27.5 C
Willemstad
• dinsdag 5 december 2023

Extra | Journaal 4 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Antilles-Guyane patrol vessel seizes 3.5-ton cocaine haul

MARIGOT--Patrol vessel La Combattante from Marine Nationale seized 3.5 tons of cocaine from a fishing vessel southeast of Barbados on November 28. After confirming the location of the...

AntilliaansDagblad | Overheid belooft prijzen in de gaten te houden

Kralendijk - Directie Toezicht en Handhaving (T&H) van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) kondigt aan prijscontroles te gaan uitvoeren op het basismandje, bekend als Bon Kompra Plus. F16...

AntilliaansDagblad | Aruba eigen mededingingsautoriteit

Oranjestad - In een statig pand in de binnenstad van Oranjestad is de Aruba Fair Trade Authority (Afta) geopend. Aruba heeft daarmee een eigen mededingingsautoriteit. Bij de opening...

AntilliaansDagblad | Parkeerbeheer bijna rond

Parkeerbeheer in zicht | Minister VVRP: Onderhandeling nieuw contract in eindfase Willemstad - Het parkeerbeheer is bijna rond en de onderhandelingen zijn in de eindfase. Dat antwoordt de...

AntilliaansDagblad | ‘Hoofdpijn’ in de wijk Rio Canario

Naast illegale boomkap nu ook een snack begonnen Willemstad - De buurtbewoners van de Menegrandeweg in de wijk Rio Canario houden hoofdpijn vanwege de acties van Melly Bergland,...
- Advertisement -spot_img

NTR | Piloten met gebrekkig Engels op zwarte lijst Aruba

HomeLandenArubaNTR | Piloten met gebrekkig Engels op zwarte lijst Aruba

Door Sharina Henriquez

Stijging illegale Venezolanen op Aruba alarmerend
Piloten met gebrekkig Engels op zwarte lijst Aruba

ORANJESTAD – Piloten die het Engels onvoldoende beheersen, komen op een zwarte lijst. Dat betekent dat ze Aruba niet binnen mogen. De luchtverkeerstoren heeft al 27 piloten gerapporteerd die op de lijst moeten, zegt minister van Transport, Otmar Oduber.

Sinds begin september woedt een taalstrijd in het Arubaanse luchtruim. Luchtverkeersleiders mochten naast Engels niet meer in het Spaans communiceren met piloten. Al snel beklaagde deze beroepsgroep zich: het zorgt voor te grote veiligheidsrisico’s omdat met name Zuid-Amerikaanse piloten het Engels niet op niveau beheersen. Ze wijzen op een bijna botsing onlangs tussen een Venezolaanse piloot van een privévliegtuig en een Boeing van American Airlines.

Oduber ontkent dat de ‘nieuwe taalmaatregel’ bijna voor een ramp zorgde. “Al sinds 2008 moet Aruba volgens haar eigen en internationale regels in het Engels communiceren.” Hij erkent wel dat de overheid daar nooit op heeft toegezien, ondanks de allang bekende risico’s op verwarring en dus ongelukken bij meertalige communicatie.

Verwarrend
Afgelopen zaterdag moest de luchthaven dicht vanwege teveel ziekmeldingen. De minister besloot vervolgens om de overgangsperiode van de taalmaatregel te verlengen tot juni 2016. Waarom hij deze risicovolle situatie nog langer toestaat, daarop geeft hij geen duidelijk antwoord.

Nog verwarrender wordt het als de minister documentatie laat zien waaruit blijkt dat internationale luchtvaartwaakhond ICAO toelaat dat landen ook altijd nog in hun eigen taal mogen communiceren.

Simon Arends (voormalige luchthavendirecteur, nu adviseur), Tito Reed (adviseur) en Anthony Kirchner (luchtvaarinspecteur) leggen dit na het gesprek met de minister uit. “Bon Dia (goedendag) zeggen mag in de eigen taal, maar instructies, vooral bij het opstijgen en landen, moeten in het Engels. Als er een calamiteit voordoet, en de verkeersleider kan het voorkomen door iets in Spaans te roepen, dan is dat natuurlijk niet verboden”, zegt Arends. Zoals wel het geval was bij het incident tussen de Boeing en het Venezolaanse privévliegtuigje, bevestigen zij.

Het punt is dat tegenwoordig veel piloten, vooral van Venezuela, amper Engels spreken. “Ze beschikken over de benodigde taallicentie. Maar wij weten allang dat je alles in Zuid-Amerika kan kopen en die dus ook”, zegt Kirchner.

Radar
Volgend jaar juni krijgt de toren radargegevens van Curaçao, is inmiddels afgesproken. Het jaar erop moet Aruba eindelijk haar eigen radar gaan krijgen, belooft de minister. Daar pleiten ook de luchtverkeersleiders al ruim 20 jaar voor, maar er was nooit geld. Dat terwijl de luchthaven al jaren nieuwe records vestigt. In 2014 arriveerden 2,5 miljoen passagiers, een stijging van 10 procent.

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. En wat te denken van de chauvinistiesche Fransen die naast het internationale vliegveld in St Maarten in het franse deel op een lokaal veldje landen waar alles in het Frans gaat. Menig piloot zal zn wekbrauwen fronsen.

  2. Het grootste probleem is niet de taal, maar het feit dat deze ‘vliegers’ zich uberhaupt niet aan de procedures houden. Wanneer wordt gevraagd naar je positie dan zeg je niet dat je bv crossing the coast bent wanneer je al op short final zit.
    Heb het zelf een aantal keren meegemaakt dat deze jokers gewoon doen waar ze zin in hebben en op die manier gevaarlijke situaties veroorzaken. Het is dus altijd ogen op steeltjes wanneer zij in het luchtruim zijn.
    Het feit dat ze Spaans spreken heb ik nooit als een probleem ervaren. Ik begrijp het prima, maar het toch geen zin wanneer ze de waarheid niet vertellen.
    M.a.w. de correcte procedures naleven is vele malen belangrijker dan een verstaanbare taal spreken.

  3. Laten ze er dan ook scherp op toezien, dat ervan af de toren niet in het Papiamento met de sportvliegers gesproken wordt . Hoogst verwarrend. Op Curaçao hebben ze er ook een handje van. Ben zelf al 2x bijna het slachtoffer geworden van die “bon dia” gewoonte.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties