26 C
Willemstad
• dinsdag 28 maart 2023

Democracy now! | Tuesday, March 28, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Engeland levert bendelid No Limit Soldiers uit

Persbureau Curacao LONDON – Engeland heeft afgelopen vrijdag een lid van de No Limit Soldiers uitgeleverd aan Nederland. De man moet terechtstaan in het Themis II onderzoek dat...
- Advertentie -

PBC | Eerste vlucht British Airways verwelkomd op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afgelopen zondag is de eerste vlucht van British Airways vanaf London Gatwick geland en verwelkomd op de luchthaven van Aruba. British Airways vliegt het...

PBC | Ronny Cornelis krijgt van de rechter gevoelige tik op de vingers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het multidisciplinaire team onder leiding van Ronny Cornelis heeft van de rechter een gevoelige tik op de vingers gekregen. Bij verschillende acties in 2020...

PBC | Voorlopige aangifte winstbelasting moet vrijdag ingediend en betaald te zijn

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondernemers moeten hun voorlopige aangifte winstbelasting voor 31 maart indienen. Wie dat niet of te laat doet kan volgens minister Javier Silvania een verzuimboete...

ParadiseFM | Fataal verkeersongeval bij Mangusa Rio Canario

Een vrouw is vanmorgen om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Het verkeersincident vond plaats aan de Schottegatweg Noord, ter hoogte van Mangusa Rio. De vrouwelijke bestuurder...
- Advertentie -

NTR | Orkaan op komst? In één van de armste wijken van Curaçao weten mensen dat niet op tijd

Dit was Kolegio Dodo Palm, intussen ‘een ruïne’, zoals de wijkleider Omar de Camps het beschrijft.

CURAÇAO – De wijk draagt de naam ‘Berg van geluk’, maar Ser’i Fortuna is allesbehalve dat. Hier heerst werkloosheid, zie je kapotte huizen en veel puin. Wijkvoorzitter Omar de Camps maakt zich al dagenlang zorgen om de veiligheid van zijn geliefde buurtbewoners. Er is een storm, of misschien zelfs een orkaan op komst.

Als je op Curaçao iemand vertelt dat je naar Ser’i Fortuna gaat, is de kans groot dat mensen je aankijken alsof ze water zien branden. Het wordt gezien als een beruchte wijk, vlakbij luchthaven Hato, waar de zorgen groot zijn. Mensen voelen zich vooral in de steek gelaten door de politiek en volgen het nieuws niet zo, is wat je ook hoort als je met de mensen praat.

Deze zondag is anders; niet de rustdag die De Camps gewend is. Met nog drie, vier dagen voordat tropische storm of orkaan Bonnie het eiland bereikt, kan hij al stellen dat de overheid ‘te laat’ in actie is gekomen.

Basisschool helemaal gesloopt: ‘Alle waardevolle spullen zijn weg’
Verschillende huizen zijn in een slechte staat, met bijvoorbeeld ramen die amper sluiten. Het gaat soms ook om de sociale woningen van de overheid, waar je duidelijk achterstallig onderhoud ziet. Hoe meer hij de zorgen bij elkaar optelt, hoe somberder het beeld wordt.

Hij verwijst naar een plek midden in de wijk, waar je inmiddels een verlaten school kunt zien. “Het is helemaal gesloopt. Mensen hadden tijdens de pandemie geen werk. Ze namen de waardevolle dingen mee om te verkopen. Dit wás Kolegio Dodo Palm.”

Dat er ooit kinderen speelden, is moeilijk voor te stellen. Het ziet eruit als een dumpplek. “Je ziet houten balken, allemaal losse dingen en heel veel grofvuil. Bij onweer met veel wind, en zeker bij een tropische storm of orkaan, zal de wind voor veel schade zorgen. Al die losse dingen waaien weg, vallen op auto’s.”

“Wat als een van die dingen een raam van een woning verderop doorboort?”, aldus de wijkvoorzitter. “Het is zo ontzettend belangrijk dat de overheid hier iets aan doet. Dit is zorgelijk, ronduit gevaarlijk voor de mensen die er wonen.”

Wie binnen kijkt, ziet wat armoede voor sommige mensen betekent in de wijk Ser’i Fortuna.

De wijk ligt op een berg, het vangt meer wind op
Met de komst van tropische storm Bonnie maakt de wijkvoorzitter zich ‘ernstige zorgen’ om de veiligheid van zijn geliefde wijkbewoners. Ja, de wijk is anders dan de rest van Curaçao, vertelt hij. Vooral omdat het op een berg ligt, waardoor het veel wind vangt.

Dat de wijk verder verpaupert, versterkt het gevoel dat veel mensen in Ser’i Fortuna hebben: de politiek op Curaçao is ze al jaren geleden al vergeten. Als je hier met mensen praat, merk je dat ze de hoop hebben opgegeven dat de politiek hen komt helpen.

De Camps vindt het belangrijk dat hij opkomt voor de andere wijkbewoners. “Inwoners moeten in staat gesteld worden om zichzelf te beschermen. Op een of andere manier: ik wil dat de overheid de mensen komt helpen. Deze wijk vormt óók deel uit van Curaçao.”

Ruim van tevoren mensen alert maken
“Normaal gesproken start de overheid vroeg met bulletins. Dan heeft iedereen het in de wijk erover.” Maar vlak voordat de week begint, is die boodschap niet gekomen en dat is volgens de wijkvoorzitter al te laat.

Wat doen inwoners van Ser’i Fortuna dan als ze inmiddels wel weten dat hun huis geen flinke stormen of orkanen kunnen doorstaan? “Dat ligt er dus aan of de boodschap van de overheid hen tijdig bereikt”, benadrukt De Camps.

Met minder dan 24 uur voordat de storm het eiland bereikt, heeft het kabinet op Curaçao nog niet bekendgemaakt waar de schuilplaatsen op het eiland zijn.

“Wij wonen op een berg, wat de situatie anders maakt dan de rest van Curaçao. Als de overheid ze niet tijdig vertelt waar je kunt schuilen, dan blijven ze in een gevaarlijke situatie.”

“De overheid had houten platen en spijkers moeten uitdelen, zodat inwoners hun ramen en zichzelf kunnen beschermen”, vertelt hij. “Men leeft hier alsof er niks aan de hand is. Geen enkele zorgen.”

Wie ramen heeft, timmert buiten een houten plaat erop ter bescherming. Deze glazen shutters gaan niet helemaal dicht, waardoor de harde wind van een storm of orkaan een direct gevaar vormt voor het huis en de veiligheid van de mensen die erin schuilen.

Het plafond valt af. Er is amper geld voor elektriciteit, laat staan voor een nieuwe lamp.

De achterkant een huis: met tweedehands hout wat bij elkaar is gesprokkeld, is de muur dichtgetimmerd en is een deur geïmproviseerd.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

2 reacties

  1. Mogen we voor het staat van Kolegio Dodo Palm, het Rooms Katholieke Schoolbestuur hartelijk bedanken.
    Ik schaam me voor de jarenlange inzet van alle leerkrachten en de direkteur die zoveel moeite hebben gedaan om de inwoners met hun kinderen te begeleiden en ondersteunen.
    Mooi voorbeeld hoe wij op Curaçao omgaan met mensen, middellen en de toekomst van onze jeugd.

  2. Mogen we voor het staat van Kolegio Dodo Palm, het Rooms Katholieke Schoolbestuur hartelijk bedanken.
    Ik schaam me voor de jarenlange inzet van alle leerkrachten en de direkteur die zoveel moeite hebben gedaan om de inwoners met hun kinderen te begeleiden en ondersteunen.
    Mooi voorbeeld hoe wij op Curaçao omgaan met mensen, middellen en de toekomst van onze jeugd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -