29 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

NTR | Protest Curaçao eindigt in rellen en plunderingen, avondklok ingesteld

HomeMediaNTR | Protest Curaçao eindigt in rellen en plunderingen, avondklok ingesteld

Kim Hendriksen


WILLEMSTAD – Het protest van honderden mensen in de binnenstad die het aftreden van de Curaçaose regering eisten, is geëindigd in rellen, plunderingen en een spoor van vernielingen. De regering heeft daarop een avondklok tot donderdagochtend 6 uur ingesteld.

Korpschef Mauricio Sambo diende bovendien zijn ontslag in omdat hij het regeringsgebouw Forti onvoldoende had laten beschermen tegen de woedende betogers. Zes betogers zijn inmiddels gearresteerd.

De groep onder leiding van actievoerder Lon Mutueel, die zegt op te komen voor de belangen van jongeren op het eiland, is boos over de bezuinigingen door de regering en ziet liever dat Nederland ingrijpt. Ook werknemers van afvalbedrijf Selikor, raffinaderij Isla, Aqualectra, Brasami en ambtenaren sloten zich aan bij het protest. Diverse vakbonden laten weten dat zij niet achter dit protest zitten.

Mutueel en ook andere boze burgers zijn al meer dan een week aan het actievoeren. Ze blokkeerden bijvoorbeeld het verkeer op de bekende Julianabrug. Maar anderen grijpen de situatie aan door minder vreedzaam protest te voeren en barricaderen straten met brandende autobanden.

Traangas en vernielingen

foto: Dulce Koopman

Bij het regeringsgebouw greep de politie uiteindelijk in met traangas. Groepjes betogers trokken toen verder de binnenstad in om vernielingen aan te richten. Een politieauto werd in brand gestoken en ook straten met brandstapels gebarricadeerd.

In de wijk Otrobanda zijn winkels geplunderd. Ondernemers op heel het eiland sloten door de rellen en plunderingen vervolgens hun deuren. Omdat ook bussen zijn vernield, heeft ABC Busbedrijf besloten niet meer te rijden vanavond.

Dwergsteeg in de wijk Otrobanda | foto: Dulce Koopman

Premier Eugene Rhuggenaath heeft het over een ‘trieste dag’. Hij zegt dat er in eerste instantie afspraken waren gemaakt met de protestleiders. Toen deze niet werden nageleefd, is er ingegrepen.

“De bezuinigingsmaatregelen die de overheid heeft moeten nemen, zijn opgelegd door Nederland. Wij moeten deze uitvoeren en zorgen dat we de rust op het eiland bewaren.”

Minder salaris

Onder de demonstranten bevonden zich dus ook veel werknemers van Selikor. Deze kregen namelijk vandaag te horen dat hun salarissen worden gekort. Volgens de directie van het afvalbedrijf komt dat omdat de overheid al lange tijd niet betaalt. Hierdoor heeft het bedrijf een schuld van tientallen miljoenen. Het geld is nu op en daarom kan volgens de leiding niet anders dan korten op personeelskosten en werkzaamheden.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

13 reacties

 1. Ruggenaath ( met zijn crew) is duidelijk niet de man die de wil heeft, en qua intelligentie evenmin de capaciteiten, om Curaçao uit het slop te halen.
  Gezien zijn zwakke verweer dat het moet van Nederland, en dus dat hij er niet mee eens is, is het beter om de contacten vanuit Nederland/Knops met R. tot een minimum te beperken. Nederland raakt anders financiële bijdrage aan Curaçao heel snel kwijt maar niet aan de doelen waarvoor het bedoeld is. R. is een zwakke man en geen haar beter dan velen van zijn voorgangers.
  Hij is wel een loopjongen maar dan van zijn inner circle. Puppet on a string. Onbetrouwbaar.

 2. @ Drechi

  Jij gelooft zeker ook nog steeds in sprookjes zoals die dat de oppositie het beter zou doen… :(

  AL deze klootzakken in Forti hebben gemaakt dat we nu op dit punt zijn beland, allemaal zijn smerige zakkenvullers gebleken. Stuk voor stuk.

  Anto no bisami nunka “in Holland is alles beter”
  mas pero BAI Hulanda anto.

  Hulanda paradeis den bo…..

 3. Het is niet goed te praten wat er gisteren is gebeurt en wel met name de vernielingen. Nagelaten is evenwel een poging de angel uit de vreedzaam begonnen betoging te halen door de demonstranten niet te woord te willen staan. Als het argument dat deskundigen dit hebben afgeraden zou ik deze maar snel ontslaan en als Minister president een cursus crisisbeheersing aan volgen. Door direct geweld in te zetten is geweld uitgelokt. Dit belooft nog wat bij volgende demonstraties.
  Waarschijnlijk is het angst en kan de MP maar beter direct opstappen. Waarom zou je anders advies inwinnen en niet direct voor de betogers gaan staan. Functioneren in deze functie is dan onmogelijk en niemand neemt u serieus en neemt een loopje met u.
  Oh ja, gezien de z.g. deal met de Klesch group is een cursus onderhandelen wellicht ook niet onverstandig.

 4. @Tico
  He Tico: ik wil je persoonlijk leren kennen Kerel. Je lijkt mijn tweelingbroer wel qua denkpatronen. I like your style!!!!

 5. A Mossel
  Het verkopen van door eigen domheid aangeschafte foute luiers, en dan stilletjes met enorme winsten in Afrika ergens wegzetten aan straatarme ouders van arme kindertjes… DAT is hufterig… Smiecht.

 6. Sambo neemt zijn verandwoording en treedt af.
  Dat er fouten gemaakt zijn is duidelijk. Niet direct omdat de demonstranten op het plein van forti maar het verdrijven van de demonstranten met rook en traangas. Ondoordacht. En dan heeft hij het eergevoel om af te treden. Chapeau (maar overdreven)
  Maar de regering en parlement dan? Die zijn verandwoordelijk voor de ondergaande situatie en de economische situatie die daar ten grondslag aan ligt?
  Die denken niet aan aftreden en geven nu, openlijk, de schuld aan Nederland. Nederland en in hoofdzaak Nederlandse particulieren giften die meer dan 25% van de bevolking nog te eten geeft. Omdat regering en parlement ze letterlijk laat verrekken.
  Forti dat niet met herstel plannen komt.
  Herstel plannen waarvan Nederland al heeft gezegd dat ze deze ruimhartig zouden ondersteunen, als ze maar een garantie krijgen dat het geld niet, weer, in de zakken van de elite zal verdwijnen.
  Onze regering en parlement denkt niet aan opstappen om dat dan de deur naar vervolgingen open wordt gezet. Onze regering die de schuld bij Nederland en sambo neerlegt. Forti de plek waar eer en verandwoordelijkheid wel een hele vreemde definitie hebben.

 7. Hahaha ik hoor het Billenaath nog stoer zeggen “Mi no ta mucha manda”. En nu als een slappe dweil zeggen “ja we moeten het doen van Nederland”. Je liegt Billenaath, je bent een onbetrouwbaar figuur. Nederland heeft gezegd pak die graaiende nietsnutten van een Sluisjes, Geusjes, Lastjes en andere incompetenten aan. Pak ook de salarissen van het parlement en jullie zelf aan, dat Billenaath was de boodschap. Maar nee dat wil je niet dus ga je maar het geld weghalen bij de wel presterende en werkende ambtenaren. Elke keer roepen jullie van het geld is op, maar er is wel een potje voor een straatfeest organisator die toevallig banden heeft met tante Sushi. Het geld is op maar er is wel geld voor kennissen van Griezel Miss-lukt Williams. Het geld is op maar er is wel geld om Alcalla Walle in dienst te houden als consultant. Het geld is op maar het salaris van bijna 13.000 voor een groepje polka dansers, veelvraten, casinospelers en Dj’s mag niet aan getoornd worden. Billenaath je dagen als premier zijn geteld samen met die van je trawanten. Sta niet raar op te kijken als je samen met je kornuiten met pek en veren op een paar spoorbielzen wordt gehesen. Jullie hebben dan wel van te voren de politie omgekocht met 50 gulden toeslag per uur, maar er kan altijd iemand zijn die hun het dubbele bied.

 8. We kunnen lang of kort lullen wie er nu schuldig zijn voor deze opstand, iedereen heeft het recht om te demostreren, maar hebben niet het recht om de winkels leeg te roven en alles kapot te maken wat men tegen komt. dat zijn de hufters en op naaiers zoals LOLO Pik en everzwijn Amparo Dos valkuil Gouden ROLEX

 9. Rhugge, let op een cyclische hevigheid optreden van symptomen die ernstig genoeg zijn om onbelemmerd te werken, er heerst onrust. Tekenen en symptomen die met elkaar kenmerkend zijn manifesteren zich. Er dreigt gevaar, groot gevaar voor het eiland. Symptonen mogen nooit veronachtzaam en weggewuifd worden. Het is hét moment om je verstand goed te gebruiken die jou in veiligheid kan en zal brengen. Het is zeker geen moment om met de opstandelingen te praten, ze worden nóg irritanter. Laat alles even rusten en nodig daarna degenen (drie of vier personen) uit die aan het hoofd van de groep staan uit voor een gesprek en vraagt hen hoe ze geholpen willen worden. Laat ze hun hart uitstorten bij jou, luister goed naar hun wensen maar beloof niets. Vraag hun over een paar dagen terug te komen en ga verder met het gesprek. Wees nu ook nogmaals een goede luisteraar. Luisteren is vooral noodzakelijk als er geschillen rijzen. Als de gemoederen verhit raken,(wat kan gebeuren)blijf vooral kalm en suggereer dan dat elk van hen zijn bezwaren rechtstreeks tot je richt. Door middel van het stellen van gepaste vragen wordt je ook in staat gesteld een heldere kijk op de besproken strijdpunten te krijgen. Hopeloze hongerige en werklozen moet je never onderschatten want ze zijn op dat moment onverantwoordelijk en staan niet in voor zichzelf. Maak ook geen geintje, niet lachen of glimlachen maar toon serieusiteit en begrip. Biedt geen excuses aan, want dat toont aan dat je wist wat je deed, waar je mee bezig was. In veel gevallen blijkt slechte communicatie, geen boos opzet, de oorzaak van geschillen te zijn, leg dat uit. Nogmaals, wees niet alleen een goede luisteraar, maar laat zien dat je ook weet wat zij van jou denken, en zodoende weet jij ook precies wat jij moet zeggen, en je zal nooit verlegen komen te zitten door gebrek aan woorden. Tot slot Rhugge, in plaats van zelf voortdurend aan het woord te zijn en in feite het denkwerk van je genodigden over te nemen, moet je simpelweg gebruik maken van “tactvolle” vragen en “illustraties” om je genodigden tot denken aan te moedigen.

 10. heeft Miles Mercera van Chata nu ook het lef om aan “zijn landgenoten” te vertellen dat zij moeten ophouden en normaal gaan doen? Of blijven Chata en alle andere toeristen bureaus klakkeloos doorgaan met hun feel good advertenties?

  Waar is Kuhneman trouwens gebleven? Alles was toch OK op Curacao op het gebied van good governance?

 11. Krijgt Hans Andriesse toch achteraf gelijk met zijn opmerkingen..

  Nederland gaf inderdaad het bevel om te bezuinigen maar dan had je dat moeten doen bij de Yamil Lasten, Philip Martis en die elite!

 12. Laat al deze mensen hun baan verliezen net zoals tienduizenden anderen op dit eiland. Kijken of ze dan nog zo fel tegen bezuinigingen zijn.
  Waardeloze overheden, waardeloze cultuur, waardeloze beslissing die autonomie. Lekker potje van gemaakt, Curaçao. Maar wat had die malle Balkenende dan ook verwacht toen?

 13. Opgelegd door Nederland maar hoe heeft het toch ooit zo ver kunnen komen MP af?

  Een slappe zak ben je Eugene, eerst niet willen luisteren naar de sentimenten van het volk maar nu de pleuris uitbreekt ga je wederom lopen janken dat het jou keuze niet is.
  Kabinet Ruggewerk is feitelijk niks beter gebleken dan Schotte en consorten, vuile uitzuigers zijn jullie stuk voor stuk!

  Autonomie verneukt door onze huidige en vorige regering(en) in minder dan 10 jaar tijd…. Het volk is klaar met jullie, of eigenlijk nog lang niet…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties