27.8 C
Willemstad
• dinsdag 28 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Regering mag parlement ontbinden’

HomeNieuwsNTR | 'Regering mag parlement ontbinden'

Door Hilbert Haar

Prof. Arjen van Rijn |foto: OV Guide
Prof. Arjen van Rijn |foto: OV Guide

PHILIPSBURG – “Er is geen sprake van omstandigheden die aan de uitoefening van het ontbindingsrecht door uw regering in de weg staan. De motieven waarop de ontbinding komt te rusten zijn volstrekt legitiem.”

Dit schrijft buitengewoon hoogleraar constitutioneel recht en constitutionele hervorming Prof. dr. mr. Arjen van Rijn in een advies aan het Marcel Gumbs-kabinet.

Nadat het parlement vorige week woensdag het vertrouwen in de regering opzegde, stuurde het kabinet een landsbesluit naar gouverneur Eugène Holiday tot ontbinding van het parlement en tot het uitschrijven van verkiezingen op 8 december.

De gouverneur liet minister-president Gumbs weten ontbinding ‘onwenselijk te vinden’, waarop het kabinet advies vroeg aan Van Rijn. Dit advies luidt: “het ontbindingsrecht is een autonoom recht dat door het parlement niet gedwarsboomd kan worden – ook niet als het parlement het kabinet met een motie van wantrouwen wegstuurt.”

Van Rijn schuift de motie van wantrouwen opzij, stellende dat “enkele statenleden zich zonder enige motivering van de regering hebben gedistantieerd.”

Statenleden die zich onafhankelijk verklaren en het kabinet pootje lichten is “een bijna jaarlijks terugkerend fenomeen,” schrijft Van Rijn. “Dit heeft een destabiliserend effect en negatieve gevolgen voor de integriteit en de kwaliteit van het bestuur en voor het functioneren van het democratisch stelsel.”

Als het parlement slaat, kan de regering terugslaan, betoogt Van Rijn. “Het ontbindingrecht heeft een preventieve werking en is een nuttig wapen om te voorkomen dat het parlement al te snel zijn vertrouwen in een kabinet opzegt. Het kan namelijk zijn dat degenen die het vertrouwen opzeggen na de verkiezingen verzwakt of helemaal niet meer terugkomen.”

Bron: CaribischNetwerk/NTR

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Hoeveel $$ zijn er nu weer onder de tafel door geschoven om dit corrupte kabinet om te laten vallen. Het corrupt stemvee / kiezer wrijft weer in zijn vuistje, twee keer binnen één jaar stem geld ontvangen en dan nog wel vlak voor de feestdagen staat het volk wel aan. Misschien zit er zelf een extra bonis van de maffia club van Heyligers in het verschiet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties