32 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Regering mag parlement ontbinden’

HomeNieuwsNTR | 'Regering mag parlement ontbinden'

Door Hilbert Haar

Prof. Arjen van Rijn |foto: OV Guide
Prof. Arjen van Rijn |foto: OV Guide

PHILIPSBURG – “Er is geen sprake van omstandigheden die aan de uitoefening van het ontbindingsrecht door uw regering in de weg staan. De motieven waarop de ontbinding komt te rusten zijn volstrekt legitiem.”

Dit schrijft buitengewoon hoogleraar constitutioneel recht en constitutionele hervorming Prof. dr. mr. Arjen van Rijn in een advies aan het Marcel Gumbs-kabinet.

Nadat het parlement vorige week woensdag het vertrouwen in de regering opzegde, stuurde het kabinet een landsbesluit naar gouverneur Eugène Holiday tot ontbinding van het parlement en tot het uitschrijven van verkiezingen op 8 december.

De gouverneur liet minister-president Gumbs weten ontbinding ‘onwenselijk te vinden’, waarop het kabinet advies vroeg aan Van Rijn. Dit advies luidt: “het ontbindingsrecht is een autonoom recht dat door het parlement niet gedwarsboomd kan worden – ook niet als het parlement het kabinet met een motie van wantrouwen wegstuurt.”

Van Rijn schuift de motie van wantrouwen opzij, stellende dat “enkele statenleden zich zonder enige motivering van de regering hebben gedistantieerd.”

Statenleden die zich onafhankelijk verklaren en het kabinet pootje lichten is “een bijna jaarlijks terugkerend fenomeen,” schrijft Van Rijn. “Dit heeft een destabiliserend effect en negatieve gevolgen voor de integriteit en de kwaliteit van het bestuur en voor het functioneren van het democratisch stelsel.”

Als het parlement slaat, kan de regering terugslaan, betoogt Van Rijn. “Het ontbindingrecht heeft een preventieve werking en is een nuttig wapen om te voorkomen dat het parlement al te snel zijn vertrouwen in een kabinet opzegt. Het kan namelijk zijn dat degenen die het vertrouwen opzeggen na de verkiezingen verzwakt of helemaal niet meer terugkomen.”

Bron: CaribischNetwerk/NTR

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Hoeveel $$ zijn er nu weer onder de tafel door geschoven om dit corrupte kabinet om te laten vallen. Het corrupt stemvee / kiezer wrijft weer in zijn vuistje, twee keer binnen één jaar stem geld ontvangen en dan nog wel vlak voor de feestdagen staat het volk wel aan. Misschien zit er zelf een extra bonis van de maffia club van Heyligers in het verschiet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties