31 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 18:10

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Sint-Eustatius gaat herbebossen, terwijl geiten het landschap kaalvreten

Statia-Sint Eustatius | John Samson

DEN HAAG – Bijna een jaar na orkaan Irma krijgt de Caribische gemeente Sint-Eustatius 800.000 euro vanuit Den Haag om de grote schade aan de natuur en het milieu te herstellen. Er komt meer groen bij, terwijl loslopende geiten het landschap blijven kaalvreten. 

Orkaan Irma en Maria hebben vorig jaar flinke schade aangericht aan de natuur en milieu van het eiland. Veel grote en historische bomen werden ontworteld, waardoor de hitte en erosie op het eiland nu verder toeneemt, vreest de lokale natuurbeschermingsorganisatie Stenapa. Wat de situatie erger maakt? Kuddes geiten en vee lopen al jaren vrij rond en vreten het eiland kaal.

- Advertentie -

De organisatie krijgt een groot deel van de subsidie om het eiland te herbebossen. Lokaal voorkomende boomsoorten zullen in kassen worden gekweekt om in het oude binnenstadje en in woonwijken te worden geplant. Met hekken eromheen voor de grazers, belooft Stenapa.

Het aanpakken van het probleem met de loslopende grazers valt niet onder de subsidiegelden. “Het bomenproject is maar een deel van de oplossing om de natuur te herstellen, het andere is aanpakken van loslopend vee”, vertelt directeur Clarisse Buma van Stenapa.

Probleem wordt juist groter
Saillant detail is dat Sint-Eustatius in de afgelopen jaren juist geld kreeg om loslopend vee aan te pakken. De grazende geiten op de kliffen zorgen voor erosie en daarmee ook levensbedreigende situatie voor inwoners en toeristen. Het gebouw van Stenapa kreeg onlangs een losgeschoten rotsblok door de muur. Beneden de kliffen staan ook restaurants, hotels en parkeerplaatsen.

Door de erosie loopt ook een historisch fort gevaar, dat eigendom is van de Nederlandse staat. “Er is bij het fort stroomdraad aangelegd om geiten tegen te houden, maar ze lopen daar nog steeds op de klif”, vertelt Buma. “Ik hoor van mensen dat er geen stroom op staat.”

- Advertisement -

Aanpakken geiten
De Rijkscommissaris, die orde op zaken moet stellen namens de Nederlandse regering, erkent dat er ‘lange tijd geen actie is gevoerd’ en dat er nog steeds geiten rondlopen.

“Maar we werken wel toe naar een situatie waarbij stap voor stap alle dieren worden getagd, door hun eigenaar worden gehouden binnen hekken en daar waar dat niet gebeurt ook handhavingsmaatregelen kunnen worden genomen.”

Voor de herbebossing wordt zo’n 330.000 euro uitgetrokken, blijkt uit het opgevraagde besluit van staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties). Hij wil voor het einde van 2019 resultaat zien.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | R. Kelly schuldig bevonden aan mensenhandel voor seks: belangrijke spil in ronselen meisjes

Mark den Blanken | Algemeen Dagblad Zanger R. Kelly (54) is door de rechtbank schuldig bevonden aan mensenhandel. Hij heeft decennialang vrouwen en minderjarige meisjes gerekruteerd voor seks....

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...
- Advertentie -