26 C
Willemstad
• zaterdag 1 oktober 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

NTR | Opvang Venezolanen: eilanden hoeven niet op geld uit Nederland te rekenen

Staatsecretaris Knops na de Rijksministerraad | John Samson


DEN HAAG – Aruba en Curaçao hoeven van staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) voorlopig niet te rekenen op geld vanuit Nederland voor de opvang van Venezolaanse migranten. “Wij zijn daar niet voor verantwoordelijk.”

Premier Evelyn Wever-Croes van Aruba waarschuwde eerder dat ‘duizenden’ Venezolanen naar het eiland zouden komen als de situatie in Venezuela uit de hand loopt. Zowel de Curaçaose justitieminister als de Arubaanse premier willen dat Nederland geld vrijmaakt om de opvangmogelijkheden te kunnen vergroten.

Nederland wil vooralsnog alleen helpen met ‘kennis en kunde’ op het gebied van immigratie en asiel. “We laten de eilanden niet alleen, maar dat wil niet zeggen dat Nederland voor alles de portemonnee gaat trekken”, aldus Knops. “Dat geld hebben we niet op de begroting staan.”

De lokale overheidsinstanties melden dat er steeds meer Venezolanen naar de eilanden toevluchten vanwege de economische en politieke crisis in het buurland.

Tweede Kamerlid André Bosman (VVD) wil opheldering over de situatie en heeft donderdag schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris.

Geen sprake van ‘vluchtelingen’

Het Nederlandse kabinet beschouwt de Venezolanen die naar de ABC-eilanden toevluchten niet als ‘vluchtelingen’. Dat benadrukte minister Stef Blok donderdag aan de Tweede Kamer. Volgens de minister, die ook namens de eilanden Buitenlandse Zaken doet, voldoen de Venezolanen daarvoor niet aan het VN-vluchtelingenverdrag.

Volgens dat verdrag moet er sprake zijn van een vorm van ‘persoonlijke bedreiging’, zegt de minister. Bijvoorbeeld dat ze vrezen om vervolgd te worden vanwege hun politieke overtuiging.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

8 reacties

 1. Knops; “Wij zijn daar niet voor verantwoordelijk” Curaçao en Aruba wel dan?
  Vraag me wel af wat er gebeurt met Venezolanen die op Bonaire terecht komen. Wat gaat Nederland daarmee doen? Terug sturen? Hoe?
  “Volgens dat verdrag (VN-Vluchtelingenverdrag) moet er sprake zijn van een vorm van ‘persoonlijke bedreiging’, zegt de minister”. ‘t ja, als je niets meer te eten hebt en geen medicijnen meer kan krijgen moet je de mensen dus maar dood laten gaan.
  Als de oppositie of tegenstanders van Maduro opgepakt worden is het te laat. Maar ja we kunnen de houding van Nederland wel “begrijpen” Toen in Turkije duizenden mensen opgepakt werden keek men ook de andere kant op. Wel kritiek leveren op Rusland en Syrie vanwege schending van de mensenrechten. Venezolanen hebben schijnbaar dus geen rechten.
  “Joop” De opbouw van Rotterdam is kort na de 2e wereldoorlog hoofdzakelijk gefinancierd met behulp van het Marshall plan! De Nederlanders hadden toen geen cent te makken. Alleen spierkracht was beschikbaar.

 2. @Lionfish, ik weet niet over jou maar wat mij betreft ben ik het eens met diverse experts dat de belastingdruk hier aanmerkelijk hoger is dan in E Tera Friw.
  Dat de opbrengst hier nog erger verkwist wordt, wie zal het ontkennen?

 3. Janchiti 19, vind je het gek dat we jouw opmerking even niet begrijpen. Waarschijnlijk heb jij van ouderen gehoord dat via een inzameling in 1945 mensen uit de Antillen geld hebben geschonken aan het door oorlog geplaagde Nederland en dat was uiteraard goed bedoeld maar wel peanuts. Rotterdam is door hardwerkende macambas zelf opgebouwd. Verder begrijp ik de link daarvan niet naar de betreffende geldelijke tegemoetkoming uit Nederland ten behoeve van de opvang van Venezolaanse vluchtelingen.

 4. In nederland wordt door de inwonders belasting betaald om de zaakjes in eigen land op orde te houden en vluchtelingen die in nederland aankloppen op humane wijze te kunnen behandelen. Op de eilanden wordt nauwelijks belasting geheven en betaald, steken we als het gaat om de vluchtelingen massaal onze hypocriete kop in het zand, zijn we liever lui dan moe, en verdwijnt alle geld wat nog wel binnenkomt in currupte zaakjes.

 5. @KKC Redactie,
  Klaarblijkelijk zijn de 2018 spelregels niet van toepassing op @ Mossel.
  De dorpsdrokaard wordt elders ook op zijn gedrag aangesproken.

 6. Als ik het allemaal goed heb gevolgd hield Eman c.s. de deur wijd open voor Venezolaanse illegalen. Hen werd geen strobreed in de weg gelegd.
  (misschien is die ex-minister Croes er wel rijk van geworden, maar dat is afwachten). Ik denk ook dat het nieuwe kabinet Wever niet van zins is veel belemmeringen tegen deze intocht op te werpen. Alleen…..ze willen dat de Nederlandse belastingbetaler gaat betalen voor dit Arubaanse non-beleid. Maar die zijn gekke Henkie niet. Zal wel een aanwijzing worden.

 7. @ Janchini19, ga eerst eens Nederlands leren voor dat je commentaar geeft een gegeven paard ben jij die heeft altijd honger, lam zak?

 8. Wij waren niet verantwoordlijk voor de bombardementen om Rotterdam.
  Waar ket geld weer vandaan na de oorlog om Rotterdam op te bouwen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -