28 C
Willemstad
• vrijdag 12 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | SDKK personeel mishandelt gevangenen

HomeMediaNTR | SDKK personeel mishandelt gevangenen

Door Dick Drayer

Chakal, een jongen uit de Dominicaanse Republiek, laat zien hoe hij is aangepakt door SDKK-bewakingpersoneel
Chakal, een jongen uit de Dominicaanse Republiek, laat zien hoe hij is aangepakt door SDKK-bewakingpersoneel | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Het afranselen en intimideren van vreemdelingen door een knokploeg in de SDKK-gevangenis is aan de orde van de dag. Dat zegt een vreemdeling die begin van deze maand werd vrijgelaten.

Hij heeft foto’s en filmpjes gemaakt van mishandelde medegevangenen. Dat slaan doen de gevangenbewaarders steeds volgens een zelfde patroon. Het geweld is gericht tegen vreemdelingen die zich niet houden aan de ‘regels’ van het personeel.

Op 2 februari werd de jonge Surinamer Denzel door zes gevangenbewaarders in elkaar geslagen, naakt. Een bewaker meende dat hij stiekem marihuana had gerookt in de barak. Medegevangenen die wat durven zeggen van de mishandeling, worden met een spray bewerkt.

Chakal

Een paar dagen later is Chakal aan de beurt, een jongen uit de Dominicaanse Republiek. Die heeft geen verblijfspapieren en wacht op uitzetting. Mensen zoals Denzel en Chakal worden ongedocumenteerden genoemd. Ze zitten niet in detentie, maar in vreemdelingenbewaring en hebben meer rechten dan hun criminele lotgenoten. Zo hebben ze bijvoorbeeld het recht om tussen negen en twee te bellen met hun eigen mobiel.

Als een bewaker besluit om rond halftwee de telefoons weer in te nemen, wordt Chakal boos en wil zijn mobiel niet teruggeven: het is immers nog geen tijd. De bewaker begint te schelden en dreigt de Dominicaan aan te pakken, als hij niet inbindt en z’n telefoon afgeeft. De scheldpartij neemt Chakal met zijn mobiel op.

Telefoon gewist

Die telefoon wordt direct afgepakt. De volgende dag om 9 uur krijgt iedereen, dus ook Chakal zijn telefoon weer terug. Maar die blijkt helemaal gewist te zijn. De geluidsopname is weg, maar ook al zijn foto’s en filmpjes. Chakal wordt heel erg boos en is niet te kalmeren.

 

Chakal, een jongen uit de Dominicaanse Republiek, laat zien hoe hij is aangepakt door SDKK-bewakingpersoneel
De Surinaamse Denzellaat zien hoe hij is aangepakt door SDKK-bewakingpersoneel | Foto Persbureau Curacao

Net als bij Denzel, stopt er even later een pick-up voor de deur en komen zes mannen in bewakingsuniform binnen. Ze kleden Chakal uit en brengen hem naakt naar een aparte kamer. Onderweg roept hij tegen de andere gevangenen dat ze hem in elkaar gaan slaan.

De deur van de aparte kamer gaat dicht en de gevangenen horen minutenlang vuistslagen en stomp- en schopgeluiden.

Schoonmaakploeg

Als de deur, na een kwartier of zo, weer opengaat, komt een andere bewaker met mop en dweil en met een fles schoonmaakmiddel en wordt alles keurig schoongemaakt. Net als na de mishandeling van Denzel is er niets meer van te zien.

Chakal wordt naar de slaapzaal gebracht. Zijn gezicht zit onder het bloed. Zijn lippen en oogleden zijn opgezwollen. Van een medegevangene krijgt de Dominicaan een telefoon om foto’s te maken van zijn gezicht. Een dag later meldt de hoofdbewaker dat vanaf dat moment niemand meer een telefoon krijgt, ‘want daar wordt toch niet mee gebeld’.

‘Martelteam’

De getuige van de mishandeling van Denzel en Chakal, zegt dat de mishandeling in de gevangenis door steeds dezelfde bewakers gebeurt. Hij zegt dat alle bewakers op de hoogte zijn van dit ‘martelteam’.

Vaak doen die eerst een doorzoeking, waarbij alle matrassen, lakens, kleren en andere spullen van de gevangenen op de grond worden gesmeten. Daarna moeten alle aanwezigen naar de TV-kamer. Het slachtoffer blijft achter of wordt meegenomen naar een aparte kamer, naast de slaapzaal.

Die wordt dan vaak uitgekleed, op de grond gewerkt en in het gezicht geschopt of geslagen. De verwondingen van Denzel en Chakal zitten op dezelfde plekken.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

9 reacties

 1. Ik ben absoluut geen voorstander van het door Nederland voorgestane gevangenissysteem a la een twee sterren hotel, compleet met TV en peeskamer. Als we dat systeem volgen kunnen we een niet te beteugelen migratiestroom uit de Latijns Amerikaanse favelas tegemoet zien. De bewoners van die favelas hebben het zelfs onder de huidige omstandigheden beter in onze bepaald niet als een sterrenhotel te beschouwen gevangenis. Zij zijn hier in elk geval verzekerd van drie maaltijden per dag en hoeven niet bang te zijn dat hun povere “woninkje” bij elke regenbui van enig belang, als een arrenslee de heuvelrug afglijdt.
  Maar dit voorval waarvan aangenomen mag worden dat het structureel is, is gewoonweg STUITEND. Geen sprake van selectieve verontwaardiging. De verontwaardiging over dit soort wandaden is meer dan terecht en wordt door mevr Joscelin Trouwborst terecht vergeleken met de toentertijd (?) in de Iraakse ABU GRAIB gevangenis beschreven situaties.
  Ons probleem is dat alles binnen een paar dagen tot oud papier verwordt en men niet verder komt dan “wij dronken een glas , deden een plas en alles bleef bij wat het was”. De lokale nieuwsmedia moeten dit soort zaken onder de aandacht blijven houden, zodat de Overheid gedwongen wordt tot het nemen van strenge maatregelen tegen deze schenders van de meest basale mensenrechten.
  .

 2. Zeker Wancho.

  Maar waarom maakt niemand zich er druk over als crimineel Brian Mariano bijna 5 jaar na zijn veroordeling nog geen seconde van zijn celstraf heeft uitgezeten?

  Deze selectieve ver0ntwaardiging op ons eiland hangt mij de keel uit, met altijd weer de crimineel die als slachtoffer gezien wordt.

 3. In het Koninkrijk is nog wel eens wat mis met de behandeling van vreemdelingen. Op de Caribische eilanden bestaat van oudsher een levendige handel in verblijfsdocumenten en invloed/macht. Weten wij al waarom meneer Corallo Nederlander werd met een schijnbaar imponerend strafblad? In Aruba worden zodoende verkiezingen gered. Illegale vreemdelingen worden overvloedig getolereerd door de regering. Handhaven op de juiste wijze? Kom nou! Met een gat in de begroting als een wereldzee moeten de inkomsten verhoogd worden. Als schaars geklede dame met de juiste proporties en van de juiste piepjonge leeftijd valt veel te bereiken. Het juiste inkijkbloesje en het superkorte inrijrokje doen wonderen voor een illegale vrouwelijke vreemdelinge. Sommige adviseurs van de ministers en medewerkers van de vreemdelingendienst blijken daar allergisch voor, maar wel handje contantje. En de rechts-staat dan? Die lijkt verleden tijd in het landsbelang. Daarom moet de agressie van de vreemdelingenbewakers af en toe worden afgereageerd. Dan vallen er klappen. Misschien is het ter beschikking stellen van animeerdames, of elkaar meppen, dan wel een voetbalwedstrijd houden, een betere oplossing? Een disciplinaire straf doet ook wonderen. Zoals het inhouden van salaris of van een bevordering gekoppeld aan een functiewaardering die verkeerd uitvalt? Renée van Aller&John de Vries

 4. Zorg dan maar dat je uit de gevangenis blijft. Het is tegenwoordig al moeilijk om daarin te komen (Irma Lips, Brian Mariano).

  Eigen schuld dikke bult. Gedraag je in de gevangenis en je hebt een prima verblijf in het staatshotel tegen een tarief van 3o0 gulden per dag dat wij belastingbetalers moeten ophoesten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties