27 C
Willemstad
• maandag 4 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | ‘Overheid moet meer doen om achtergebleven vaders te helpen’

Vaders vaak kind kwijt door onwetendheid over ouderlijk gezag | Pixabay

WILLEMSTAD – Als Jerry van Haagen op een dag thuiskomt en ziet dat de spullen van zijn ex-vriendin en die van hun dochter (1) weg zijn, heeft hij hier meteen een slecht gevoel over. Zijn angst blijkt gegrond; twee dagen later treft hij haar en hun dochter aan op het vliegveld. Ze verhuist, zonder het met hem te overleggen, terug naar Nederland.

- Advertentie -

Coach Gwen Leuteria helpt vaders zoals Jerry. Ze geeft vrijwillig cursussen aan vaders over wat de vaderrol inhoudt en dat vader zijn rechten en plichten met zich meebrengt. “De overheid zou meer moeten doen, bijvoorbeeld cursussen aanbieden”, zegt Leuteria. “Er wordt wel onderzoek gedaan naar de vaderrol maar er worden geen tools aan vaders gegeven.”

Rechtelijk proces intensief en duur
Jerry heeft een aanvraag uitstaan voor een pro deo advocaat om zijn dochtertje terug te krijgen. Maar zo’n proces is intensief, emotioneel en duur, waarschuwt advocaat Achim Henriquez. Het is precies een jaar geleden dat Henriquez zijn kinderen weer in zijn armen kon sluiten. Enkele maanden daarvoor waren zijn kinderen met hun moeder zonder zijn toestemming verhuisd naar Nederland. Henriquez en zijn vriendin Olga Kostrzewski, ook een advocaat, kennen de wet en wisten razendsnel een proces aan te spannen om de kinderen terug te halen.

00:00
00:00
Kim Hendriksen in gesprek met Achim Henriquez en Olga Kostrzewski

Henriquez en Kostrzewski hebben de kennis en middelen om het proces aan te gaan, maar dit geldt niet voor de meeste vaders die in deze situatie terecht komen.

Vaders niet automatisch gezag
In beide gevallen is er, ondanks dat beide vaders geen toestemming hebben gegeven aan moeder om met de kinderen te verhuizen naar Nederland, geen sprake van ontvoering. Henriquez en Van Haagen hebben namelijk de kinderen wel erkend bij de geboorte maar hebben het ouderlijk gezag niet apart aangevraagd. Volgens de wet hebben vaders, bij het uitblijven van een huwelijk, niet automatisch het ouderlijk gezag over de kinderen. En dat is iets wat veel vaders niet weten, of iets wat veel vaders, uit goed vertrouwen (nog) niet hebben aangevraagd.

Het ouderlijk gezag van een vader moet officieel aangevraagd worden via de rechtbank. Het is bij wet zo geregeld dat je als ongehuwde moeder automatisch het ouderlijk gezag over je kind krijgt, mits de moeder meerderjarig is, niet onder curatele staat en geen geestelijke stoornis heeft.

Ondanks geen gezag, wel rechten
Vaders weten vaak niet wat hun rechten zijn in een situatie waarbij de moeder besluit naar Nederland te verhuizen met het kind. “Het (jarenlang) zorgen voor je kind en omgaan met je kind, maakt wel dat ondanks dat je geen gezag hebt, er een recht ontstaat tot voortzetting van die situatie in het belang van het kind”, vertelt Henriquez.

Met andere woorden, als de ouder belast met het gezag in z’n eentje besluit de verblijfplaats te wijzigen, zodanig dat de omgangsregeling verstoord raakt, mag dat niet in het belang van het kind.

In het geval van beide vaders, kon de moeder wettelijk gezien wel met het kind naar Nederland verhuizen, zonder dat zij hiervoor schriftelijke toestemming nodig heeft van de vader. Bij de douane hebben ze geen legale gronden om moeder tegen te houden, maar dat betekent niet dat je als vader geen mogelijkheid hebt om dit aan te vechten. “Het gekke is, het is onrechtmatig (dus niet legaal) maar je moet je recht halen, je hebt het niet automatisch”, aldus Henriquez.

Dag van de Man
Dit jaar hebben 34 mannen lezingen gevolgd bij Leuteria. 19 november is het de Internationale Dag van de Man. Op deze dag zal ze een fundraising evenement organiseren om haar stichting ‘Fathers of Curaçao’ officieel op te kunnen gaan zetten. Doel van de stichting is om vaders te helpen op emotioneel-, educatief- en juridisch gebied.

Foto: Pixabay

Vaders tasten vaak in het duister

“Het gebeurt regelmatig dat moeders na een relatiebreuk besluiten om met de kinderen en zonder toestemming van de vader, te verhuizen naar Nederland”, vertelt advocaat Lizaima da Costa Gomez.

Lees meer: Vaders vaak kind kwijt door onwetendheid over ouderlijk gezag

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertentie -

Artikel delen

2 reacties

  1. Het is soms moeilijk te begrijpen dat mensen die ooit van elkaar hebben gehouden, na een aantal maanden elkaars bloed wel kunnen drinken.

    Daar zijn vaak zeer gegronde redenen voor. Vaak is er meer sprake van lust dan liefde.

  2. Het is soms moeilijk te begrijpen dat mensen die ooit van elkaar hebben gehouden, na een aantal maanden elkaars bloed wel kunnen drinken.

    Advocaten kijken in dit geval naar de rechten van de ouders maar moeten soms ook het belang van het kind niet uit het oog verliezen.

    Laten we eerlijk zijn, een kind hier laten opgroeien met een vader die van paycheck naar paycheck leeft of elke avond bij de snek rondhangt is ook geen pretje.

    Wat is er tegen als moeder met kind naar Nederland vertrekt in de hoop daar een leuke Nederlander te vinden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | KLM vraagt klanten die maandag vliegen om niet met de auto naar Schiphol te komen

Persbureau Curacao SCHIPHOL – Reizigers die morgen, maandag 4 juli met een KLM-vlucht vanaf Schiphol vertrekken doen er verstandig aan niet met de auto naar de luchthaven te...

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...
- Advertentie -
- Advertentie -