29 C
Willemstad
• dinsdag 3 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Sluiting hotels geen gevaar voor groei toerisme’

HomeMediaNTR | 'Sluiting hotels geen gevaar voor groei toerisme'
Mercera (CHATA): De toeristische sector is goed voor meer dan 20 procent van het bruto nationaal product (bnp) van Curaçao.

WILLEMSTAD – Het over de kop gaan van grote hotels op Curaçao zoals Plaza Hotel, Howard Johnson, Veneto Hotel en Kura Hulanda, is niet representatief voor de staat van de toeristische ontwikkeling. Dat stelt Miles Mercera, president en CEO Curaçao Hospitality & Tourism Association, CHATA.

Miles Mercera over de hotels en invloed op de toeristische sector

Ondertussen meldt Curaçao Investment & Export Promotion Agency (Cinex) dat Curaçao vijf maal zoveel hotelkamers nodig heeft. “Dit is niet haalbaar”, reageert horecavakbondsleider, Kenneth Valpoort. Vijf maal zoveel kamers betekent 5 keer 5 duizend kamers. “We zouden dan ook 12 duizend horeca werknemers moeten hebben.”

Planning
Valpoort vindt dat het ‘erg mooi en optimistisch’ klinkt. “Een groei van de hotelkamers moet gestaag en volgens planning verlopen. Daarnaast moeten er ook gekwalificeerde personeel beschikbaar zijn om dit bij te benen.”

De vakbondsleider betreurt het dat er momenteel verschillende grote hotels dicht zijn of op het punt staan geveild te worden. “Wij moeten daarom voorzichtig zijn met uitspraken die niet haalbaar zijn.”

Vacatures
De toeristische sector is goed voor meer dan 20 procent van het bruto nationaal product (bnp) van Curaçao. Volgens Mercera zijn er volop vacatures voor het hotelpersoneel dat nu op straat staat. “Toerisme bestaat niet alleen uit hotels bestaat maar ook uit verschillende sub-sectoren zoals duikscholen, restaurants en housekeeping-bedrijven.”

Het bekende Plaza Hotel in Willemstad staat al een tijd verlaten bij. Archieffoto: José Manuel Dias

CHATA bestrijdt de perceptie dat alle hotels op het eiland in moeilijkheden zijn en dit invloed heeft op de toeristische sector. Dit jaar is volgens Mercera een forse groei van de prijs per kamer per nacht en ook in de hotelbezetting. “Vergeleken met het Caribisch Gebied zitten wij ongeveer op het gemiddelde qua hotelbezetting. Alleen met de prijs per kamer per nacht zit Curaçao wat lager. Maar dit heeft niets te maken met deze hotels.

Marriot hotel
Mercera benadrukt dat het Marriot hotel, dat tijdelijk gesloten is, niet in moeilijkheden zit. Er is een nieuwe investeerder die het hotel zal vernieuwen en ‘beter product aan gaat bieden’.

“Dat was ook het probleem met de hotels die wel moesten sluiten. Zij hebben niet het product waarvoor wij staan en wat Curaçao eigenlijk wil aanbieden.” Mercera doelt hiermee op verouderde kamers en faciliteiten.”

Nieuw product
“Wij zijn eigenlijk voorstander dat de oude hotels voor 1 of 2 jaar sluiten, een nieuwe koper krijgen, dat er een investering plaatsvindt en heropenen met een goed product. Dat gebeurt ook elders in de wereld”, benadrukt Mercera.

Vier grote hotels in de problemen

Het Plaza Hotel moest in juni vorig jaar de deuren sluiten door hoge schulden bij nutsbedrijf Aqualectra. Het hotel in Punda was een maand later geveild, maar de koop ging toch niet door. Ongeveer 60 mensen verloren hun baan.

Veneto Holiday Beach Resort is op 28 augustus failliet verklaard. 184 werknemers stonden op straat.

Voor het Howard Johnson Inn Hotel werd eind vorig jaar faillissement uitgesproken. Toen raakten een tiental werknemers hun vaste baan kwijt.

De Kura Hulanda hotels hebben grote problemen door achterstallige betalingen bij Aqualectra. Als dit niet snel betaald kan worden, worden de hotels in Otrobanda (Kura Hulanda Villa & Spa) en op Banda Bou (Kura Hulanda Lodge & Beach Club) geveild.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

12 reacties

 1. @ Marlon,

  Betonrot is het corroderen van de bewapening in het beton. Zodra de bewapening in contact komt met de buitenlucht gaat het roesten en dat roesten gaat ook in het beton gewoon door. Gevolg is dat de draagkracht (sterkte) van het beton dusdanig achteruit gaat dat de boel zelfs in kan storten.

  Goed voorbeeld van betonrot ?
  De brug in Genua die recentelijk is ingestort. De bewapening was zoveer doorgeroest dan deze niet langer in staat was de burg de sterkte te geven tijdens zware weersomstandigheden.

  Dus helaas, betonrot bestaat weldegelijk en kan levensgevaarlijk zijn.

 2. Ik heb van bouwkundige expets begrepen dat betonrot niet bestaat. Beton rot niet.

  Anyways, Howard Johnson had nooit gebouwd mogen worden. Of tenminste niet daar. Dat ding ziet er niet uit. En vlgs mij is het een wip hotel geworden.
  Net als de gele monster in Punda die een Chinees had mogen bouwen. Ik bedoel dat gele ding naast de marche , waar de mensen eten. Dat ding dat naast het benzinestation is gebouwd.
  Dat ding is super lelijk en verstoord het uitzicht. Het lijkt wel een pakhuis of een gevangenis. Triest dat men een vergunning had mogen krijgen.

  Mijn advies aan de ambtenaren. Geef Chinezen geen vergunning meer om niets te bouwen of te renoveren. Of beoordeel hun plannen tenminste goed.

  Ik ben enkele weken geleden op Cur geweest en in Punda en Otrabanda rondgelopen. Er is leegstand, maar ik loop liever in Punda en Otrabanda ipv van al die andere troep op het eiland, zoals Churchillweg, Roseveltweg etc. Ik beschouw Churchillweg, Churchillweg, Etc als troep. Onwelkome troep. Breek af. Breng rust weer in de bario’s. Stop met het bouwen van stripmalls.

 3. @ Bert,

  Heb je de toren van het Plaza tijdens de veilingen toevallig bekeken ? Ik heb de moeite genomen om het geheel eens te inspecteren. Van buitenaf ziet het er al ernstig uit, betonrot overal, van beneden tot boven. De paar steunpilaren zijn ook volledig aangetast door betonrot.
  Het leidingwerk en de bekabeling in de toren moet geheel worden vervangen.

  Maar ergste is nog dat je op de penthouse vloer gewoon door de scheuren in de muren naar buiten kunt kijken. Dat ga je dus niet eventjes snel en kundig veranderen, als dat uberhaupt nog mogelijk is. Goedkoop zal het wel helemaal niet zijn, want de expertis op dit gebied en deze schaal, hebben wij absoluut niet. Er zijn wat bedrijven die betonrot kunnen oplossen aan bruggen, maar dit is toch even een ander verhaal.
  Al met al vrees ik dat het onhaalbare kaart zal zijn om de toren te restaureren. Zal goedkoper zijn om deze laag voor laag af te breken, dan weer op te bouwen tot mooie appartementen. Er waren een aantal grote appartementen in de toren, ik heb ze bekeken, ook totaal vervallen, maar laat wel zien wat mogelijk is. Hoewel ik wel moet stellen dat het uitzicht op het Fort Amsterdam afgrijselijk is. Zou daar absoluut geen cent voor overhebben en dat maakt zo’n toren met peperdure appartementen tegelijk onhaalbaar.

 4. Overigens, Mercera heb ik nooit echt serieus genomen. Hij heeft totaal geen benul van toerisme, noch van de toerist, noch van het product dat Curacao aan zou moeten bieden. Dit figuur is geen leider, hij volgt en praat na.
  Misschien dat Chata daarmee akkoord is, maar dan geeft het wel meteen aan waar Chata voor staat en dan verklaart het direct het stuurloze gedrag van deze club.

 5. Denk dat (luxe?) appartementen geen slecht idee is voor Plaza en Howard Johnson. De Amerikaanse eigenaar van Plaza was dat ook van plan, maar kreeg de financiering niet rond.

  Het brengt ook leven in Punda en Otrobanda ‘s avonds.

 6. @ Hans,

  Het waren ooit mooie hotels, maar toplocaties waren het zeer zeker niet. Alleen Veneto is en blijft een toplocatie, is ook de reden dat Corendon er meteen een bod op deed. Wanneer iemand de tent down the drain helpt door niet te investeren dan kun je als concurrent alleen maar blij zijn.

  De andere hotels hebben geen markt, misschien wel ergens anders, maar niet hier op Curacao. Ze bieden iets aan waar geen vraag naar is en dus ga je failliet wanneer je je niet aanpast.

  Het is jammer voor Gelt Dekker, maar na zoveel jaar had ook hij wel moeten begrijpen dat Kura Hulanda in een hotel vorm niet kan werken. Als appartementen of suites (zoals bv Courtyard Marriott) hadden ze wellicht kunnen overleven, maar niet in de huidige vorm.

  De toren van het Plaza moeten we op de een of andere manier zien af te breken. Het pand is levensgevaarlijk en zal uiteindelijk vanzelf wel instorten. Dat moeten we voorzijn, want nu nog gaan renoveren is niet te doen. De scheuren in het beton zijn te fors en in Nederland heeft men net een parkeergarage gesloten omdat er wat scheurtje in pilaren zalen. Hier ontbreken helen delen van pilaren en steunmuren, maar we doen net alsof dat niet erg is.

 7. Piet onzin van Metcera: “Wij zijn eigenlijk voorstander dat de oude hotels voor 1 of 2 jaar sluiten, een nieuwe koper krijgen, dat er een investering plaatsvindt en heropenen met een goed product. Dat gebeurt ook elders in de wereld“. Elders in de wereld doet men aan productvernieuwing zonder zich terug te hoeven trekken uit de markt. Energie vriendelijke apparaten, efficiëntie in brandstofverbruik van voertuigen, automatisering van processen en diensten om maar een paar voorbeelden te noemen.
  Hier als men de boel plat legt, zal er eerst om opnieuw te kunnen opstarten (bij voorkeur met een nieuwe ondernemer), zoals Eugene Cleofa aangeeft, eerst ‘aan de zijkant betaald moeten worden’. Metcera ziet niet dat hij onderdeel van het probleem is.

 8. Met alle respect Mercera raaskalt, zo wel mensen weer op straat maar dat zal hem een rotzorg zijn hij hengelt zijn maandelijkse salaries met zijn onkunde wel binnen.

 9. Duidelijk dat Miles geen idee heeft. Eerst klagen dat toeristen naar Airbnb gaan en niet naar hotels en nu is dat niet meer belangrijk.

  Kan hij geen ander baantje krijgen.. Directeur van Curacao Pride?

 10. Hotel Otrobanda is de volgende, dan zijn het er vijf.

  Allemaal mooie hotels, en op top lokaties.

  Jammer voor Gelt Dekker, die zoveel voor Curacao gedaan heeft.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties