NTR | Protesterende ambtenaren op Aruba: ‘we willen gehoord worden’


ORANJESTAD – “We willen gehoord worden, we willen respect”, zingen de ambtenaren, leraren en politieagenten in een gezamenlijke demonstratie tegen de bezuinigingen van het Arubaanse kabinet die vooral door de Nederlandse eisen voor hulp, zijn afgedwongen.

Een reportage van Sharina Henriquez

“Mensen zeggen dat we niet solidair willen zijn. Dat zijn we wel en we willen zeker inleveren. Maar de ministers doen gewoon hun ding achter onze rug om zonder ons te raadplegen. We weten dan niet waar we aan toe zijn”, zegt een protesterende docent uit het middelbaar beroepsonderwijs.

Aan de oproep van onderwijsbond Simar, politiebond SPA en ambtenarenbond Seppa om te protesteren, hebben een paar honderd mensen gehoor gegeven. De bonden leveren brieven en petities in bij het parlement en het kabinet.

Maandag gesprek
De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes komt met collega-ministers deze persoonlijk in ontvangst nemen. Actievoerders, pers én ministers houden zich daarbij niet aan het advies om afstand van elkaar te houden.

Wever-Croes legt onder luid gejoel van de demonstranten uit dat Aruba onder grote druk staat van het Koninkrijk om aan de eisen voor hulp te voldoen. “Maar we gaan deze maandag de dialoog aan met jullie”, belooft ze de vakbonden.

De vraag blijft wat er met zo’n dialoog bereikt kan worden. In het debat met de Tweede Kamer heeft het Nederlandse kabinet al laten weten niet meer open te staan voor een dialoog met de eilanden over de hulpvoorwaarden.

foto: kdhimaging

 

Eisen Nederland

Aruba, Curaçao en Sint-Maarten worden in de coronacrisis alléén geholpen, als ze steeds alle Nederlandse voorwaarden accepteren en snel uitvoeren. Lees meer hierover.

Toch pleit Magaly Brito van ambtenarenbond Seppa nog steeds dat Nederland ruimte geeft aan Aruba om de eigen discussie over de bezuinigingen aan te kunnen gaan. “Wie weet komen we met elkaar (vakbonden en overheid, red.) dan tot  meer bezuinigingen dan wat Nederland nu eist.”

Het protest ging niet alleen over de bezuinigingen, maar ook de gebreken in het onderwijs. Scholen zeggen problemen te hebben om maatregelen tegen corona in te voeren.

 

Scholen niet coronaproof

Scholen op Aruba mochten op maandag na twee maanden weer open. Maar velen hielden de deur dicht want het was te kort dag om alle veiligheidsmaatregelen in te voeren. Lees meer hierover

De demonstratie heeft veel negatieve reacties onder de Arubanen losgemaakt. Vooral in de sociale media regent het tijdens en na het protest aan commentaren tegen de ambtenaren en andere actievoerders.

“Werknemers in de privésector hebben 50 tot 100% van hun salaris verloren. Waarom moeten zij (ambtenaren, red.) zich nu zo egoïstisch gedragen terwijl het hele land in crisis is”, aldus een reactie.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Naschrift KKC

De Rijksministerraad coronavirusmaatregelen liquiditeitsvoorwaarden voor Aruba, Sint Maarten en Curacao. Met dank aan een trouwe lezer. Indien niet leesbaar en/of downloadbaar in verschillende browsers, klik hier (PDF).

2020 05 13 – RMR 2de Liquid… by Knipselkrant Curacao on Scribd

4 Reacties op “NTR | Protesterende ambtenaren op Aruba: ‘we willen gehoord worden’

 1. Ook dat nog

  Oke we hebben je gehoord…..nu weer een poging tot werk doen, voor zover jullie ambtenaren weten wat werk is….gogogogo

 2. Knoek-koe

  50 jaar heeft ( een te groot deel) van de ambtenaren gefeest, gedienstreisd, thuisgezeten, etc. Of is daar geplaatst door familieleden of vrienden.

  Feest is over, geen geld meer!
  Met alle respect voor degene die het wel verdienen.

  Maar na 50 jaar banenschepperij en plunderij over de rug is het genoeg geweest.

  Vaak genoeg een krantenlezende ambtenaar ( tegenwoordig appende) voor het loket gezien.

  Of de telefoon die oneindig bleef rinkelen, of ambtenaren die je maanden lietennwachten op een antwoord, of je 100x van het kastje naar de muur stuurde, omdat ze weer eens de documenten niet af hadden..

  Elke ambtenaar op basis van Nederlandse / europees deugdelijke evaluatiesystemen laten toetsen op bekwaamheid en kunde.

  En alle familie die niet deugd eruit!!!!

 3. Wat praten. Er is niets om over te praten pipo’s.
  Ga weer werken mensen.
  Het zijn eilanden die niets produceren, geen grondstoffen hebben en teveel verdienen.
  Jullie hebben een goed tijd gehad. Goed verdiend.
  Maar het sprookje is afgelopen.

  Kijk naar landen als Brazilie, Colombia etc. Die hebben grondstoffen en die produceren wat. Maar hun salarissen zijn nog steeds een fractie van de eilanden.
  It’s simply unsustainable.

  Vroeg of laat zal er afgerekend moeten houden.
  Dus Covid 19 was min of meer een blessing in the sky.
  Anders zal de volgende generatie de rekening moeten betalen.
  Sorry dat ik dat moet zeggen.

  Ga nu hard werken om jullie restand salaris die nu is overgebleven te behouden. Niet meer zeuren. Ik wil jullie niet meer horen.
  Anders ga ik grof taal gebruiken. Grapje hoor.

 4. Joep Meloen

  Hier is maar 1 antwoord op:
  U kunt slikken of stikken, welke keuze zal het zijn ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *