ParadiseFM | Code geel zorgt voor meer boekingen

Code geel zorgt voor meer boekingen. Dat zegt Chata directeur Seferina-Rojas in het Antilliaans dagblad. Dat valt meteen te zien in een toename in het aantal boekingen...

Democracy now! | Monday, May 17, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | ‘Nederland stuurt vaccins voor heel Suriname’

Nederland heeft toegezegd ongeveer 700.000 coronavaccins naar Suriname te sturen, ruim voldoende voor de gehele bevolking. De Surinaamse president Chan Santokhi zei dit zaterdag tijdens een bijeenkomst,...

Nu.cw | Voedselbank Curaçao krijgt donatie van 100.000 gulden

Stichting Johannes Bosco heeft een donatie van 100.000 gulden toegezegd aan de Voedselbank Curaçao. Dat is een verdubbeling van het bedrag dat de Voedselbank vorig jaar ontving...

ParadiseFM | Stranden overdag toegankelijk; avondklok vanaf 23 uur

De regering kondigde vanmorgen nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Al deze maatregelen gaan in op woensdag 19 mei. Hier staan ze op een rij: De avondklok...
- Advertisement -spot_img

NTR | PwC rapport over Centrale Bank is vernietigend

HomeMediaNTR | PwC rapport over Centrale Bank is vernietigend

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBSC)
De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBSC)

WILLEMSTAD – Het rapport van PwC-Nederland over het functioneren van de Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten (CBCS) is vandaag na lang wachten publiek gemaakt. Het is vernietigend voor alle betrokkenen.

President Emsley Tromp van de bank kan de besluitvorming te zeer naar zich toe trekken, de macht concentreert zich bij hem. De leden van de raad van bestuur hebben de wekelijkse vergadering niet serieus genomen. Er kon 138 keer vergaderd worden, maar er zijn slechts notulen van 23 vergaderingen. Van collegiaal bestuur of transparantie was geen sprake.

Over de samenstelling van de raad van commissarissen is nooit consensus bereikt wat geleid heeft tot impasse en onderlinge onenigheid over rechtsgeldigheid van de vergaderingen.

De vermogensgerechtigden, dat zijn de ministers van Financiën van Curaçao en St. Maarten, hebben sedert 2010 nooit vergaderd met het bestuur en de commissarissen en hebben verzuimd orde op zaken te stellen.

PwC heeft één case van functioneren van de CBCS grondig onderzocht, namelijk het financieren van het havenbedrijf van St. Maarten.

Daarvan meent PwC dat de transacties en de wijze waarop die zijn vormgegeven als ‘ongebruikelijk’ te kwalificeren zijn en op gespannen voet staan met het monetaire- en beleggingsbeleid.

PwC heeft niet minder dan 15 uitgebreide aanbevelingen gedaan om het functioneren van de CBCS te stoomlijnen naar moderne, transparante maatstaven.

PwC zegt dat een toets op integriteit bij benoeming of herbenoeming van leden van de bestuurlijke organen van de bank onderdeel van het selectieproces zou moeten uitmaken en adviseert de serieuze beschuldigingen ten aanzien van individuele leden van de bestuurlijke organen van de Bank terstond te onderzoeken.

CBCS heeft al laten weten het oneens te zijn met het rapport van PwC.

Door Jean Mentens

Bron: NTR/Carbisch Netwerk

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties