wereld van ‘trago-meisjes’ terecht gekomen”, vertelt Witteveen. Trago-meisjes zijn vrouwen die worden gedwongen te werken als gezelschapsdame en prostitué.

- Advertentie -

Geen duidelijk asielbeleid
Witteveen zet zich in om de problematiek van Venezolanen op het eiland zonder verblijfspapieren onder de aandacht te brengen. “Dit is niet een op zichzelf staand verhaal, er zijn heel veel van dit soort verhalen bekend”, vertelt Witteveen. “Het ontbreken aan beleid rondom het aanvragen van asiel houdt deze problematiek in stand en dit stimuleert uitbuiting.”

De scheidingslijn tussen ongedocumenteerde oftewel illegalen en slachtoffer van mensenhandel is flinterdun, want niet elk trago-meisje is een slachtoffer van mensenhandel. Maar hoe bepaal je wie slachtoffers is en wanneer word je aangemerkt als illegaal?

Coördinator mensenhandel en mensensmokkel Curaçao, Norman Marchena legt het uit:

- Advertisement -

Door Kim Hendriksen

Aangehouden illegalen worden doorgaans vastgezet in een detentiecentrum. Er wordt in kaart gebracht hoe iemand hier is gekomen en onder welke omstandigheden ze hier verbleven. Zo wordt vastgesteld of iemand kan worden aangemerkt als slachtoffer van mensenhandel.

Norman Marchena legt uit wanneer iemand een illegaal is op Curaçao

Probleem is alleen dat de meisjes zich vaak niet bewust zijn dat ze slachtoffer zijn van mensenhandel of verklaren het werk uit vrije wil te doen. “De meisjes zijn vaak bang, hun familie wordt bedreigd, of ze zien geen andere uitweg omdat ze hun familie financieel moeten ondersteunen. Echter beslist deze verklaring wel het verdere verloop van het traject waar ze in terecht komen”, aldus Marchena.

Uitgezet worden of bescherming
Illegalen worden vrijwel meteen gedeporteerd naar land van herkomst. Vrouwen die worden aangemerkt als slachtoffers van mensenhandel en die bereid zijn om mee te werken aan een proces tegen de daders, worden in bescherming genomen op Curaçao. Marchena: “Er wordt vastgesteld of de vrouw medische en/of psychische hulp nodig heeft en de vrouw krijgt eerste basisbehoeften aangeboden; bed, water en brood. Op deze manier wordt gezorgd dat de vrouw zo’n proces fysiek en psychisch aankan.”

Om hoeveel vrouwen het gaat is op dit moment niet bekend. “De eerste stappen die Curaçao nu moet nemen is registratie van alle ongedocumenteerden op het eiland, zodat duidelijk wordt om hoeveel mensen het nou eigenlijk gaat”, aldus Witteveen.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

  1. Beste KKC-redactie, heeft u geen actuele foto’s van Campo Allegre? Deze foto’s hebben wij in het verleden al gezien. Behalve dat, heb ik het gevoel dat wat we daar zien niet puur natuur is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Opnieuw patiënt overleden aan Covid op Curaçao

Persbureau Curacao Er is opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het gaat om een oudere vrouw die niet op de Intensive Care lag. De laatste keer dat een coronapatiënt overleed...

PBC | Actueel reisadvies Curaçao

Persbureau Curacao De kleurcode voor Curaçao is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: je kunt niet met je digitale coronabewijs (DCC) Curaçao inreizen. Je moet je testbewijs...

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...
- Advertentie -