29 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

NRC | Johannes Vermeer Prijs voor zangeres Tania Kross: ‘Ik droom van een schouwburg op Curaçao’

Mischa Spel Highlight: Zangeres Tania Kross (47) is de winnares van de Johannes Vermeeprijs, de grootste en belangrijkste staatsprijs voor de kunsten. „Waarom zou ik alleen optreden voor een...

NU | Curaçao koopt beroemd bordeel zelf op, opbrengst is voor bestrijden criminaliteit

De regering van Curaçao heeft het openluchtbordeel Campo Alegre gekocht voor acht miljoen Antilliaanse gulden (ongeveer 4,2 miljoen euro). Het geld gaat naar een fonds waarmee criminaliteit op...

Democracy now! | Dinsday, September 26, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

DolfijnFM | Bouwexperts van Defensie oefenen op Curaçao en Aruba

Bouwexperts van de Koninklijke Landmacht zijn gisteren begonnen met een oefening op Curaçao en Aruba. De eenheid gaat in opdracht van Carmabi aan de slag bij Shete...

Extra | Journaal 26 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Samenwerking tussen CPA en N.V. Havenbeheer Suriname

Curaçao Ports Authority en N.V. Havenbeheer Suriname gaan samenwerken in de havenbusiness. Ze willen samenwerken op het gebied van vrachtvervoer, infrastructuur, cruiseschepen en scheepvaartdiensten, vooral voor olie-...
- Advertisement -spot_img

NTR | Sint-Eustatius gaat herbebossen, terwijl geiten het landschap kaalvreten

HomeMediaNTR | Sint-Eustatius gaat herbebossen, terwijl geiten het landschap kaalvreten
Statia-Sint Eustatius | John Samson

DEN HAAG – Bijna een jaar na orkaan Irma krijgt de Caribische gemeente Sint-Eustatius 800.000 euro vanuit Den Haag om de grote schade aan de natuur en het milieu te herstellen. Er komt meer groen bij, terwijl loslopende geiten het landschap blijven kaalvreten. 

Orkaan Irma en Maria hebben vorig jaar flinke schade aangericht aan de natuur en milieu van het eiland. Veel grote en historische bomen werden ontworteld, waardoor de hitte en erosie op het eiland nu verder toeneemt, vreest de lokale natuurbeschermingsorganisatie Stenapa. Wat de situatie erger maakt? Kuddes geiten en vee lopen al jaren vrij rond en vreten het eiland kaal.

De organisatie krijgt een groot deel van de subsidie om het eiland te herbebossen. Lokaal voorkomende boomsoorten zullen in kassen worden gekweekt om in het oude binnenstadje en in woonwijken te worden geplant. Met hekken eromheen voor de grazers, belooft Stenapa.

Het aanpakken van het probleem met de loslopende grazers valt niet onder de subsidiegelden. “Het bomenproject is maar een deel van de oplossing om de natuur te herstellen, het andere is aanpakken van loslopend vee”, vertelt directeur Clarisse Buma van Stenapa.

Probleem wordt juist groter
Saillant detail is dat Sint-Eustatius in de afgelopen jaren juist geld kreeg om loslopend vee aan te pakken. De grazende geiten op de kliffen zorgen voor erosie en daarmee ook levensbedreigende situatie voor inwoners en toeristen. Het gebouw van Stenapa kreeg onlangs een losgeschoten rotsblok door de muur. Beneden de kliffen staan ook restaurants, hotels en parkeerplaatsen.

Door de erosie loopt ook een historisch fort gevaar, dat eigendom is van de Nederlandse staat. “Er is bij het fort stroomdraad aangelegd om geiten tegen te houden, maar ze lopen daar nog steeds op de klif”, vertelt Buma. “Ik hoor van mensen dat er geen stroom op staat.”

Aanpakken geiten
De Rijkscommissaris, die orde op zaken moet stellen namens de Nederlandse regering, erkent dat er ‘lange tijd geen actie is gevoerd’ en dat er nog steeds geiten rondlopen.

“Maar we werken wel toe naar een situatie waarbij stap voor stap alle dieren worden getagd, door hun eigenaar worden gehouden binnen hekken en daar waar dat niet gebeurt ook handhavingsmaatregelen kunnen worden genomen.”

Voor de herbebossing wordt zo’n 330.000 euro uitgetrokken, blijkt uit het opgevraagde besluit van staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties). Hij wil voor het einde van 2019 resultaat zien.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties