29 C
Willemstad
• maandag 11 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

NTR | Pleegkinderen in Caribisch Nederland krijgen helft minder dan in Nederland

HomeMediaNTR | Pleegkinderen in Caribisch Nederland krijgen helft minder dan in Nederland

Jacqueline Hooftman

‘De situatie op de eilanden is complexer dan in Nederland’ | Pixabay

KRALENDIJK – Als je een pleegkind in een Caribische gemeente van Nederland wilt opvangen, krijg je 9.47 dollar per dag. Op Sint-Eustatius kun je daar enkel een pak melk en zes eieren van kopen.

“Het doet geen recht aan de behoefte van het kind, zeker niet van kinderen op de Bovenwindse eilanden, waar het leven een stuk duurder is dan op Bonaire”, reageert Curvin George, directeur Jeugdzorg en Gezinsvoogdij. De vergoedingen in Europees Nederland zijn, afhankelijk van de leeftijd van het kind, het dubbele van de dagvergoeding die kinderen in Caribisch Nederland krijgen.

Den Haag erkent dat er nieuw beleid moet komen. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis heeft de directeur van Jeugdzorg om advies gevraagd. Maar dat de vergoeding gelijk getrokken wordt, lijkt niet aannemelijk, omdat dit ook niet met de kinderbijslag en het bestaansminimum is gebeurd.

‘Met minder dan tien dollar per dag voor een kind in een Caribische gemeente zorgen is onmogelijk’

Op Bonaire zijn er 55 pleeggezinnen met in totaal 66 pleegkinderen. Op Sint-Eustatius wonen drie pleegkinderen samen in een huis, het gezin heeft het zwaar. De prijzen in de supermarkt zijn na 10 oktober 2010 bijna verdubbeld, legt een medewerkster van het directoraat Social Wellbeing in Oranjestad, Sint-Eustatius uit. Op de vraag of je met minder dan tien dollar per dag voor een kind kunt zorgen, antwoordt ze: “Onmogelijk!”

Wel of geen verhoging, de vergoeding voor de zorg van ongeveer 75 pleegkinderen op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba blijft wel bestaan. In juni van dit jaar brak er paniek uit op de eilanden toen media berichtten dat de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) had besloten de vergoeding stop te zetten. “Dat is niet waar”, benadrukt Curvin George, directeur Jeugdzorg en Gezinsvoogdij. “We hebben veel moeten praten om de paniek bij betrokken families weg te nemen.”

‘De situatie op de eilanden is complexer dan in Nederland’

Los van de vergoedingen zijn er ook andere verschillen voor bewoners van Nederlandse en Caribische gemeenten. Zo is in Europees Nederland sinds 1 januari 2015 de Jeugdwet van toepassing. Daardoor kwamen de bestuurlijke en financiële verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg bij de Nederlandse gemeenten te liggen. De overheid heeft hiervoor gekozen om ‘dicht bij huis’ door middel van preventie en vroeg-interventie de jeugdzorgvraag terug te dringen.

‘Maar de situatie op de eilanden is complexer dan in Nederland’, legt Curvin George uit. “De Nederlandse Jeugdwet is hier niet rechtstreeks toepasbaar. Er moet beleid komen dat beantwoordt aan de behoeften van de kinderen in Caribisch Nederland. Dat betekent dat je ook de ouders moet helpen, dat zij over de tools moeten kunnen beschikken om voor hun kinderen te zorgen.”

Geen Jeugdwet wel toezicht
De eilanden hebben er sinds het voorjaar van 2016 wel toezicht op de jeugdzorg bij gekregen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd controleert Jeugdzorg en Gezinsvoogdij Caribisch Nederland, dat wordt geleid door Curvin George.

In overleg met de pleegouders heeft Jeugdzorg en Gezinsvoogdij de zorgvraag in kaart gebracht en er zijn gezamenlijk aanbevelingen opgesteld. “Voorop staat dat kinderen in een gezin moeten kunnen opgroeien, we willen de opvang in een internaat vermijden. De meeste kinderen hebben hechtingsstoornissen en het is van belang dat zij de kans krijgen de band met familie te verstevigen.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties