26.1 C
Willemstad
• vrijdag 24 maart 2023

NOS | Aanklacht tegen Trump over zwijggeld lijkt vandaag niet te komen

Een mogelijke aanklacht tegen de Amerikaanse oud-president Donald Trump laat op zich wachten. Een speciale jury in New York, die zich over zijn zaak buigt, komt vandaag...

Democracy now! | Wednesday, March 22, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

NTR | ‘Caribische studenten willen eerlijke kansen voor medische studies’

Melissa Stamper Voor Caribische studenten die Geneeskunde, Tandheelkunde, Farmacie of Klinische Technologie willen studeren, is het ‘bijna onmogelijk’ om toegelaten te worden tot deze studies. Dat is erger...

CC | Could a digital Caribbean guilder improve financial inclusion in Curaçao & Sint Maarten?

WILLEMSTAD - Around the world, more than 60 central banks actively research the possibilities of a Central Bank Digital Currency (CBDC) as a digital form of cash...

CC | SER Curaçao advises on renewed gaming bill

WILLEMSTAD - The Social and Economic Council (SER) of Curaçao issued today its advice to the Minister of Finance on the renewed version of the draft National...

DH | Brison says he will never solicit anyone on social media that’s not his for illicit purposes

PHILIPSBURG--“It was a shocking moment for me,” United People’s (UP) party Member of Parliament (MP) Rolando Brison said on Wednesday as he addressed his recent detention on...
- Advertentie -

NTR | Rechtszaak tegen Nederland vanwege armoede: ‘Al tien jaar geen verbetering voor inwoners Bonaire, Saba en Statia’

Consumentenbond Unkobon wil Nederland naar de rechtbank vanwege de armoede op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. Hoe groot is de kans op succes? En waar blijft de lokale politiek?

“Mensen leven echt in bittere, schrijnende armoede”, vertelt Wietze Koopman (Unkobon) in een interview met Caribisch Netwerk. “Het is een schandaal dat minimaal veertig procent van de Bonairiaanse bevolking ver onder het bestaansminimum leeft.”

Voedselprijzen, elektriciteit, water en internet zijn op de eilanden opvallend duur. Wie rond het minimumloon verdient of afhankelijk is van uitkeringen, kan niet rondkomen. Dat blijkt al jaren uit verschillende onderzoeken en persoonlijke verhalen van inwoners.

Ooit gedacht dat u met de Bonairiaanse consumentenbond een rechtszaak over armoede gaat voeren tegen de Nederlandse staat?

“Nou, in het begin niet. Toen dachten we nog met redelijk overleg wel tot een bevredigende oplossing te kunnen komen. Maar in de loop van de jaren, bekroop ons steeds meer het gevoel dat er geen beweging in te krijgen was.”

“Al jaren worden er kleine pleistertjes geplakt, maar er wordt niet echt iets fundamenteel aan de armoede gedaan. En dat binnen een rijk land als Nederland. Wij kunnen er niet de vinger op leggen waarom er niet allang iets is gebeurd.”

Op welk moment dacht u: ‘Awor si ta basta. We gaan een rechtszaak voeren’?

“Er werd beloofd met het Akkoord van Kralendijk om het minimumloon te verhogen, onder de voorwaarde dat Den Haag dan de kostenverlagingen echt zou doorvoeren. Wij dachten toen: van die kostenverlaging komt niks terecht. Dat wordt ons al tien jaar beloofd!”

“De druppel die de emmer deed overlopen was de mededeling van het Nederlandse kabinet dat de tijdelijke subsidies op stroom, water en internet eind 2021 worden stopgezet. Wéér blijkt dus dat er niet echt serieus aan kostenverlagingen wordt gewerkt.”

‘Er is geen zicht op een einde aan de armoede’

“Er is geen zicht op dat er een einde komt aan de armoede op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. Nederland heeft gewoon een zorgplicht. Het kan niet zo zijn dat Den Haag de verplichtingen niet nakomt vanwege de kosten.”

Denkt u dat de lokale politiek te snel onder de indruk is van de beloftes uit Den Haag?

“Nou, die beloftes zijn erg vaag en ik denk ook dat lokale politici telkens weer gefrustreerd raken door het feit dat er niks substantieels gebeurt. Den Haag is gewoon te machtig en Den Haag bepaalt.”

Doet de lokale politiek wel genoeg?

“Nou ja, die doen er natuurlijk ook alles aan, hé? Ik weet dat onze gezaghebber Edison Rijna en onze gedeputeerden het armoedeprobleem telkens aankaarten in Den Haag zoals wij dat ook de afgelopen tien jaar hebben gedaan.”

‘Het armoedeprobleem is al tien jaar aangekaart in Den Haag’

“Vorig jaar heeft de eilandsraad van Bonaire een motie aangenomen met een oproep aan de Nederlandse regering: stel dat sociaal minimum nou eens vast op basis van de echte kosten van levensonderhoud. De motie is ook overgenomen door de eilandsraden van Saba en Statia. Ik denk dat de lokale politiek doet wat het kan. Alleen, dat is niet genoeg.”

U zegt dat politiek Den Haag te machtig is voor deze bijzondere gemeenten én dat Nederland de zorgplicht niet nakomt. Je zou dus ook kunnen stellen: juist de gemeentepolitiek had al lang naar de rechter moeten stappen. 

“Ik denk dat het voor Unkobon makkelijker is een rechtszaak te beginnen dan voor de lokale politiek, omdat de consumentenbond echt een onafhankelijke vereniging is. Onafhankelijk van uitkeringen van Nederland en van de mening van de politiek.”

Het kost wat zo’n rechtszaak: 150.000 dollar vragen jullie aan donatie. Hoe groot is de kans dat het ook lukt om de rechtszaak te winnen?

“Dat is lastig in te schatten, want je weet natuurlijk niet hoe dat gaat met zo’n rechtsgang. Het kan zelfs zijn dat het helemaal niet tot een uitspraak komt, omdat de staat zich een beetje gaat schamen met alle publiciteit in Nederland.”

Wietze Koopman van Unkobon. Foto: Marit Severijnse

“Hoe kan het nou zijn dat je voor drie dorpjes, dat is nog niet eens een half stadion vol in Amsterdam, niet kan regelen dat er een gelijkwaardig sociaal minimum komt? Wij gaan natuurlijk gewoon door met de rechtszaak. Naar ons idee is dit een succesvollere manier dan maar te blijven doormodderen.”

U gaat niet meteen de rechtszaak voeren, maar u geeft het kabinet een paar weken de tijd om met een reactie te komen. Nederland had toch al tien jaar de tijd om te reageren?

“Volgens onze advocaat mag je niet direct een rechtszaak aanspannen en moet je eerst nog een ultieme poging hebben gedaan. Daarom moest Unkobon eerst een waarschuwing uitsturen, maar wij verwachten daar eigenlijk geen resultaat van. We verwachten wel een reactie, maar die zal niet zijn: oh jee, we moeten toch maar snel ons beleid veranderen. We denken dat we eind september of begin oktober met een officiële dagvaarding komen bij de rechtbank.”

Waar staan Bonaire, Saba en Sint-Eustatius over vijf jaar als het om armoede gaat, denkt u?

“Ik denk dat er dan twee mogelijkheden zijn: óf Nederland heeft eieren voor zijn geld gekozen en heeft alsnog zonder een uitspraak een gelijkwaardig sociaal minimum ingesteld. Óf, er ligt voor die tijd een uitspraak waarmee Nederland verplicht wordt een sociaal minimum in te stellen. En dat is dan over vijf jaar ook wel gedaan, neem ik aan.”

Vier opmerkelijke verhalen over armoede 

Caribisch Netwerk heeft in de afgelopen jaren verschillende video’s en artikelen gemaakt over wat armoede betekent op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius.

 • Bewoners Bonaire: ‘Als prijzen zo blijven stijgen, kunnen we niet meer eten’ (2022)
  De verhoging van het minimumloon van 10 procent begin dit jaar haalt bijna niets uit doordat alles op Bonaire duurder is geworden. Bewoners klagen over producten die amper meer te betalen zijn, zoals yoghurt, kaas, vis en bepaalde soorten groenten en fruit. “Als het zo blijft stijgen, kunnen we niet meer eten’’, zegt Lydia Alberto.
 • Kinderombudsman op onderzoek op Bonaire: ‘Kinderen komen in hulpverlening terecht, terwijl de basis armoede is’ (2021)
  De Kinderombudsman was onlangs op Bonaire om daar, samen met de Nationale Ombudsman, onderzoek te doen naar armoede onder alleenstaande ouders met kinderen. “Het gaat verder dan alleen maar te weinig eten of drinken; kinderen geven aan dat ze geen aandacht krijgen en dat er conflicten zijn. In het extreme zie je zelfs dat kinderen in de hulpverlening terecht komen, terwijl de basis armoede is.’’
 • Alleenstaande moeder over onderzoek ombudsman: ‘hopelijk snel oplossingen’ (2021)
  Giselle Pourier zorgt alleen voor twee kinderen. Haar schoonmaakwerk op oproepbasis is niet genoeg om van rond te komen. “Soms heb ik geen geld om brood te kopen. Vorige week bleven de kinderen drie dagen thuis, omdat ik geen benzine had om ze naar school te brengen. Ik moet altijd lenen bij familie, maar ik wil hen niet tot last zijn.”
 • Tien jaar Caribische gemeenten: steeds meer verbeteringen, maar welvaart blijft uit (2020)
  Tien jaar geleden kozen Bonaire, Saba en Sint-Eustatius om een gemeente te worden van Nederland, in de hoop dat ze meer welvaart zouden krijgen. Wie komt in Den Haag nou voor de Caribische inwoners op? 

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Artikel delen

10 reacties

 1. Dus moet Nederland verantwoordelijk gehouden worden voor de armoede op de eilanden?
  Ja.
  Maar alleen om dat ze het hebben laten ontstaan en in stand gehouden hebben door de schaamte van het slavernijverleden en geen actie ondernomen hebben tegen de nieuwe, democratisch verkozen regeringen die door manipulatie, de economie leeg zuigt.

 2. Dus moet Nederland verantwoordelijk gehouden worden voor de armoede op de eilanden?
  Ja.
  Maar alleen om dat ze het hebben laten ontstaan en in stand gehouden hebben door de schaamte van het slavernijverleden en geen actie ondernomen hebben tegen de nieuwe, democratisch verkozen regeringen die door manipulatie, de economie leeg zuigt.

 3. De politiek correcte vervangende schaamte heeft ruimte gegeven aan ongebreidelde misbruik van financiële middelen op de eilanden.
  En het heeft door kunnen gaan omdat je als exkolonizator niet kan zeggen dat de democratisch gekozen regeringen de bevolking uitzuigen.
  Kolonisator ook ex is fout.
  Democratisch verkozen regering is goed.
  En de ex kolonisator heeft de morele verplichting tot ondersteuning van de democratisch gekozen regeringen van de landen die ze eerst zelf koloniseerden.
  En daar staan we:
  Het misbruiken en uitzuigen gaat door net als het plakken van pleisters zonder economische vooruitgang.

 4. De politiek correcte vervangende schaamte heeft ruimte gegeven aan ongebreidelde misbruik van financiële middelen op de eilanden.
  En het heeft door kunnen gaan omdat je als exkolonizator niet kan zeggen dat de democratisch gekozen regeringen de bevolking uitzuigen.
  Kolonisator ook ex is fout.
  Democratisch verkozen regering is goed.
  En de ex kolonisator heeft de morele verplichting tot ondersteuning van de democratisch gekozen regeringen van de landen die ze eerst zelf koloniseerden.
  En daar staan we:
  Het misbruiken en uitzuigen gaat door net als het plakken van pleisters zonder economische vooruitgang.

 5. “Al jaren worden er kleine pleistertjes geplakt, maar er wordt niet echt iets fundamenteel aan de armoede gedaan. En dat binnen een rijk land als Nederland. Wij kunnen er niet de vinger op leggen waarom er niet allang iets is gebeurd.”

  Verkeerd:
  Al jaren durven we niet te zeggen dat corruptie en zelfverijking van kleine groepen op de respectievelijke eilanden modernisering tegenhouden.
  Dit durven we niet omdat we anders “inmengen” in de locale politiek en dat we dan bericht kunnen worden van neokoliniaal gedrag. Zodat we daarmee ons internationaal aanzien verliezen.
  Dus wat we doen is voor miljoenen pleisters plakken maar structureel niets veranderen uit angst.
  Schuld van de mentaliteit?
  Mischien wel maar mentaliteit kan veranderen worden.
  Jaren 70 Nederland: het was normaal om een glas met sigaretten op tafel te zetten voor de ouders bij een kinderfeestje (die dus ook in de woonkamer binnen was.
  Zelfde tijd olie verversen van de auto en de afgewerkte olie ging zo het riool in.
  Mentaliteit is te sturen de huidige mentaliteit is net zo gestuurd.

 6. “Al jaren worden er kleine pleistertjes geplakt, maar er wordt niet echt iets fundamenteel aan de armoede gedaan. En dat binnen een rijk land als Nederland. Wij kunnen er niet de vinger op leggen waarom er niet allang iets is gebeurd.”

  Verkeerd:
  Al jaren durven we niet te zeggen dat corruptie en zelfverijking van kleine groepen op de respectievelijke eilanden modernisering tegenhouden.
  Dit durven we niet omdat we anders “inmengen” in de locale politiek en dat we dan bericht kunnen worden van neokoliniaal gedrag. Zodat we daarmee ons internationaal aanzien verliezen.
  Dus wat we doen is voor miljoenen pleisters plakken maar structureel niets veranderen uit angst.
  Schuld van de mentaliteit?
  Mischien wel maar mentaliteit kan veranderen worden.
  Jaren 70 Nederland: het was normaal om een glas met sigaretten op tafel te zetten voor de ouders bij een kinderfeestje (die dus ook in de woonkamer binnen was.
  Zelfde tijd olie verversen van de auto en de afgewerkte olie ging zo het riool in.
  Mentaliteit is te sturen de huidige mentaliteit is net zo gestuurd.

 7. @Kari, je doet het lijken alsof onderstaand een vetpot is, vergeet niet dat de kinderen vaak niets hebben, geen speelgoed en vaak gaan ze met honger naar school.

 8. Op Curaçao krijgen onderstand trekkers naast onderstand, huursubsidie, subsidie water en electra, extra geld als speciaal dieet gevolgt moet worden, kinderen krijgen geld voor uniform, transport van en naar school en mama of papa mag officieel totaal tot fl1000 = per maand bijverdienen. Tel maar op. Wil je dan een 40 urige baan zoeken?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -