29 C
Willemstad
• zaterdag 2 december 2023

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Curaçaose masterlicentiehouder Antillephone faciliteert gokbedrijf met overtreding anti-witwasregels

Persbureau Curacao DEN HAAG – Gokbedrijf Betent, in Nederland bekend van de onlinekansspelen van BetCity en opererend onder een ‘masterlicentie’ van Antillephone, heeft een boete van drie miljoen...
- Advertisement -spot_img

NTR | Parlementariërs teleurgesteld over omgang geschillenregeling

HomeLandenArubaNTR | Parlementariërs teleurgesteld over omgang geschillenregeling

Jacqueline Hooftman

IPKO 2019 | Daily Herald

PHILIPSBURG – De delegaties van Curaçao, Aruba en Sint-Maarten hoopten alsnog tijdens Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) te kunnen onderhandelen over een onafhankelijke geschillencommissie. Maar de discussie was al snel van tafel, en de landen hopen nu via amendementen het wetsontwerp aan te kunnen passen tijdens behandeling in de Tweede Kamer in juni.

De delegaties van de eilanden staken hun teleurstelling niet onder stoelen of banken. “De concept-geschillenregeling die bij de Tweede Kamer ligt, strookt niet met wat het Caribisch deel van het Koninkrijk wil”, benadrukte de Sintmaartense delegatieleider Sarah Wescot-Williams bij het slot van de IPKO vrijdag.

Wat is de geschillenregeling?
De geschillenregeling moet een eind maken aan ruzies tussen overheden binnen het Koninkrijk over zaken die het Statuut raken. Bij disputen over het verloop van verkiezingen, over wet- en regelgeving die in het een deel van het Koninkrijk wel en in een ander deel niet geldt, en bijvoorbeeld over het uitblijven van een sociaal minimum voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, moet een onafhankelijk rechter uitspraak doen. Dat is wat het Caribisch deel van het Koninkrijk wil. Nederland daarentegen wil de conflictbeslechting aan de Rijksministerraad in Den Haag overlaten.

Wescot-Williams herinnerde de Nederlandse delegatie in Philipsburg eraan, dat de drie parlementen in de Cariben in 2015 een motie indienden voor de oprichting van een onafhankelijke instantie die uitspraken doet die bindend zijn voor alle overheden binnen het Koninkrijk. En dat Nederland hier in 2015 mee akkoord ging.

Wescot-Williams benadrukte dat Aruba, Curaçao en Sint-Maarten nog steeds unaniem achter de motie staan. De Nederlandse delegatie bleef er tijdens het slot bij dat het wetsontwerp eerst behandeld moet worden in de Tweede Kamer.

De huidige concept-geschillenregeling is na de gezamenlijke overeenkomst van 2015 opgesteld door voormalig minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk. Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops stuurde vorig jaar een aangepaste versie van het wetsontwerp naar de vier parlementen binnen het Koninkrijk. Verdere discussie over het wetsontwerp is niet mogelijk, de Rijksministerraad gaat zich nog voor de zomer weldra over buigen.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

14 reacties

 1. Ik zal Curacao Independiente niet direct aanvallen, ik zou graag van hem horen hoe hij die onafhankelijkheid in de praktijk ziet werken ?
  Wat verwacht hij van onze politici ?
  Heeft hij een reden om aan te nemen dat zij zich integer gaan gedragen ?
  Hoe wil hij corruptie en fraude voorkomen ?
  Hoe wil hij garanderen dat de lokale bevolking niet het slachtoffer van vriendjespolitiek, corruptie en fraude wordt ?
  Wat voor mechanisme of mogelijkheden ziet CI als het onverhoopt toch fout mag gaan, zodat financiële tekorten niet leiden tot het faillissement van het eiland ?
  Ik zou graag van CI een antwoord op deze vragen krijgen, zodat hij ons kan laten zien dat onafhankelijkheid niet alleen een droom is, maar ook realiteit kan worden.

 2. Curaçao is een eiland en terwijl Suriname een vasteland is, niet de vergelijken met elkaar qua samenstelling, economie, omgangsvorm, taal, cultuur enz. en hiernaast zijn andere gebieden met dezelfde kleinschalligheid/eiland als Curaçao die nu goed ontwikkelde landen zijn geworden, om een paar te noemen: Singapore, the Bahamas, iets groter Indonesië (zelf lid van de G20 landen) en ook een voormalige koloniën van Nederland. Dus als er hiernaar gekeken is er meer is genoeg perspectief voor Curaçao als baas in eigen huis.

  CI, is het al 1 april? Je vergeet 1 belangrijk ding. In indonesie en Singapore werken mensen erg hard! 18 uur op een dag is normaal.. een Curacaoenaar valt al om bij 4 uur werken.

 3. @Roy Rogers, Lucho is een grote hypocriet. Hij heeft een hekel aan makambas maar heeft zelf kinderen met een makamba. Ging graag op snoepreisjes naar Nederland maar idd zijn rol is nu uitgespeeld. Hij kan niets behalve een partij knokken..

 4. Zelfde kleinschaligheid….serio?
  Simpelweg niet te vergelijken.

  Singapore 5.6 miljoen, min of meer door een dictator geleid.
  Gunstige ligging , mede daardoor kunnen groeien waarbij de mainland Chinese die er werken worden gediscrimineerd.
  Weinig corruptie : op de Corruptie lijst – plaats 7

  Indonesie 264 miljoen, diverse resources.
  “iets groter” met 1,8 miljoen KM2 (Curacao 444 KM2)
  Op de Corruptie lijst – plaats 90

  Niet te vergelijken.

  Bahamas 395.000 .
  Was lange tijd een financieel centrum, maar dat is al jaren achteruit aan het gaan. Men moet het grotendeels van het toerisme (60% van BNP) hebben dat voornamelijk uit de USA komt. Amerikanen hoeven geen paspoort te hebben om naar Bahamas te gaan. Een identiteitsbewijs (rijbewijs) voldoet.
  Ongeveer 36% van de Amerikanen hebben een paspoort.
  Ze zijn nog lid van de Commonwealth en Queen Elizabeth II is Queen of Bahamas.
  Corruptie lijst 24e

  De voormalige Antillen vallen onder Nederland (8e plek).
  Dus valt hier nog mee toch ! 😉

 5. CI, ben benieuwd wat jij ervan denkt dat een volk bewust op dome criminelen stemt.

  Gerrit Schotte heft 3 jaar MAVO achter zijn naam, en Jacinta Constantia en George Jamaloodin hebben niet veel meer of zelfs nog minder opleiding genoten. Van Schotte en Constantia was bekend dat ze een crimineel verleden hadden waarvoor beiden ook meerdere malen veroordeeld zijn. Constantia is zelfs veroordeeld voor (1) winkeldiefstallen (2) overval op een benzinestation (3) meineed (4) mishandeling (5) mondkapjesfraude

  Ik kan niet begrijpen dat een groot deel van de bevolking toch MFK gestemd heeft. Kan CI mij dat uitleggen? Want bij onafhankelijkheid ben ik bang voor deze kiezers.

 6. @CurIn. Singapore is in het land der rijken gekomen met hulp van de Nederlander Albert Winsemius en hebben er jarenlang over gedaan. De democratie is ver te zoeken. En de Singapore chinezen hebben er de macht.
  Indonesie: merendeel is verheven tot bedelstaf en corruptie viert hoogtij. En corruptie tiert welig.
  Bahama’s is geheel afhankelijk van toerisme en behoort tot Gemenebest van Naties met Elisabeth als symbolisch staatshoofd.
  Dus droom maar lekker verder.

 7. @C.I. mijn vriend, ken je Lucho Rosales? Hij heeft de zelfde mentaliteit als jij e/o gedachten goed.
  Nos mester bira Indeopendiente en liefst vandaag dan morgen.
  Hij is of was een belanrijke figuur van Pueblo Soberano.
  Het kan verkeren, want hij zit lekker, en ja, je raad het al:IN NEDERLAND.
  Hij is bezig met het vergaren van een uitkering .
  Dus tene kwidao met je gedachtengoed, Brother.

 8. @Frank, Curaçao is een eiland en terwijl Suriname een vasteland is, niet de vergelijken met elkaar qua samenstelling, economie, omgangsvorm, taal, cultuur enz. en hiernaast zijn andere gebieden met dezelfde kleinschalligheid/eiland als Curaçao die nu goed ontwikkelde landen zijn geworden, om een paar te noemen: Singapore, the Bahamas, iets groter Indonesië (zelf lid van de G20 landen) en ook een voormalige koloniën van Nederland. Dus als er hiernaar gekeken is er meer is genoeg perspectief voor Curaçao als baas in eigen huis.
  @John Bash, volgens mij zitten we al heel lang aan de bedelstaaf, dat zie ik ook aan de recente resultaten vanuit de IPKO, nu is het genoeg geweest dat we nog langer als volk met ons laat sollen. Hiernaast hebben wij geen enkel gezegenschap nog inspraak in deze Koninkrijk, kort samengevat het is niet onze Koninkrijk maar die van de Nederlanders, waar wij juridisch gezien nog bij horen maar niet gewenst zijn. Genoeg is genoeg, tijd voor nieuwe stappen…….

 9. Wat denkt CI dat er gaat gebeuren als Curacao onafhankelijk wordt?

  Wat is er gebeurd met Suriname nadat het onafhankelijk werd? Juist, het werd een corrupt boevennest geleid door een veroordeeld drugshandelaar en moordenaar en belandde in een econmische crisis met een eigen valuta niet meer waard dan wc papier.

  De eerste regering van Curacao werd geleid door een MAVO3 draaideurcrimineel die nu voor 3 jaar vast zit wegens ambtelijke corruptie terwijl 2 andere parlementsleden van zijn partij (Constantia en Thode) inmiddels ook veroordeeld zijn.

 10. De politiek, praten, praten en praten, kost de volk aan beide kanten van de Atlantische oceaan klauwen geld. Reis en verblijfkosten om achteraf te kunnen zeggen dat er tenminste een concept geschillenregeling op tafel is, maar waar de landen niet eens over. Nog steeds op zoek moeten gaan naar oplossing voor massale migrantie van Venezolanen enz. Hoe lang nog denk de politiek dat de volk dit zal blijven slikken als zoete koek? Gewoon onze realiteit inzien zou om te beginnen is een betere stap. Dus IPKO links laten liggen en Nederland niks vragen of verzoeken. Wat ook zou betekenen geen Nederlandse militairen op het eiland geen Governeureur allemaal besparing voor Nederlandse overheidskas en wij onze vrijheid om te doen en laten wat we willen. Dus baas in eigen huis, goh ik kan niet wachten. Zal vooraf wel moeten probreren om alles netjes te regelen met Nederland, zolang er medewerking wordt gegeven anders simpelweg opstappen!

 11. Het staat de eilanden vrij uit het koninkrijk te stappen. Ze zijn samen nog kleiner dan een buitenwijk van Amsterdam maar willen wel Nederland de wil opleggen.

  Zorg er dan eerst eens voor dat je stopt met de export van criminelen naar Nederland en maak een einde aan de gigantische corruptie in eigen (ei)land. Zorg ervoor dat je een schoon parlement krijgt zonder dansleraren, dj’s, kopieerapparaatbedienden (Pik Pisas), luie klaplopers (Menki Rojer), viswijven uit Boca Sami en MAVO3 draaideurcriminelen.

  Maar nee, we sturen Menki Rojer en Pik Pisas zelfs naar het IPKO!

  Curacao is, net als SXM, voor Nederland van nul en generlei waarde en kost de Nederlander alleen klauwen met geld en veroorzaakt een hoop hoofdpijn.

  In het wekelijkse tv programma Opsporing Verzicht hebben alle gezochte criminelen ‘een getinte huidskleur’ en spraken Papiaments.

  Echt, de dag dat de eilanden onafhankelijk worden, wordt in Nederland uitgeroepen tot nationale feestdag.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties