31 C
Willemstad
• vrijdag 19 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

NTR | St. Maarten krijgt meer tijd voor instructie

HomeNieuwsNTR | St. Maarten krijgt meer tijd voor instructie

Door Hilbert Haar

St. Maarten krijgt meer tijd voor instructie
St. Maarten krijgt meer tijd voor instructie

PHILIPSBURG – Het College financieel toezicht (Cft) heeft goed nieuws en slecht nieuws voor St. Maarten. De regering krijgt wat langer de tijd – tot het eind van het jaar – om te voldoen aan de eisen van de instructie die de rijksministerraad eerder deze maand uitvaardigde.

Niettemin is het urgent dat het land aan de voorwaarden gaat voldoen, zegt Cft-voorzitter Age Bakker. De twee belangrijkste zaken zijn het regelen van de betalingsachterstanden aan SZV en aan pensioenfonds APS en het invoeren van bezuinigingsmaatregelen in de zorg en het pensioensysteem.

Eigen bijdrage
De pensioengerechtigde leeftijd moet van 60 naar 62 en de pensioenen moeten worden gebaseerd op een gemiddeld inkomen, niet langer op het eind-inkomen. In de zorg moeten burgers een eigen bijdrage van 10 procent gaan betalen, terwijl ‘over-the-counter’ medicijnen niet langer worden vergoed. De zorgmaatregelen staan in de begroting van 2015 maar zijn tot op heden niet uitgevoerd.

De begrotingswijziging die St. Maarten voor eind oktober moet presenteren is nog niet bij het parlement, maar Bakker heeft al aangegeven dat het een negatief advies zal krijgen.

Ernstige twijfels
Het Cft heeft ernstige twijfels over Strategie voor Groei, het plan van de regering dat de staatsinkomsten in 2018 30 procent boven het niveau van 2015 moet tillen. “Dat is niet realistisch, “ zegt Bakker. “De gemiddelde groei over de afgelopen vier jaar was slechts 7 procent.

Uitgedrukt in aan percentage van het bruto binnenlands product, zijn de staatsinkomsten van St. Maarten laag (18 procent) in vergelijking met landen in de regio (21 procent). Bakker zegt ook dat hij er vertrouwen in heeft dat St. Maarten aan de vereisten van de begrotingsinstructie kan voldoen.

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties