28 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Screening op borstkanker is slechts een begin’

HomeNieuwsNTR | 'Screening op borstkanker is slechts een begin'

Door Elisa Koek

'Screening op borstkanker is slechts een begin'
‘Screening op borstkanker is slechts een begin’

WILLEMSTAD – “Zelf had ik er nooit aan gedacht me te laten screenen op borstkanker. Ik dacht dat ik het wel zou merken als er iets mis zou zijn.” Anne van Lierop bleek borstkanker te hebben. Ze kreeg een oproep van Fundashon Prevenshon om zich te laten screenen en de kanker bleek gelukkig in een vroeg stadium te zitten.

Fundashon Prevenshon voert sinds 2010 borstkankerscreenings uit. Het onderzoek naar baarmoederhalskanker is net afgerond. Hoewel preventie van deze twee ziektes pas het begin is, lijkt het einde van de stichting ineens dichtbij. De overheid komt niet over de brug met het geld dat nodig is om door te gaan.

Louise Elstak in gesprek met Elisa Koek 

Fundashon Prevenshon startte in 2010 met hulp van particuliere donateurs en zorgverzekeraars. De stichting zou van deze fondsen de eerste vijf jaar financieren waarna de overheid de stichting zou overnemen. Fundashon Prevenshon kreeg in februari een brief dat er afspraken gemaakt moesten worden over de overdracht, maar hier blijft het tot nu toe bij. “De overheid heeft 600.000 toegezegd, waar we heel blij mee zijn. Er is echter 1.9 miljoen nodig om de stichting te laten continueren”, vertelt directrice Louise Elstak.

 

Besparen op zorg
Volgens Het Nationaal Kompas van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid heeft preventie het doel ziekten en complicaties van ziekten te voorkomen of in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. Met dit uitgangspunt is Fundashon Prevenshon opgericht: allereerst met borstkankerscreenings om daarna uit te breiden. “Landen die aan preventie doen, besparen op zorg”, gaat Elstak verder. “Door vroege diagnose voorkom je dat mensen ziek worden of zelfs doodgaan.”

 

Geen nummertje
Angeline de Ron heeft borstkanker gehad. Ook zij wilde er eigenlijk niets van weten. Tot ze een knobbeltje voelde in haar borst. “Ik ging me erin verdiepen en merkte hoe fijn het was om tips te krijgen en ervaringen te delen.” De Ron richtte Fundashon Sinta Ros op, een stichting voor borstkankerpatiënten om elkaar te steunen. Ze benadrukt de rol van Fundashon Prevenshon voor haar stichting. “Wij doen het sociale deel, zij de controles. Die samenwerking is perfect.”

Een voordeel van screenen is dat eerdere controles vergeleken kunnen worden met nieuwe controles en bijvoorbeeld een verandering in borstweefsel sneller wordt opgemerkt. Volgens De Ron gaat het verder dan dat. Ze vertelt hoe belangrijk het is dat de drempel voor een onderzoek laag is. “Er is nog te weinig bewustzijn over borstkanker dus de drempel moet niet te hoog zijn. Ik heb dagelijks vrouwen met borstkanker om me heen en ik weet hoe belangrijk het is dat je geen nummer bent. Bij Prevenshon begrijpen ze dat.

Uitbreiden
De tweede stap van Fundashon Prevenshon was baarmoederhalskanker. De stichting heeft net een onderzoek afgerond en de data verzameld om een advies uit te brengen voor het hele Caribische Gebied. Hierna zou de preventie moeten worden uitgebreid naar het voorkomen van bijvoorbeeld chronische ziektes of diabetes. Om uit te breiden met de preventie van andere ziektes, zou jaarlijks steeds iets meer geld moeten vrijkomen. “We zijn eigenlijk net begonnen en daarom zou het ontzettend zonde zijn om te stoppen”, stelt Elstak. “Alle apparatuur, de screenings die in ons systeem zitten, de samenwerkingen met Kranchi en specialisten: alles zou verloren gaan.”

De overheid heeft niet officieel bekendgemaakt dat de stichting het totale bedrag voor 2016 niet ontvangt. Elstak’s hoop is dat zij de komende maanden toch over de brug komen.

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties