27.2 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

NTR | Plasterk: Curaçao is aan zet met de Isla

HomeLandenCuraçaoNTR | Plasterk: Curaçao is aan zet met de Isla

Door Dick Drayer

Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties | Foto: Persbureau Curacao
Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties | Foto: Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Zolang de problematiek van de raffinaderij Isla op de agenda van Curaçao staat en men er volop mee bezig is, hoeft de Trevezaal dat probleem niet aan te pakken. Dat maakte minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties na afloop van zijn bezoek duidelijk. “Er is nationaal redress.”

De Tweede Kamer heeft de bewindsman in een motie van D66 en SP gevraagd om proactief, samen met Curaçao, scenario’s te ontwikkelen zodat er binnen afzienbare tijd een besluit door Curaçao kan worden genomen om over de Isla-raffinaderij.

Minister Ronald Plasterk in gesprek met Dick Drayer over de raffinaderij en de geschillenregeling 

Ondersteuning
Plasterk wil graag ondersteuning geven aan Curaçao en deed tijdens zijn bezoek een aanbod aan premier Ben Whiteman. Die heeft gezegd dat aanbod zeer op prijs te stellen. Een concrete vraag om expertise en ondersteuning van de kant van Curaçao kwam er niet.

De laatste keer dat de Tweede Kamer vroeg om een proactieve opstelling van de minister was in 1997. Toen bood Nederland expertise aan om het asfaltmeer op te ruimen. Curaçao zei ja, maar er gebeurde niets.

“Die motie was voor mijn tijd”, zegt Plasterk. “Al tijdens de behandeling van deze motie nu, wist ik dat dit soort bijdragen door Curaçao op prijs worden gesteld. Ik ging er toen al vanuit dat ondersteuning komt op verzoek van Curaçao.”

Geschillenregeling
Plasterk wil volgende maand al van start gaan met een tijdelijke geschillenregeling voor de landen van het Koninkrijk. Zijn voorstel houdt in dat er bij bezwaar tegen een voorgenomen besluit van de Rijksministerraad altijd een zogeheten voortgezet overleg plaatsvindt, waarna de eilanden het recht hebben om het geschil voor te leggen aan de Raad van State.

Whiteman is, volgens Plasterk, blij dat er in ieder geval beweging zit in dit dossier. De eilanden zien liever een rol weggelegd voor de Hoge Raad met een bindende uitspraak, maar zullen het tijdelijke voorstel van Plasterk aan de Staten voorleggen.

“Ik hoop dat we het bij een tijdelijk voorstel niet te zwaar nemen, we hebben nu niets. Als we terugkijken naar een aantal geschillen die er zijn geweest, is iedereen het er wel over eens  dat het beter was geweest als dat niet zo was geëscaleerd”, zegt Plasterk.

Aruba
Plasterk haalt daarbij het voorbeeld van Aruba aan, toen de Rijksministerraad de gouverneur opdracht gaf de begroting aan te houden. “Het was beter geweest als we dat besluit hadden geschorst en het geschil toen hadden kunnen voorleggen aan de Raad van State voor een zwaarwegend advies.”

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

3 reacties

  1. Wat willen jullie, in 1954 hadden jullie toch een handtekening onder gezet !!! Wat, is de vraag? Antwoord: “Steunend OP EIGEN KRACHT doch met de ( HYPOKRIETE, KOLONIALE BRIL ) wil elkander bij te staan !!!!” Dus MAAR op de BLAREN ZITTEN BOYS ……

  2. “Al tijdens de behandeling van deze motie nu, wist ik dat dit soort bijdragen door Curaçao op prijs worden gesteld.”

    De naïviteit van Plasterk is een aanwinst voor dit bananen republiek.
    Het volk mag stikken, helaas!

  3. Het is de halfzachte Irma Lips houding van Nederland die ons de kop kost. Want de Isla staat al jaren op onze agenda maar onze laffe Staten (met coward of the country Alexandra Rosaria als triest dieptepunt) zijn te schijterig om echt actie te ondernemen.

    In 2010 keek Nederland de andere kant op toen Schotte met zijn MFK varkensstal de rechtsstaat verkrachtte. Een fout die Nederland miljarden heeft gekost, want toen het idiotenkabinet van Schotte eindelijk viel was er een miljardenschuld terwijl Schotte inmiddels met in zijn kielzog de dikke privefotograaf Soemanta en het hypocriete sprekende mantelpak Stelle van Rijn Curacao over de hele wereld belachelijk gemaakt had.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties